Русия иска да се сдобие с коридор в Украйна до Крим

Сепаратистите вероятно ще изчакат пролетта според шефа на разузнаването на САЩ
27 фев 2015 08:31, Елка Василева
65
Русия иска да се сдобие с коридор в Украйна до Крим
Снимка: архив, Reuters

Русия иска да се сдобие с коридор в Украйна до Крим, включващ може би Мариупол - стратегически пристанищен град на Азовско море, който проруските бунтовници може да атакуват през пролетта, каза директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, цитиран от Франс прес.

 "Не смятаме, че Путин иска да завладее цяла Украйна. Той иска територия, състояща се от две източноукраински области, която ще включва коридор към Крим и може би пристанище, по-точно Мариупол", каза Клапър пред сенатската комисия по въоръжените сили.

Още по темата

Мнозина в Украйна се опасяват, че Мариупол - последният контролиран от Киев голям град на изток - може да се окаже следваща мишена на проруските сепаратисти, които преди седмица завзеха стратегическия град Дебалцево.

Според Клапър обаче това няма да стане веднага. Той смята, че проруските сепаратисти вероятно ще изчакат пролетта, за да предприемат атака.

Мисля, че те по-скоро възстановяват силите си и се прегрупират след тежките боеве за Дебалцево, допълни шефът на разузнаването.

Подчертавайки, че изразява лично мнение, Клапър каза, че подкрепя доставянето на оръжие от САЩ на Украйна. Наред с това той призна, че доставката на американско оръжие може да допринесе за разрастване на конфликта.

Шефът на военното разузнаване генерал Винсънт Стюарт, който също бе изслушан от комисията, не пожела да изкаже категорично мнение за възможността за доставяне на оръжие на Украйна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БългарофилТи те си Българофил.Ти си сорософил.Този който обича България не се кичи с името и . Обичта се носи в сърцето ,а не на устата.Като се загърнеш с българското знаме не си по голям патриот , просто си по голям позьор.
25
2
 
8
 
! Отговори
пак майдан преди 9 години
ЕЙ - "новинарите" стига ни мазахте очите с кал, ами казвайте как новата "демократична" власт на урките вече не се церемони с майданите - не чака, не уговаря, а направо бие и руши!
24
18
 
5
 
! Отговори
Българофил преди 9 години
Непонятно за мен.Много хора се радват на руската алчност за земя все едно не ги е раждала българка ,а рускиня, Все едно не живеят и работят в България , а в Русия.Болест ли това раздвоение на личността? Като си обичате много Русия идете да живеете и работите там-в Ставропол, Казан,Курск,Мурманск,Владивосток,Волгоград,Чукотка, Сибир,Кавказ и т.н. Що чините в нашата малка нещастна и бедна България, като Русия ви е по-мила от България!!!!!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това на снимката май показва какъв да бъде коридора ли?
22
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Българофил 34Умнико САЩ са се НАДЪРВИЛИ на целия свят и искат да го управляват.Въпросчета1. Колко са пъпетите на САЩ - тоест тотален и икономически контрол - тоест икономически роби2. Колко е военния бюджет на САЩ - ПО-ГОЛЯМ от следващите 10 произволно избрани страни3. Колко бази извън територията си имат страните? САЩ над 500 РФ 8-9(осетия, Азербайджан и т.н. миротворчески мисии) ВБ 5-6 (фолкленските и др подобни острови) Франция 7-8(Африка основно) - Усещате ли разликата в мащаба?
21
0
 
0
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
нищо не е разбрало това разузнаване, цялата работа е заради "южен поток" тръбата по лесно ще се прокара от Крим до Бг. и ще зарежда и хам, бази с газ защотоо завалийте много са го закъсали за горива.
20
16
 
3
 
! Отговори
Българофил преди 9 години
Руската мечка се е настървила.Да има как да плячкоса цялото земно кълбо. 17 млн. квадратни километра площ-/Китай и Америка взети заедно/-не и стигат!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Малко инфо за размисъл1. В Мариопул е единствения завод за броне стомана. След като свършат запасите от СССР техника в местата за дългосрочно съхранение за производство на нови бронемашини (по-модерни) е необходим този завод. Ако Опълченците се откажат да атакуват Мариопул поне завода със сигурност ще бъде изваден от строя2. Мариопул ще бъде единственото голямо пристанище на ЛНР/ДНР - тоест могат да изнасят въглища до трети страни. Укртайна реално няма флот а дори и САЩ да им даде ВМФ РФ е там
18
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МИ ПРОЛЕТТА ИДВА. ДА ПОЖЕЛАЕМ УСПЕХ НА СЕПАРАТИСТИТЕ.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще попаднат в нашите нежни и грижовни ръце!Ясно, поредните меки китки... Явно следващата гей-олимпиада ще е в Донецк, по пример от Москва.
16
0
 
18
 
! Отговори
АА преди 9 години
ТАЯ *** САМО ПИШЕ ГЛУПОСТИ НЕКА ОТИДЕ В ДОНБАС И ОТ ДА ПИШЕ
15
2
 
17
 
! Отговори
Nikolaj преди 9 години
Събитията трябва да се казват с точните им дефиниции; В Украйна живеят много националности, не може да се говори за руско или украинско говорящи. Там има етнически украинци, руснаци, унгарци, румънци, българи, татари, поляжи и др. Едническите руснаци които са около 10 милиона не искат да ги управляват украинци. Новоросийска губерния е била част от Руската империя и след създаването на СССР преминава Украинска ССР. След ВСВ части от Полша и унгария преминават в УССР. Украйна е измислена държава.
14
2
 
20
 
! Отговори
ЬЯ преди 9 години
АКО НЕ БЕШЕ РУСИЯ И В КРИМ ЩЕШЕ ДА ИМА ВОЙНА
13
2
 
17
 
! Отговори
ЯЯ преди 9 години
СТИГА СЛУШАТЕ АМЕРИКАНЦИ ДА СИ ГЛЕДАТ АМЕРИКА А ТЕ ИСКАТ ЦЯЛ СВЯТ ДА ЗАВЛАДЕЯТ КАКВО НАПРАВИХА ЗА УКРАЙНА МАГАЗИНИ ПРАЗНИ ВОЙНА *** КАТО КЕРИ И ДР СТАРЦИ КАТО НЕГО НАРОД СТРАДА
12
2
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ако само до тоя извод(за Мариупол) е стигнало американското разузнаване-пиши го бегало!В тази статия има едно вярно нещо-на Путин не му трябва цяла Украйна!То хохлите никой не ги иска,ама то е друга тема.Та какво иска Путин ли?Няма нужда да се хачат милиарди за да го научим-просто се отваря сайта на ДНР "Война на Юго-востоке онлайн".Има карти и всичко необходимо за преценка.Общо взето става въпрос за цялото черноморско крайбрежие и Харковска област нагоре.Даже Харков е по-актуален от Мариупол!
11
2
 
17
 
! Отговори
fsb преди 9 години
да го взимат Мариопола още сега, няма кво да чакат до пролетта, да го взимат и всичко да свършва...
10
1
 
28
 
! Отговори
УУУУУУУУУУУУУУУУУУ преди 9 години
Исказването на тоя ***, както винаги е в техен стил---Доказателства няма,но ние така смятаме-значи е така---и вие сте длъжни да приемете нашето мнение.......Демокрация братче--демокрация да я иБББа
9
2
 
26
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До до 3 и другитеГосподин сорсоиден ***, тази опорна точка е много повърхностна, нали с Турция сме в НАТО и всъщност огромната им армия ни пази. Сега като ни наплашат още с лошите руснаци дори може да ни окупират официално с претекст, че ни защитават съгласно клаузите на Алианса. Ситуацията наистина е неприятна, но малко по-различна от представата ви.
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коридор ли? Тя Раша, ако иска ще си открие не коридор, а апрартамент в Югоизточна Открайна....Тази статия е проста, агресивна, поръчкова пропаганда, като всички статии на въпросната джурналиска.
7
2
 
32
 
! Отговори
нежни и грижовни преди 9 години
Опълченците от ДНР и от ЛНР предварително благодарят на чичко Джеймс Клапър, на шефа му Обамата, и на приятелите от Цру за предстоящите доставки на американски оръжия за армията на вече бивша Украйна. Защото тези оръжия, малко след доставката, ще попаднат в нашите нежни и грижовни ръце!