Папата: Старостта не е болест, възрастните не са марсианци

"Възрастният, това сме ние, скоро или след повече време, това е неизбежно"
4 мар 2015 17:13, Елка Василева
5
Папата: Старостта не е болест, възрастните не са марсианци
Папа Франциск. Снимка: БТА

Папа Франциск изрази съжаление за тенденцията младите поколения да смятат старостта за болест, от която трябва да се държат надалеч, а възрастните хора - за марсианци, предаде Франс прес.

"Старостта не е болест. Възрастният не е марсианец. Възрастният, това сме ние, скоро или след повече време, това е неизбежно, независимо дали мислим за това", заяви 78-годишният папа пред 12 000 души, събрали се на площад "Свети Петър" на седмичната обща аудиенция.

"Благодарение на напредъка на медицината животът се удължи, но обществото не се отвори към живота! Докато сме млади, ни подтикват да не обръщаме внимание на старостта, като че ли е болест, от която трябва да стоим надалеч, но когато остареем - особено ако сме бедни, болни и сами - пропадаме в празнините на едно общество, програмирано за ефективност, което в резултат на това пренебрегва възрастните", каза папата.

Франциск цитира "ясните и пророчески думи" на своя предшественик Бенедикт Шестнайсети, който беше казал, че "качеството на една цивилизация се оценява отчасти по начина, по който се отнася към възрастните".

След избирането си за глава на католическата църква през 2013 г. папа Франциск създаде фразата "културата на отхвърлянето", с която описва маргинализацията на най-слабите групи от населението и липсата на солидарност между поколенията в едно индивидуалистично общество, подчиняващо се на законите на пазара.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: старостпапа Франциск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Раждане смърт, старост младост биология живот! Но едно е да си папа, друго български пенсионер със 100 евро месечно подаяние от НОИ. Като си папа можеш да си философстваш колкото ти душа сака! А другия пресмята стотинките и бяга посред нощите по супермаркетите да купи нещо пойофтено.......
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги младостта е била егоистична. Такъв е живота. Докато не остарееш ти самия, не го осъзнаваш.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Папа е изключително разумен и човечен.Ето такива хора трябва да водят човечеството.
1
1
 
21
 
! Отговори
потърпевш преди 9 години
Всички сме осъдени на смърт. И старостта е признак, че изпълнението на смъртната присъда наближава...