ЮНЕСКО: Унищожаването на град Нимруд е военно престъпление

Бокова призова международната общност да спре тази катастрофа
6 мар 2015 14:47, Елка Василева
27
ЮНЕСКО: Унищожаването на град Нимруд е военно престъпление
Снимка: архив, Reuters

ЮНЕСКО заклейми като военно престъпление унищожаването с булдозери от бойци на Ислямска държава на древния асирийски град Нимруд в Северен Ирак, предаде Франс прес.

"Не можем да останем безмълвни. Умишленото унищожаване на културното наследство е военно престъпление и аз призовавам всички политически и религиозни лидери в района да се възпротивят срещу това ново варварство", гласи комюнике на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Още по темата

Бокова заявява, че е "сезирала в тази връзка председателя на Съвета за сигурност на ООН и прокурорката на Международния наказателен съд". Тя призовава "цялата международна общност (. . .) да сплоти усилия", за да "спре тази катастрофа".

По думите й "културното прочистване, вилнеещо из Ирак, не щади нищо и никого - застрашава живота на хората, малцинствата и е придружено със системно рушене на хилядолетното достояние на човечеството".

Според иракското министерство на туризма групировката Ислямска държава е започнала вчера да руши асирийските руини в Нимруд - дни след като джихадистите разпространиха видеоклип, показващ как унищожават безценни доислямски скулптури в Северен Ирак.

ИД "превзе с щурм историческия обект Нимруд и започна да го разрушава с булдозери", алармира туристическото ведомство на официалната си страница във Фейсбук.

Град Нимруд, основан преди повече от 3300 години, е бил навремето столица на асирийската империя. Разположен е на бреговете на р. Тигър, на около 30 километра от Мосул – голям град в Северен Ирак, контролиран от ИД вече над половин година. Джихадистите смятат, че всички статуи и гробници насърчават идолопоклонството, припомня АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бла бла и мищо повече...
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИД обезглавиха 22 египетски християни преди седмици. Интересно ми е къде беше Шарли тогава, къде бяха всички ***. Грозно е да се рушат старинни градове, както и да се колят хора.Когато Садам беше жив нямаше ИД. Сега отрочето на Запада руши и трепе. Някой ден ще разрушат Статуята на свободата и Колезеума в Рим, ще унищожат Ла саграда фамилия в Барселона, Болонския лес и т. н. , но така е с техните камъни по техните глави. Лошото , че невини хора стават жертви на западната пропаганда.
18
0
 
4
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
В Ирак наистина се намират най-ценните артефакти,съдържащи безценна информация за историята на човечеството.Още при войната срещу Саддам и последвалата окупация американците гепиха хиляди шумерски глинени плочки ,по-голямата част още неразчетени.Сега по тяхно нареждане се унищожават по големите дето не могат да бъдат откраднати.
17
1
 
4
 
! Отговори
Ж преди 9 години
САМО МОРАЛНА ПОДКРЕПА .ИРИНКЕ СКАРАЙ СЕ НА ТИЯ ,КОИТО СЕ КРИЯТ ЗАД МАСКАТА НА ИДИЛ..НАТО ЩЕ ИЗПРАТИ БЪЛГАРСКИ, И ОЩЕ ОТ НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ БОЙЦИ НА УЧЕНИЕ..А ДРУГИ ЩЕ НАСТАНИ В БЪЛГАРИЯ.ТАКА ,ЧЕ ЩЕ СЕ СПРАВЯТ.С ИДИЛ.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моля :english.farsnews/newstext.aspx?nn=13931204001534beforeitsnews/terrorism/2015/02/caught-red-handed-two-british-planes-shot-down-in-iraq-carrying-weapons-for-isis-terrorists-2452716.html
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИДИЛ излиза от контрол, но някои хора все още си въобразяват, че могат да ги използват за свои цели. Просто защото не са им до границите. Но пък държавите им са пълни с цели армии мюсюлмани. От тях сметка имат западняците, не руснаците ги създадоха.
14
0
 
6
 
! Отговори
Маймуна не разбира преди 9 години
от култура. С развилняла се ***, която унищожава ценности, начинът за справяне е само един.Тези археологически обекти са част от културното наследство на цялото човечество. Така че, освен тежко наказание във физическа форма, разрушителите на древните руини ДА ПЛАТЯТ и компенсации - да им се отнеме правото да ползват нефтените си извори за десетилетия напред. Да ги ползват екипи на ООН, а спечелените от това пари да се използват за издръжка на сираци и за лечение на тежко болни.
13
4
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 9 години
Екак от къде?!?!? това ни е новата опорна точка, дава се повече пари за такъв пост. Нашата партия ми каза. ТОВА е ДОСТОВЕРНА информация! ФАКТ!!!
12
5
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Всички знаят, че самолетите бяха руски а не британски
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миналата седмица бяха свалени (от Иракските сили) два Британски транспортни самолета доставящи по въздух (хвърляни с парашут) оръжия на ISIS! Не видях да се пише в медиите за това. Хем ревът хем им дават оръжие. Сами си правете изводите кои е за убиване...ТОЯ ДЕТО ЯДЕ БАНИЦАТА ИЛИ ТОЯ ДЕТО Я ДАВА! ISIS съществува с една единствена цел... а тя е да сваля цената на петрола. Продават петрла за 20 USD за барел. Колко удобно и приятно за USA!
10
2
 
9
 
! Отговори
циника преди 9 години
Това беше май единственото престъпление, в което не се бяха замесвали американските юнаци. Е, замесиха се и в него.
9
15
 
9
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Ако путлерова та диктатура я нямаше, Европа и САЩ щяха рамо до рамо с демократична Русия да помагат на изостаналите държави да се развиват към добро !!! Сега *** и Китай подкрепят сатрапски режими, защото са против САЩ , САЩ подкрепят сатрапски режими, защото са против Русия !!! Това трябва да спре, защото води света към пропаст !!! Решението е, Русия и Китай да станат демократични, съвременни държави, обаче това е в сферата на фантастиката, за съжаление !!!
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да , така е и трябва да се съди от военен съд оня, който създаде ислямската държава, за да отклонява вниманието от агресията спрямо Русия и ООН, част от което е юнеско.А кой ще осъди убийците на милионите невинни жертви тези, които ги бомбардирахав Ирак -95 % от жертвите са от мирното население.
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Юнеско и ООН са една говорилня ,която няма реална власт. Когато ООН преди години се опита нещо да противоречи на пиндосите, те ги заплашиха че ще ги изхвърлят от Пиндостан и ония клекнаха. Точно американците затриха цялата история в Месопотамия- люлката на човешката цивилизация, окрадоха безценни артефакти, но взеха петрола. Това е важното.
6
3
 
12
 
! Отговори
Гецата преди 9 години
До 1 : ...Обама не е виновен - така му нареждат, ония "владетелите" . Но нищо - смъртта не пробира, може да владеят света, ама не владеят живота си.
5
0
 
1
 
! Отговори
Бокова преди 9 години
Маразов и Ирина, най-добре за нашата родина!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че е военно престъпление. Само, че не знам дали цивилизованият свят ще може да се справи (ликвидира) с тези нещастници. Умът ми не побира наглостта им и чувството за безнаказаност.
3
4
 
19
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Аз призовавам Бокова да призове Фашисткия Запада да не ги създава тия и да не ги подкрепя!
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bokuva Interisuva li se kakvo stava v bG 4e ostanahme balgari ja ima ja nama 6 miliona 4e bG e rasgrabena 4e bG pensioneri jivejat s 120 130 lv mladite s 380550 lv. Ta s he mi govori sa Dr dsrjavi kakvo pravo Stalinka Georgieva v Brüksel sa bG nischto sme te si gledat jivota i se kefat na milionite si a nie Gladni
1
4
 
17
 
! Отговори
1 преди 9 години
Обама го вълнува Русия, а оцелелите векове старини разрушавани от *** не са му приоритет.