Доналд Туск: Владимир Путин цели да разедини Европа

По отношение на Русия 28-членният ЕС е разделен на две
7 мар 2015 18:19,
301
Доналд Туск: Владимир Путин цели да разедини Европа
Снимка: Архив БТА

Обичайно невъзмутимият президент на Европейския съюз Доналд Туск не можа да запази хладнокръвие - той се запъваше и задъхваше, давайки оценка за въздействието на руския президент Владимир Путин върху крехкото единство на Европейския съюз, пише Раф Казърт от Асошиейтед прес.

"Една от най-важните цели на президента Путин днес е да разедини Европа", заяви той в импровизирано изказване пред Европейския парламент. Тази е сред основните причини "да съм толкова обсебен от единството днес", каза Туск.

И има защо. Европейското единство не е налице тук, на брега на Балтийско море, където се събраха топ дипломатите на Европа тази седмица, за да изковат обща стратегия за кризата в Украйна. Но по отношение на Русия 28-членният ЕС е разделен на две.

Няколко страни от бившия съветски блок, сред които са трите балтийски държави и Полша на Туск, настояват за твърда линия към онова, което наричат руска агресия, а други като Германия и Франция се опитват да държат отворени каналите за комуникация.

В същото време Путин ухажва някои страни като Унгария и Кипър, за ги подтикне да действат като трън в петата на ЕС.

Тъй като външната политика се определя с единодушие между 28-те страни, на Туск ще е трудно да говори от позицията на твърдост, когато се срещне с президента Барак Обама във Вашингтон в понеделник.

"Единството е много хубава дума. Всеки е за единство", каза литовският външен министър Линас Линкевичус с хаплив сарказъм. "Но аз не съм за единство, което не прави нищо, това не ми харесва", каза той на срещата на външните министри от ЕС, която завърши днес.

Точно това се опитаха да изтъкнат в писмо до Обама в четвъртък председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър и група влиятелни демократи и републиканци. Те се оплакаха, че американската външна политика към Украйна и Русия "е държана за заложник от най-малкия общ знаменател на европейския консенсус".

Шефката на европейската дипломация Федерика Могерини е съвсем наясно с това, след като председателства няколко срещи на страните членки, между които липсва съгласие. "Но ние излизаме от стаята с обща позиция", настоя тя, независимо от трудностите да се стигне до такава позиция. Досега ЕС поддържа сплотеност при налагането на икономически санкции на Русия, на визови забрани и замразяване на авоарите на 151 официални представители, свързани с боевете в източна Украйна, включително руснаци.

Но единството на ЕС се пропуква от страни като Унгария, чийто министър-председател Виктор Орбан е зорко наблюдаван заради усилията да изгради "нелиберална държава", отчасти по модела на Русия. Той предприе кампания да злепостави гражданските сдружения, да намали прозрачността на управлението и да отслаби демократичната система на контрол и баланс.

Някои критици дори нарекоха Орбан "малкия Путин" заради начина, по който управлява. След като се срещна с Путин в Унгария миналия месец, Орбан каза, че е постигнал "политическо споразумение" с него по нова сделка за газ. Това показа как Москва продължава да упражнява влияние в Източна Европа с енергийните си ресурси. Самата покана към Путин да посети държава от ЕС бе оскърбление за мнозина европейски партньори.

Но този ход се оказа взаимно изгоден и за Путин, и за Орбан, каза анализаторът Саба Тот от института "Републикон" в Будапеща". "Това беше в интерес и на Путин, защото сега има държава, която заема по-умерена и по-търпима позиция в дебатите с ЕС", каза той.

Също както след визитата на Путин в Будапеща, малцина в ЕС се зарадваха, когато кипърският президент Никос Анастасиадис направи миналата седмица четиридневно посещение в Русия. Там той подписа сделка, по силата на която руски бойни кораби редовно ще акостират в Кипър - средиземноморска държава с голямо стратегическо значение. Анастасиадис освен това заяви, че Кипър ще бъде за Русия "най-надеждния глас" в 28-членния блок.

Това бе забелязано и във Вашингтон, чиято реакция не закъсня. "Заявяваме ясно, че не е време за нормални бизнес отношения с Русия. Подчертахме пред европейските ни съюзници и партньори колко е важно единството. Това за нас е от особено значение", заяви говорителката на Държавния департамент Мари Харф.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
9
 
10
 
! Отговори
ник преди 9 години
На Туск ще бъде трудно да говори от позиция на твърдост като се срещне в понеделник с Обама???!! Това бе забелязано и във Вашингтон чиято реакция не закъсня??!!Какъв ЕС,какви 5 лева бе какво единство бе *** на Обама,*** на вашингтонски ***
142
8
 
8
 
! Отговори
янки преди 9 години
До до 180/199каква половина от територията на САЩ е завладяна..?викаш Калифорния,Тексас и други билизавладели от Мексико..ми те мексиканците ги е яд защо не са завладели повече та сега да неим се налага да прескачат оградата и да копат тунели за да се доберат до агресора САЩ и даживеят там.*** всички земи на всички народи са завладени с войни и ние сме дошли тук свойна начело сАспарух.Важно е как се живее сега,а в Бензиностанцията никога не се е живялодобре и всички бягат от там !
141
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доналд Туск - американската изтривалка, набутана на този пост с много зор от USA администрацията, за да им прокарва политиката в Европа!
140
9
 
11
 
! Отговори
Минаващ преди 9 години
Само като му видиш безличната физономия на Туск -започва да ми се повръща!!
139
6
 
10
 
! Отговори
до 180 преди 9 години
половината територия на Щатите е завладявана чрез войни , Калифорния , Тексас и още други територии за завладени от Мексико . Кой най-много войни е направил през последните 16 години , от какво падна комунизма , бе ***
138
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 187Аз работих с една долна рускиня, по мръсно и продажно куче не бях срещал....напомняше ми на това което те е родило !
137
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
боли ги шмайзера Кипърци , какво са казали краварите , а пинчерите от Прибалтика , надават вой , за да плашат Руската Мечка , мързеливите поляци е нормално да надават вой , защото западна украйна е полска територия до 1945 , но тогава трябва , да връщат на германците териториите , които са получили като компенсация . Косово с неговото признаване еб. майката на следвоения мир
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 186Двуизмерен Одисей райграс - пак ли си тук?Имаш ли нещо общо със залепване за стола на БТА преди петнадесетина годинки?
135
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преспал с комунист-атакистВсичките сте предатели на България !Скоро ще дойде и вашето време !
134
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахаха през 1956 година, след проява на подобна "независимост" танковете на СССР влязаха в Унгария за да я освободят от ревизионизма и уклона към западния начин на живот. Да се поучим от безценния опит и май е време на танковете на НАТО да повторят
133
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До украинецРаботих с една мъжка полско-украинска к.рва, така че се скрий и ти и твоите хвалби за поляци и САЩ.А нещо да кажеш - защо Полша напада Украйна след първата световна и влиза в Киев?
132
2
 
4
 
! Отговори
преспал с 20 рускини преди 9 години
Пълна скръб. Поне малко да се "опънат" за интерес.......То баси драмата.
131
2
 
2
 
! Отговори
до 177 преди 9 години
Време е за хапчетатА . д-р Иванов
130
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не Путин иска да разцепи Европа, а господарите ви от САЩ .
129
3
 
1
 
! Отговори
до 172 преди 9 години
Вземайте си редовно хапчетата.
128
12
 
3
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Александър----------Поляците са умни и патили хора,знаят по добре от Запада какво представлява Русия и затова се притесняват.Преди втората световна да почне,Полша първа предупреди,че Хитлер и Сталин са един дол дренки и че ще подпалят света.Както тогава така и сега Запада само мижи и не вижда какво става.Добре че има Полша и САЩ !
127
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Обичайно невъзмутимият президент на Европейския съюз Доналд Туск не можа да запази хладнокръвие - той се запъваше и задъхваше.................."..................А автора на измислената статия се потеше как да изкара още рубли.....Обикновено става с откровенни лъжи...
126
0
 
15
 
! Отговори
Преспал с полякиня преди 9 години
Поляците са мръсни хора, католици! Русофоби, предатели на славянската кръв. Нагъчкани с ционистка *** и верни слуги на Сорос и Новия Световен Ред. Хитлер ги изклеца, Джугашвили ги изклеца, сега и товарищ Путин ги клеца тия пизди ***. Второ катинско клане за вас, племе долно продажно!
125
0
 
13
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
Явно поляците не са свикнали да живеят в свободна страна, все някой трябва да ги яха. Нека не забравя като иска тъмно жълти Туск нека отиде в Африка може да му хареса и да ни освободи от присъствието си.
124
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ = клиентътАнглия = сутеньорътПолша = проститутката