Майка отвлече децата си от Холандия, замина в Сирия

Жената се е присъединила към Ислямска държава
16 мар 2015 16:36,
18
Майка отвлече децата си от Холандия, замина в Сирия
Снимка: Reuters, архив

Живееща в Холандия чеченка отвела двете си малки деца в Сирия и се присъединила към джихадистката групировка "Ислямска държава", съобщи днес холандската прокуратура, цитирана от Ройтерс.

Това е първият по рода си случай в Холандия, отбелязва агенцията.

Бащата на децата, който е холандец и който е разведен с майка им, не успял да осуети напускането на страната на 33-годишната жена, чиято самоличност не се съобщава. Те вероятно са прекосили Европа с фалшиви паспорти, както и с помощта на чуждестранни вербовчици.

Майката, която произхожда от размирната южна руска република Чечения, и двете й холандски деца, съответно на 7 и на 8 години, живеели в южния холандски град Маастрихт. От 29 октомври миналата година те били в неизвестност.

Ръководителят на ислямското училище, което децата посещавали, предупредил бащата, че майката е разполагала със самолетни билети за нея и децата й до Гърция. Смята се, че тримата понастоящем са в североизточния сирийски град Ракка, де факто столицата на обявения от "Ислямска държава" халифат.

Холандската прокуратурата подозира, че жената е получила помощ от други хора при пътуването си, защото е успяла да се изплъзне на международна заповед за арест. Оттам посочват също, че са образували разследване по случая.

Десетки семейства са заминали от Холандия през последните две години, за да се присъединят към "Ислямска държава", но това е първият известен случай, в който единият родител заминава без съгласието на другия. Също така около десетина непълнолетни са заминали сами от Ниската земя, за да се влеят в редиците на джихадистката групировка.

Холандското министерство на правосъдието заяви, че има данни за общо 180 холандски джихадисти, заминали от страната за Сирия. Около 35 са се завърнали, а 21 са били убити в хода на гражданската война там, в която до момента са загинали над 200 000 души, а милиони бяха принудени да напуснат дома си.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КОЙ Е ВИНОВЕН!!!ВИЕ ПРОЧЕТОХТЕ ЛИ!!!200 000 ДУШИ СА УМРЕЛИ САМО ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ ТОВА НЕ Е МАЛКО!
9
1
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Да отиват всички ислямисти на едно място .Да се махат от християнска Европа.Да се съберат на купчина на едно място да за да може с плутония да зарази само едно кътче от земята!!!
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И не виждам какъв ви е проблема с чалматите. Те са супер демократични и отворени хора - майка си и баща си ги продават за 5 лева веднага. Сега решили, че има келепир да се правят на вярващи - ми да се правят, демокрация е. Като видят, че няма пари в тая работа, веднага ще сменят песента....
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав им път , да се не връщат! Няколко зомбита по-малко в Европа.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като е *** ,да бяга от Холандия!Тъкмо да намалее процента на мюсюлманите в Европа!Идея си няма какъв сексджихад я чака при ИДИЛ.
5
2
 
24
 
! Отговори
мислещ преди 9 години
Те въобще не ги спират просто са доволни,че са се отървали от тях а не като нашите хващат ги на румънската или сръбска,македонска граница хоп връщат ги отново у нас да ги хрантутим и имберем грижата.Щом е рещил да бяга затваряй си очите и го пускай да се отървем от тях мирно и с уважение.
4
1
 
12
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ ГАДОРЯН преди 9 години
Прооблем????
3
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Ами лунатиците по добре да заминават. Само да се връщат в Европа.
2
3
 
10
 
! Отговори
Az преди 9 години
Докато Герд Вилдерс не вземе властта в Холандия ще четем все такива новини.
1
4
 
9
 
! Отговори
махно преди 9 години
Не ги накокърджай, сега ще напишат, че Путин има 38 градуса температура и ще качат тиража!