Гърция и Русия отварят нова страница в отношенията си

Атина има амбиция да следва нова енергийна политика
31 мар 2015 11:06, Елка Василева
79
Гърция и Русия отварят нова страница в отношенията си
Снимка: архив, Reuters

Гърция и Русия са заявили желание да отворят "нова страница" в енергийните отношения между двете страни.

Това е станало в Москва на среща на четири очи на гръцкия министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис с президента на "Газпром" Алексей Милер. Лафазанис е разговарял също и с руския си колега Александър Новак, съобщава агенция АНА-МПА.

Новото гръцко правителство има амбиция да следва една нова енергийна политика, която да отговаря на националните интереси на страната "без да е подчинена на нечии интереси", казал гръцкият министър.

Той добавил, че след срещата си с руския енергиен министър се открива нова страница в енергийното сътрудничество, а също и нова страница в отношенията между Гърция и Русия.

Вярваме, че тази нова страница в нашите отношения ще бъде от полза за двата народа и може да оформи нови позитивни реалности в нашия регион и в Европа, изтъкнал Лафазанис.

На въпрос за гръцките искания към Москва за намаляване на цената на природния газ министърът отговорил, че очаква положителен отговор от руска страна.

От своя страна президентът на "Газпром" Алексей Милер отправил нападки за това, че енергийното сътрудничество не е било отбелязало напредък при управлението на предишното гръцко правителство, въпреки факта, че то според руската страна "има бъдеще и перспектива".

Милер изразил тревога от факта, че потреблението на природен газ от страна на Гърция намалява. "Разбираме на какво се дължи това и се надяваме новото правителство да коригира тази ситуация", допълнил президентът на "Газпром".

Във връзка с дебата за т. нар. "Турски поток" Милер пояснил, че от момента, в който Европейската комисия е направила всичко, за да спре "Южен поток", и ако ЕС не пристъпи към изграждането на собствена инфраструктура до гръцко-турската граница, тогава 47 млрд. куб. м. газ ще бъдат пуснати на свободния пазар до границата с Гърция.

Според руския представител 16 млрд. от общо 63 млрд. куб.м. природен газ, който ще се пренася по новия тръбопровод след неговото финализиране, ще се доставят на турска територия за нуждите на съседната държава, а останалите ще бъдат пуснати или на европейския, или на свободния пазар.

Все пак сигурното е, че от 2019 г. Русия няма да поднови договора за пренос на природен газ през газопреносната мрежа на украинска територия и че окончателно ще бъде анулирано това трасе заради евро-руските отношения, отбелязва агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: РусияГърцияенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ami che otvarat toi Cipras ne e kato nachite umen mag e
64
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 71Една от причините за скъпия газ е, че думата "братушки" излиза от вашата уста само в този въпрос.Иначе, един министър щеше да съди Русия за комунизма, друг да я пляска. Разигравахме я, като държава, за 3 /три/ енергийни проекта и ги спряхме под натиск на други, президентът ни я определи като агресивна страна.- т.н.Ти каква цена би определил на такъв "малък брат"? :)
63
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 68Да те питам, защо България купува през последите 25 години най скъпият газ от братушките ?
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиПалестинска държава не съществува в правния мир, има палестинска автономия. На практика всичко което каза не е вярно.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиНе си в час. Само къде ще е трасето и още спорят за коя част от цената ще е отстъпката
60
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 66Две обиколки и две крачки бих казал аз.
59
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 63Договориха трасето и къде във формулата ще са въпросните 10,5% отстъпка. Останалото е време за проектиране и документация. Това ще даде вече окончателните параметри на проекта.
58
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 61Вярно, обърках го с признаването от Израел на Геноцида. Което си е някакси събитие. Колко палестинци евреите са затрили или изселили.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиДоговориха само трасето :))
56
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 50Пак си назад за Турски поток. Нашите дупедавски медии го съобщиха само веднъж с по едно изречение и то не в новините, а в икономическите предавания. Турците и РФ подписаха преди 2 седмици. Турция взима 10.50% отстъпка.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиТурция продължава да отрича арменския геноцид.
54
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 54Турция призна Арменския геноцид и се извини. Армения е съюзник на Москва и само заради Москва Азержайджан не са ги смазали. Последните са много по-голяма държава и с по-големи въоръжени сили. Палестинската държава е призната от много други включително САЩ иначе защо ще правят среща след среща по палестинския въпрос? САЩ ползва принципа разделяй и Владей. Израел е голям клиент на САЩ оръжие. Да разделим палестинците и евреите и да сложим всевъзможни пречки ...
53
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До фил 57При вълнение 2 бала голяма част от малките кораби не работят. При 3 бала малките не излизат при 5 бала действат само военни ии спасители. Напречния трафик в Босфора и дарданелите е огромен, Надлъжния тоест търговския се съобразява с часове пик за напречния трафик и вълнения и т.н. Така че около 100 дни особенно пролет, зима и есен има проблеми. Освн това токсични и взривоопасни товари се транспортират през 11 мил град МНОГО ВНИМАТЕЛНО.
52
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 51Изобщо това което казваш е истина и си мноого далечеот истинската Картинка. Европа заради петролното лоби все още не езела курс към масово въвеждане на ВЕИ. Тихомълком Шел, и други инвестират в огромни офшорни паркове ВЕИ. Когато те вземат отново предимство в производството на енергия поне като ниска цена и ще започне ВЕИ бумът. Това се очаква до 10 години. За това и САЩ разрешиха Шистовия газ на своя територия - иначе САЩ си пазят ревностно ресурсите при тях да не се ползват.
51
3
 
3
 
! Отговори
фил преди 9 години
Боби" Босфора и Дараданелите са затворени за 100 дни в годината"...От къде черпиш тази информация далеч от истината ?
50
3
 
17
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
Сега за гърците ще има и туристи и газ , а за Евроатлантическите бедняци - потупване по рамото и снимка с началника !
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО. ПРЕКРАСНА НОВИНА.
48
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиДа не мислиш, че случайно Русия реши да покрепи Палестинска държава (насочену срещу Израел) и че реши да отбележи и признае арменския геноцид (насочено срещу Турция). Не, че има лошо да си защитава интересите но след Крим просто няма да им се получи. Не може да си враг на всичките а Русия успешно го постига.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще правим Газ Централа снабдявана от находището Хан Аспарух в Черно море
46
1
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 9 години
Абе след като затворят АЕЦа ще правим ли енергиен хаб до газовия?