САЩ трябвало да поканят Русия в НАТО след Студената война

Джеймс Бейкър: Трябваше да й дадем шанс да стане част от международната общност
6 апр 2015 08:47, Елка Василева
53
САЩ трябвало да поканят Русия в НАТО след Студената война
Джеймс Бейкър. Снимка: архив, Reuters

Бившият американски държавен секретар Джеймс Бейкър каза, че САЩ трябвало да предложат на Русия да стане член на НАТО след края на Студената война, предаде ТАСС.

"След Студената война и разпадането на Съветския съюз ние трябваше да измислим как да дадем на Русия възможност да влезе в НАТО, която представлява едновременно политически съюз и съюз в областта на сигурността", каза Бейкър в интервю за телевизия Си Ен Ен.

"Трябваше да се отнесем към Русия така, както постъпихме с Германия и Япония след Втората световна война. Да й дадем шанс да стане част от международната общност, да я включим в екипа. Това обаче не се случи", заяви Бейкър, който оглавяваше американското външнополитическо ведомство от 1989 до 1992 г.

Според него в продължение на 15 години - както при управлението на Борис Елцин, така и при Владимир Путин през първите му години на власт - САЩ и Русия са били в доста добри отношения.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
20
 
! Отговори
към ХА преди 9 години
ХА, не познавате историята. Цялото Западно Тихоокеанско крайбрежие е продадено от Русия на Щатите през 19-ти век. Като израз на добра воля, Щатските военни корпуси разположени във Владивосток и Архангелск, бяха неутрални по време на Гражданската война през 1920/22 год. Не подкрепиха Френските и английските сили, ни Деникин, ни Колчак, ни Врангел. През двете световни войни бяха заедно срещу Германия и съюзниците и. Умът им се разбърка след 2-та световна война. Пита се кой им разбърка умът ?
14
0
 
20
 
! Отговори
Други времена бяха преди 9 години
Да, ама не. Чърчил никога нямаше да се съгласи Съветският съюз и Западните страни да са във един военен блок. Други хора управляваха тогава, с други идеи. Тогава американците се водеха по акъла на Чърчил. Ако бе жив Рузвелт, вероятно да, щяха да бъдат заедно. Но Труман слушаше Чърчил. т
13
6
 
39
 
! Отговори
ХА преди 9 години
Велико прозрение ! Че то американците винаги са поддържали да има конфликт с Русия, нали от това се печели яко в тяхната страна, че сега и навсякъде по света, та и нас забъркаха. Това им е политика - страх от Русия, за да си продават оръжието , да подклаждат конфликти и войни, само и само при тях да е спокойно. Пример - Украйна.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това явно не е спряло Русия да купи голяма част от щатския дълг.--------------------Колко процента е тази голяма част ... мисли, мисли и смях в залата
11
9
 
2
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Имаш впредвид Наташки?
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сащ дължат пари на всички по-големи световни икономики. На Русия (член на БРИКС) 131.6 млрд. долараВъпреки че отношението на Русия към САЩ не е особено топло (през 2011 година Путин нарече САЩ ***) това явно не е спряло Русия да купи голяма част от щатския дълг. Едва ли обаче, преките конкуренти на САЩ от топли чувства им отпускат дългове............Естествено най-много имат да дават на Китай и Япония !
9
7
 
29
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 9 години
Късно е либе за китка , мечо ще ви прати ядрена ракетка !
8
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сороски тролчета, заложили сте на грешната страна. Махнете се оттам, докато не е станало късно.
7
3
 
36
 
! Отговори
пуня преди 9 години
Никсън и Кисинджър, на въпрос на Рейгън "как да помогнат на Горбачов", отговарят - сгеа е момента да смажем комитата веднъж за винаги.. Америка има прекрасен народ и отчайващо гнусна политическа каста, последната не е и американска, а просто огромен международен криминален синдикат.
6
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Русия беше влязла в Нато, съществуването на пакта ставаше безпредметно. Нали целта на Нато е унищожаването на Русия. Каквито и красиви приказки да ви говорят.
5
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Почетния професор по лингвистика в Масачузетския технологичен институт, американски дисидент и философ, Ноам Чомски разкритикува остро САЩ и по-специално Централното разузнавателно управление (ЦРУ) за приносът им към разрастването на глобалния тероризъм от войните в Близкия изток до превратите в стил Никарагуа, които ЦРУ е организирало десетки пъти.Съединените щати са водеща терористична държава, заяви Ноам Чомски в една от последните си публикации, цитирана от
4
1
 
40
 
! Отговори
историята преди 9 години
СССР още при Хрушчов е искала да влезе в НАТО--1953год--има инфо в нета за това.САЩ са отказали,и тогава СССР е направил Варшавският Договор.След създаването на ВД,се започва Карибската криза,предизвикана от разполагането на натовски ракети и контингент в Турция.Тогава и започва истинското противопоставяне--Изток--Запад......
3
6
 
61
 
! Отговори
Обзор преди 9 години
Владимир Путин вече 15 години неуморно твърди, че се стреми и иска равноправни, партньорски отношения между Русия и Запада, но вие не го чувате. Вие искате да имате васали, а не партньори.
2
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пак елкини глупости
1
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То с Елцин как да не си в добри отношения...