Чудото се случи – Благодатният огън слезе!

Българска делегация го пренася у нас
11 апр 2015 14:28, Елка Василева
109
Чудото се случи – Благодатният огън слезе!
Снимка: архив, Reuters

Чудото се случи! Както всяка година на Велика събота от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх падна Благодатният огън.

Това стана в храма “Възкресение Христово” в Йерусалим.

На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. Благодатен или още Свещен огън е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим.

Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Българска църковно-държавна делегация присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим. Благодатният огън ще бъде донесен в България по-късно днес с два специални огнеупорни фенера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 9 години
До Православен християнинВоистина воскресе!Без Господ не бихме могли дори да дишаме.Той е ЖИВОТ!А умираме,откакто в нас е влязъл лукавият.който е СМЪРТТА(след падението на Адам).Исус Христос се пожертва за да победи смъртта и да ни извади от омагьосания кръг на лукавия:Раждане-смърт,раждане-смърт и т.н. до безкрай...Но Исус не спасява насила.Затова, само който повярва в Исус,ще се спаси!Но повечето хора са тълпа неблагодарници или слепци.Тъжно!
82
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 9 години
До християнствоГоворещата змия и досега управлява ума и мислите ти,драги (а).Но щом си от хората с "широко затворени очи"скоро няма да разбереш това...
81
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 9 години
До християнствоАко Господ беше "еврейско зомби",щяха ли толкова евреи да го ненавиждат и да преследват вярващите векове наред?!А Благодатният огън слиза в храма на гроба Господен всяка година,откакто той е построен - векове!И още:ако Христос е "зомби",както го нарекохте,защо лукавия така силно го ненавижда - защо е върл антихрист,а не антибудист,или антикришнаист например?
80
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До християнство. Разбира се че звучи неразумно ..... за хора които нямат мисъл и приемат нещата буквално точно така звучи. Лошото е, че болшинството хора са точно такива, затова и църквата е била такава в продължение на векове, използвала е невежеството, а по-будните, които са разбирали какво всъщност означават писанията в Библията, са били горени на клада. Библията не е книга за прости хора, така че ако обичате не тълкувайте неща, които не разбирате.
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Христос воскресе! И Бог да пази България! Не съм християнин, а мюсюлманин и ви пожелавам весел празник. Но като чета коментарите на някои братя християни, още по-добре разбирам Христос и неговата саможертва.
78
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До 86: Ние също сме чели библията, и знаем, че евреите също са предавали на смърт тези, които не вярват в техния бог. Да, християнската църква (най-вече католическа) е вършила много насилия и екзекуции, но и евреите не са безгрешни. В стария завет е пълно с такива истории.
77
3
 
2
 
! Отговори
наивник преди 9 години
Странно как така откакто има телевизия и самолетен транспорт този огън започна да се спуска точно в прайм тайма за предаванията. Ама аз нали съм си наивен, защо да не вярва. Във физиката има едно правило: Когато часовникът бие 13 пъти грешен не е само последният удар а всичките
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До муспиЕвреите дадоха на света монотеизма - Бог е Един. Християните въведоха ред езически обичаи, отмениха забраната за свинското и др. подобни и казаха че и един евреин - Исус от Назарет бил Бог. Точно за това едно поколение сред тяхното идване на власт започна мрачното средновековие, изгарянията на кладите а и атеизма
75
1
 
10
 
! Отговори
Православен християн преди 9 години
Христос воскресе!Честит празник на всички православни християни! На тези, които не са предали вярата си и са останали верни на Църквата Христова. На останалите - пожелавам им да се просветят и да повярват, за да се спасят за вечен живот.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е някакво вещество или смес което се възпламенява при ниска температура. Как го правят?
73
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 9 години
До всички атеисти: Това за което бленувате е направено от евреите перфектно! Срещу какво тогава роптаете? Защо се чувствате засегнати, измамени и от кого?! - От хората на разума (гешефта) и на личната изгода (ятагана).
72
9
 
2
 
! Отговори
християнство преди 9 години
Вярата, че космично еврейско зомби, което е и собствения си баща, може да ти дари вечен живот, ако символично ядеш плътта му и телепатично му казваш, че го приемаш за свой господар, за да може да премахне зла сила от душата ти, която (сила) се е появила в човечеството заради създадена от ребро жена, убедена от говореща змия да яде от магическо дърво... да, звучи разумно.
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Християнството е голяма работа, истинска. Неслучайно евреите не са могли да го спрат въпреки цялото си старание.
70
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Аз имам един въпрос към всички, които не вярват в Благодатния огън. Не можело да е измолен и изпратен от Господ. Въпрос: Кое е по-голямо, да се създаде Вселената или да се запали Благодатният огън? И научни обяснения за първото, тъй като без такива, може да кажете, че и това е "номер", по вашия изказ.
69
1
 
2
 
! Отговори
вили преди 9 години
Иска ми се да го прескоча.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bog da pazi Balgaria i izstradalia mi narod!
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Edin den, kogato e mnogo kusno shte razberete istinata!
66
1
 
14
 
! Отговори
DDR преди 9 години
Много са ми интересни така наречените атеисти във форума - юрнали са се с комсомолски плам да доказват недоказуемото. Смешното е, че когато ножа опре до кокъла тичат в цурквата и се молят на всичко богове.В общи линий нямат работа да пишат под статията - който вярва - вярва, който не - не, важното е да не се създават конфликти и всеки да има своят душевен мир.
65
2
 
12
 
! Отговори
ETNA преди 9 години
Вместо това Огънят лумнал извън храма, точно пред православния патриарх. Предизвиканите сред миряните вълнения разгневили турските власти и те постановили пасхалната церемония винаги да се води от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва и никога да не взема пряко участие в получаването на огъня.
64
1
 
11
 
! Отговори
ETNA преди 9 години
Единственият случай, за който се твърди,[2] че Огънят е слязъл извън пределите на храма, бил през 1579 г. Представители на арменската църква подкупили местната градска управа да получат изключителното право да получат огъня и да честват Пасха в храма. Патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божия гроб, нито въобще в храма, а били изгонени да се молят на входа. Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, чудото не се случило.