Финландия засече тайнствен подводен обект

Открит е бил предупредителен огън по него
28 апр 2015 16:29, Елка Василева
108
Финландия засече тайнствен подводен обект
Снимка: Reuters

Финландските военноморски сили са забелязали неизвестен подводен обект във финландски териториални води и са открили предупредителен огън по него, предадоха световните агенции.

Подводният обект, за който се предполага, че може би е подводница, е бил забелязан в Балтийско море близо до финландската столица Хелсинки на два пъти - първо вчера по обед, а после в нощта на понеделник срещу вторник.

Военноморските сили решили да изстрелят предупредително подводни бомби в три часа през нощта. Финландският министър на отбраната Карл Хаглунд обясни, че става дума за бомби, които не нанасят преки повреди, но издават глух тътен. "Чрез тях ние даваме сигнал, че сме разкрили, че се върши нещо подозрително", добави министърът.

След предупредителната стрелба тайнственият обект не е бил видян повече.

Инцидентът става в контекста на засилена руска военна дейност в Балтийско море. Това подтикна Финландия да обяви, че задълбочава сътрудничеството с другите скандинавски страни, по-специално със Швеция.

Миналия октомври Швеция напразно издирваше цяла седмица чужда подводница, забелязана на няколко пъти в териториалните й води близо до Стокхолм. Накрая се оказа, че това е бил малък кораб, който не бил руски.

Финландия има 1340-километрова граница с Русия, с която се опитва да поддържа добри отношения от края на Втората световна война.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
19
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
Това е партенка бе момчета, к'во се връзвате? Нали трябва да се намери повод (да се измисли провокация) да се обясни, че Финландия е заплашена от Руска военна агресия. Сещате се к'ви са целите, нали? Та, една предполагаема подводница е чудесен такъв...Нищо че предишната предполагаема такава се разбра, че не е... За това, кой ти пита!
36
4
 
26
 
! Отговори
Lidiya Sirkkavaara f преди 9 години
Имам забележка относно неточната и анти руско финландска статия. Гогле пак не вие превел точно, както винаги... Финландия не се мъчи да поддържа съвместни действия с Русия.Тя отдавна ги има. Километрите на сухопътната граница са грешни. Не зня откъде преписвате, но статията ви е пълен шантаж. Лодката е била на НАТО. Поздрави от Финландия!
35
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият начин на двете смахнати джуджета в Кремъл да останат доживотно на власт е да накарат Русия да се държи като животно спрямо съседите си. А единственият начин тези кръвожадни клоуни да си идат е да се затегнат санкциите и да се бойкотира износа на нефт и газ.
34
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, големи провокатори бе-е-е. Завзеха най-брутално част от територията на Финландия, направиха я на г*з и сега пак дремят в тъмното като диви прасета. Тестват отбраната ли ... ***** им начи.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да им спрат водката! Освен, ако не халюционират, в резултат на това, че са им спрели водката!
32
22
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 9 години
Цивилизованите страни се защитават от руските диваци. Нещо ненормално ли виждаш в това? Щом руснаците си позволяват да анексират чужди територии са дори малко оръжията до границите им!
31
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой днес трупа оръжие до границите на Русия в балтийските страни?
30
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** не спряха с провокациите си и вродената наглост!
29
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От няколко месеца руски бомбардировачи с изключени транспондери редовно вдигат под тревога английската и френската военновъздушна отбрана, както и тази на скандинавските страни. Не бих се изненадала и подводницата да е руска.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами то не е лошо пьрво да се разбере,а после да се пише,щото не си спомням за коя дьржава ставаше вьпрос,но интересното е друго, че рибния пасаж на селдовите отделяли звук като трьткане, сьщо предизвика паника,че нечия подводница всяка година им влиза в територ,води,
27
17
 
5
 
! Отговори
NATO LEGION преди 9 години
Русия трябва да се разоръжи. Не е способна да контролира безопасно структурите си. Представлява заплаха за мира на континента. Европейците ще проявим нулева толерантност към изостаналия руски милитаризъм. Да ги питаш руснаците за какво им е оръжие, като единствения им враг са си те самите!
26
0
 
12
 
! Отговори
Македонска е преди 9 години
След СТЕЛТ влака, смазал 15 човека сега и Стелт подводница.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руски.......най-вероятно Протон-М. От всичко произведено в Русия само то плува в океани и морета.Очаквам с нетърпение новия танк да обърка посоката и да полети в космоса, особено Рогозин ако е инсталирал батути на Красная площадь
24
0
 
8
 
! Отговори
играта преди 9 години
Казва се - "UFO: enemy unknown"
23
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До Анонимен БЬЛГАРСКА Е
22
15
 
3
 
! Отговори
От 10 преди 9 години
Имах предвид, че рашистите са оцапали памперсите, което е нормално след като бомбите са минали покрай тях. А путинофилчетата ми нацъкаха плюсовете хихихихи
21
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 9 години
извънземните дебнат от всякъде:)
20
0
 
8
 
! Отговори
4994 преди 9 години
Все пак Финландия не е в НАТО и затова няма да раздува скандала.
19
5
 
17
 
! Отговори
някой преди 9 години
Финландия изплаши Русия с бомба, която издрава глух тътен, а не поразява. Русия ще отговори с бомба, дето нито я чуваш, нито я виждаш, ама поразява.
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз сега намерих 10 лева на пътя...Много се радвам.....Последното нещо което ме интересува е какво е намерила Финландия в морето.