Плевнелиев беше удостоен с международната награда "Низами Ганджеви"

Отличието е за принос към междукултурното разбирателство
28 апр 2015 10:46, Елка Василева
33
Плевнелиев беше удостоен с международната награда "Низами Ганджеви"
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Reuters

Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен с международната награда „Низами Ганджеви“ на специална церемония в азербайджанската столица Баку.

Призът му беше присъден за принос в областта на междукултурното разбирателство, толерантността и уважение към световното културно многообразие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Отличието му беше връчено от Вайра Вике-Фрайберга - президент на Латвия (1999 – 2007 г.) и д-р Исмаил Серагелдин - директор на Александрийската библиотека. По време на церемонията беше подчертано, че тази година наградата се връчва на един изтъкнат европеец.

Наградата беше присъдена на Плевнелиев в присъствието на настоящи и бивши държавни ръководители от цял свят, правителствени представители на високо равнище, членове на ЕП и на национални парламенти от Европа, Азия и Африка, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, ЮНЕСКО и други.
 
Призът, с който беше отличен държавният ни глава, носи името на международно признатия персийски поет и философ Низами Ганджеви от 12-и век, голям обществен реформатор, поощрявал толерантността, диалога и решаването на въпроси от социална значимост. Сред носителите на отличието  са 42-ият президент на САЩ Бил Клинтън, Хенри Кисинджър - държавен секретар на САЩ (1973-1977 г.), Маргарет Тачър – министър-председател на Великобритания (1979-1990 г.), Нейно Величество йорданската кралица Нур.
 
Наградата е основана от Международния център „Низами Ганджеви“. Организацията поощрява политическото лидерство за по-мирен свят, като организира редица международни форуми. Чрез провеждането на дискусии международният център има амбицията да окуражи настоящи и бъдещи политически лидери за нови и смели идеи, които да доведат до позитивна промяна за един по-добър и мирен свят. 
 
„Само чрез диалог и разбирателство, с уважение към различния ще изградим мирен свят на културно богатство и човешко разбирателство“, заяви президентът Росен Плевнелиев, след като беше отличен с международната награда.

„Приемам тази награда от името на целия български народ, доказал неведнъж в богатата си история своята толерантност, гостоприемство и хуманизъм“, заяви държавният глава.

Президентът подчерта, че в съвременния глобален свят въпросът за мултикултурния диалог и разбирателството в името на мирното съжителство трябва да бъдат в самото сърце на политическия дебат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
атанас - щом толкова добре знаеш за низами генджеви.напиши нещо за него че да знаят всички!
17
13
 
2
 
! Отговори
От ЮАР преди 9 години
Дотук като гледам форума - само *** *** и пенсионирани униформени *** са се изказали тук. Плевнелиев е най-свестният президент, който сме имали. Като не ви харесва Евро - Атлантическия курс на България, марш в Сибир, в сев. Корея или в някой друг концлагер. Много ви е яд вас, милиционерите, но нека да ви кажа - вашата няма да стане! Нямате шанс! Болшевизмът умря БЕЗВЪЗВРАТНО. И още - САЩ ще ръководят света и в следващото столетие. Русия и Китай нямат бъдеще на велики сили!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 14Това не отменя факът, че Ирландската пастирка е предател и гей.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господи, защо????????? Защо ни го причини този?????
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 14Хахо! Отчете ли се? Или просто ти дойде отвътре, внезапно и ***? "омразване" няма и в руския език, който знам в подробности! Понял, бля, в рот тебя? Човекът сигурно е искал да напиши "смразяване" и напълно съм съгласен с него! "Моят" президент не е мой Президент! Срамувам се от него, бих искал да бъде някой мъж!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 14????????????????? аз не разбрах
12
1
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Най-дебилният президент до сега. Трудно му е даже да чете. Послушник на вашингтон и анкара и плюе Русия, защото така му е наредено. В миналото си е бил и доносник. Ако пак бъде избран ще бъде тотален резил.
11
1
 
17
 
! Отговори
Асеновец преди 9 години
В очакване сме на следващата награда за президента- да стане булка в някой от турските хареми
10
0
 
14
 
! Отговори
Атанас преди 9 години
Ако ирландската пастирка знае кой е Низами, аз ще си отрежа главата! Като гледам какви са получили тази награда, недоумявам! Само красивата Нур я заслужава с дейността си, макар и скромна. Другите са подпалили по някоя и друга война!
9
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма дума "омразване" на български руснак смотан!плюй по собственият си президент ка путчо
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за какви достижения е награден? За омразването на България с Русия ли? Роско, ти си нищожество, пфу!
7
1
 
17
 
! Отговори
някой преди 9 години
Абе Веждито що не му даде 50 кинта и на тоя ...
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da si go vzemat i da ni ostavyat na mira.
5
1
 
18
 
! Отговори
сасенак преди 9 години
О неразумни юроде ,срамувай се че си българин с такъв птезидент!!!!!
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се разпоредиш с дьржавата в полза на нато,сащ, без да се допиташ до тези,които са те избрали се нарича "межкултурно", а да му е честито,послал си чергата като петьр стоянов и ще духне на запад да изнася лекции
3
2
 
24
 
! Отговори
Ред арми преди 9 години
Сега следва да получи награда и от турското посолство, както и от американското. Все пак той защитава всички други интереси, но не и българските.
2
3
 
29
 
! Отговори
zeus преди 9 години
А, пак почна цензурата, само за ваше сведение третия пол дори се обсъжда в парламента, така че не виждам да има обида в използването на думата. Та ще напиша пак:Третополовите сорсоиди почнаха да си раздават награди един на друг :)
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аууууу *** *** е награден--от други страпончовци.........