Уроците от Балтимор: Бездната в доверието е огромна!

Хаосът в американския град започна от гневната реакция на обществото
3 май 2015 19:57,
102
Уроците от Балтимор: Бездната в доверието е огромна!
Снимка: архив Reuters

Последният път, когато американският град Балтимор беше арена на гражданско неподчинение, каквото видяхме през последната седмица, е през далечната 1968-ма година след убийството на Мартин Лутър Кинг.

Както тогава, така и сега, хаосът започва от гневната реакция на обществото – този път заради поведението на полицията при ареста на 25-годишния Фреди Грей, който издъхва при съмнителни обстоятелства на 19-ти април.

Разбира се, както посочва сп. “Нюзуик”, разликата е, че инцидентът не се случва във времената, когато чернокожото население е репресирано повсеместно. 63% от жителите на Балтимор са афроамериканци. Кметът на града Стефани Роулингс-Блейк също е с афроамерикански произход и печели изборите през 2011-та година с 87% от гласовете.

Още по темата

Шефът на полицията Антъни Батс също е чернокож, както и повечето полицаи. Балтимор, както Вашингтон, Филаделфия и Детройт, е политически център на афроамериканците. На този фон възниква въпросът къде всъщност е проблемът?

Според “Нюзуик” причините не са малко. Институциите, например, не се променят лесно и бързо, независимо кой е начело. Проблемите за чернокожите рядко са свързани с расистките възгледи на отделни властимащи личности, а по-скоро със структурни проблеми като бедност, разбити семейства и училища, предлагащи изключително лошо образование.

От друга страна Балтимор е един от най-опасните градове в САЩ. Процентът на убийствата през 2013-та година е 37 жертви на 100 хиляди души – това е повече от процента в Южна Африка.

Само в рамките на една седмица през юни преди 2 години са регистрирани 10 убийства и 28 престрелки в град с общо население 622 хиляди души. В Балтимор младите чернокожи често падат в жертва на полицейски куршуми, но в същото време много млади чернокожи падат в жертва от пистолетите на други млади чернокожи.

Това, естествено, не може да служи като извинение за балтиморската полиция, която през годините добива слава като извънредно насилствена.

Много млади афроамериканци негодуват срещу полицията, която непрекъснато ги спира за внезапни проверки, третира ги като престъпници, а не като съграждани. В същото време обаче на редовните обществени сбирки в най-проблемните квартали се чуват постоянни оплаквания, че органите на реда не са достатъчно твърди в борбата с престъпността.

В исторически план, през голямата част от 20-ти век, усилията на американската полиция са насочени върху опазването на бялото население и неговото имущество от чернокожите, но не и за предотвратяване на насилието между афроамериканците.

Според наблюдатели именно това е една от основните причини кварталите с чернокожи жители да страдат от толкова висока престъпност. Защото престъпниците не чакат втора покана, когато не са преследвани от закона.

Споровете не са решават с разговори или съдилища, когато се налага, а с юмруци, ножове и куршуми. Свидетелстването е позор. Така всеки опит на полицията да разреши някой случай завършва с неуспех при намирането на свидетели.

Убийствата в Балтимор са намалели с близо 1/5 от пика през 90-те, но това е далеч от средното ниво за страната. Полицията просто не смогва с ресурсите – около 3 хиляди полицаи трябва да се справят с всички ежедневни задължения и около 200 убийства на година.

Това претоварване бързо води до неудовлетвореност, липса на положителни резултати и драстично падане на доверието в цялата институция.

През 2005-та година “белият” кмет Мартин О'Майли залага на политика на нулева толерантност и настоява полицаите да спират и претърсват всеки подозрителен младеж за притежание на наркотици или незаконно оръжие. В същата година са извършени над 100 хиляди ареста.

Впоследствие тази практика е прекратена, но конфликтът между чернокожото население и полицията вече е налице. Бездната в доверието е огромна.

За успешна борба с организираната престъпност е нужен дългосрочен план, нужна е среда, в която хората да са убедени, че законът ги пази. И да са готови да сътрудничат с полицията.

Само така може да се изгради мрежа от информатори, която да даде предимство на органите на реда и да помогне за идентифицирането на “големите риби”.

Проблемът с тези дългосрочни планове е, че за реализирането им са нужни време, пари и късмет. И промени в мисленето, каквито са доста трудни за постигане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смятам че е крайно време да сложим визи за америкените.Тези са пътници.
39
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Логично е след като 63% са *** и кмета да е ***.Лека полека УСА се разпада.Печките и латиносите ще им покажат магаре боб яде ли.Англосаксовете си мислят че това им е Индия през 17-ти век ама не е.
38
0
 
26
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
То...Либерия е образувана от върнали се в Африка афроамериканци. По Либерия може да се разбере как ще изглежда в САЩ когато черните станат преобладаващото мнозинство. Ще стане като в Либерия.
37
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Туй е бавен геноцид, много бавен. С лоши училища, здравни грижи, алкохол, наркотици и арести.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много луди пишат коментари в този сайт. Онлайн лудница.
35
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Разбира се, както посочва сп. Нюзуик, разликата е, че инцидентът не се случва във времената, когато чернокожото население е репресирано повсеместно."Като гледам напоследък колко чернокожи бяха застреляни, а единия даже удушен от полицията, а протестите се разпръскват със сълзотворен газ, шокови гранати, армия и тежки бронирани машини, май точно са си времената на повсеместни репресии, колкото и да се опитвате да го усуквате. Вече не можете да излъжете никой, янки.
34
0
 
9
 
! Отговори
спас преди 9 години
До 40 Имя Перуна ,Им пер атора е Путин влада мир влада мирович и няма нужда да се превежда .Носи мир на света и знае пътя.Т.е ако приемем че света е светлина то означава че дядя вова носи просветление и спасение,за всеки славянин ян и ин. Елементарно Уотсън.Нещо като ян биби ян и дяволчето фют.Написали са ви го а Вие спите по КОНЪ не вървите а той на мадара си стой и чака да се събудите.
33
0
 
10
 
! Отговори
къде избега Станишев преди 9 години
Ислямска държава разпространи нови кадри на насилие, в които показва как се разправя с престъпниците. Мъж беше екзекутиран по брутален начин заради това, че е хомосексуалист страшен грях според религиозните фанатици, съобщава Дейли Мейл.
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баба Ванга винаги познава. Сащ са си различни щати
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да обявяват Народна Република Балтимор - НРБ ! Путин ще ги пази с ядрено оръжие.
30
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баба Ванга ще познае / америка ще се разцепи на различни щати
29
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин трябва да утиде в балтимор и да подкрепи мирните демонстранти които се борят за демократичните си цености , също трябва да се сезира и организацията за защита на човешките права а обама трябва да се подведе под отговорност за използване на военна сила срещу мирното население
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май са мернали Волен под една маса да води протестите
27
3
 
2
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
Да поправя, Заплаха от *атентати, не агенти. Predictive Keyboard...
26
4
 
25
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
Колкото повече кръв на протестите - толкова по-голяма причина на властите да оправдаят милитаризирането на полицията и националната гвардия. Идеята е същата както с тероризма. Заплаха от агенти - причина правителството да оправдае световното шпиониране. Жалко за тези които не разбират това.
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подарък от Украйна! Предлагам две лозунги за Балтимор: 1/ USA е Африка. 2/ Кой не скочи- той пиндос. Наздраве!
24
5
 
6
 
! Отговори
Dtg преди 9 години
Платените *** са навсякъде...
23
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тези са тръгнали да учат останалия свят как да живее!? Айде стига, и без американците ще изгрее слънце!Оправете си бакиите с наследниците на тези, които сте отвличали в Африка за роби, и не се вясвайте там, където не са ви канили.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ся Холивуд,кат барнат сценария ,и ще стане мноо гот,почти няма да личи,ква издънена котора са USA-то
21
5
 
34
 
! Отговори
ники преди 9 години
*** си е ***. 4ерните не искат да ба4кат - това е.