Работата със сънародниците ни в чужбина е приоритет, увери Цачева

Председателят на НС се срещна с представители на българската общност в Берлин
7 май 2015 12:30, Елка Василева
6
Работата със сънародниците ни в чужбина е приоритет, увери Цачева
Снимка: НС

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, заместник-председателите на парламента Иван Иванов и Красимир Каракачанов и народният представител и член на Групата за приятелство България – Германия Атанас Мерджанов, които са на двудневно посещение в Берлин, се срещнаха с представители на българската общност в Берлин, съобщи пресцентърът на НС.

Многобройните въпроси на българите, сред които и много студенти, бяха свързани предимно с политиката на страната ни по отношение на българите в чужбина и демографската криза в България. 

Цецка Цачева отбеляза, че за българските институции е приоритет и те обръщат специално внимание на работата с нашите сънародници извън границите на държавата.

Именно затова ние сформирахме и специална постоянна парламентарна комисия, която функционира от по-малко от два месеца, допълни тя и отбеляза, че народните представители от комисията активно ще насочат своите усилия в подкрепа на българите в чужбина. За това ни трябва и връзката с вас – на всички нива и вътре между вас, добави тя.  

Според председателя на парламента демографският въпрос е най-сложният ни комплексен проблем.

Не е тайна, че нашето общество е остаряващо, отбеляза Цецка Цачева. Това е много труден проблем, за който ние търсим най-доброто решение, което безспорно е – по-висок стандарт за гражданите на нашата държава. Това са все политики за решаване вътре в границите на страната ни, подчерта председателят на Народното събрание.

Големият проблем според нея е, че младите хора – най-компетентните, най-подготвените, заминават да учат и остават в чужбина.

Ние обаче знаем, че колкото и материално осигурен да е там животът им, коренът и емоцията ги свързват с България, отбеляза още Цецка Цачева.

По думите й при една по-добре подредена държава, при една по-ясна перспектива занапред много от тях ще се върнат. И ние правим наистина всичко възможно това да се случи, заяви председателят на парламента. 

На нас – българите, ни е нужно да си повярваме и да вдигнем глави със самочувствие, защото историческото ни минало и корените ни дават безброй примери, образци в световен план за национално самочувствие, отбеляза Цецка Цачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Правилно, сменихте си хората по дипломатическите мисии, подготвихте се за подмяна на вота, а гласовете от чужбина няма как да ви хванат
4
0
 
6
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Е как няма да ви е приоритет? Нали тези гласове няма как да ви хванат колко са реално. Изедници.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите в чужбина заради такива политици ще си останат в чужбина.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ви гледам дегенератските физиономии и се чудя дали ВАШИТЕ сънародници са и мой сънародници, сиреч българи.
1
1
 
12
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Лъжи,лъжи,лъжи,заблуждения и скука и отегчение!....