Президентът кани високотехнологични фирми от Южна Корея да инвестират у нас

Очакваме ги в индустриалните зони и София тех парк, заяви Плевнелиев
13 май 2015 10:33, Елка Василева
32
Президентът кани високотехнологични фирми от Южна Корея да инвестират у нас
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Българският президент Росен Плевнелиев покани високотехнологичните южнокорейски фирми да инвестират в страната му. „Да стъпи в България за корейския бизнес означава стъпка в регион, разположен между Европа и Азия и врата към единния европейски пазар". Това заявява Плевнелиев в интервю за южнокорейската информационна агенция „Йонхап“, публикувано в навечерието на официалното му посещение в Република Корея, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Очакваме корейския бизнес в българските индустриални зони и в първата иновационна екосистема в България – София тех парк, която може да бъде платформа за корейските фирми да стартират бизнес в България и ЕС“, заявява държавният глава.
 
Росен Плевнелиев допълва, че двете страни трябва да използват пълноценно инструментите, установени в контекста на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Република Корея. По данни на корейските власти за 2014 г. двустранната търговия между България и Корея възлиза на 310 млн. долара. Към септември 2014 г. южнокорейските инвестиции в България са 263 млн. долара, а българските инвестиции в Южна Корея - общо 1,2 млн. долара.
 
Българският държавен глава ще пристигне в Южна Корея на официално посещение, което ще протече в контекста на 25-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. На 14 май президентът Росен Плевнелиев ще обсъди с президента Пак Гън Хе възможностите за развитие на търговията и инвестициите, инфраструктурата и сигурността, посочва агенция „Йонхап“. В Сеул ще се проведе двустранен бизнес форум и ще бъдат подписани двустранни документи.
 
„Една от нашите цели е да насърчим контактите между бизнеса от двете страни в различни области, сред които енергетиката и информационните и комуникационните технологии“, посочва Росен Плевнелиев, цитиран от „Йонхап“.

Специален акцент по време на посещението ще бъде поставен върху малките и средни предприятия с подписването на Меморандум за сътрудничество между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Корейската федерация на малките и средни предприятия.

Пред „Йонхап“ президентът Росен Плевнелиев подчертава също така значението на културния обмен и сътрудничеството в областта на спорта.
 
В отговор на въпрос на агенцията президентът изразява надежда Република Корея и Корейската народно-демократична република да намерят дълготрайно мирно решение по пътя на диалога.

България подкрепя процеса на помирение и сътрудничество на Корейския полуостров и възстановяването на шестстранните преговори по севернокорейската ядрена програма. „Имайки предвид перспективите на този процес, страната ни е готова да сподели своя опит от прехода към свободно демократично общество и към пазарна икономика“, посочва още президентът Росен Плевнелиев пред корейската информационна агенция „Йонхап“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Щом президента ги кани,сигурно ще дойдат
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дълго време ще чакаме нормални пенсии с такива покани.България трябва да изнася продукти а не да бъде използвана и изнесена.
25
1
 
3
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Много ще ни се смеят корейците като дойдат и видят за какво става въпрос тук.Те малко ни познават и мислят,че като сме в ЕС сме с неговият стандарт.И на президента ни също много ще се смеят.Те много мразят мъже с женствен характер,и изповядват идеологията за чистата раса. Плевелчо сигурно ще мънка като смачкана блондинка пред тях!И като ги пита примерно еди си коя ваша компания добра ли е и те му отговорят-Да добра е, има много самоубийства в нея,ще му смачкат и зачатието на мъжество което има.
24
0
 
5
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Ако създадете условия те сами ще дойдат и без покана.Направете индустриални зони с асфалтирани улици.прекарайте ток.вода и газ.Спрете корупцията.В европа е така искаш да инвестираш но получаваш добри условия за това .При нас цакаш на кмета за земя от общината.За разрешителни безброй.Идват " еколози" и на тях цакаш накрая вдигаш ръце и отиваш в Румъния.
23
0
 
1
 
! Отговори
кали станкова преди 9 години
Хубава идея да . Да има сътрудничество и подрепа и от двете страни . Да има много работа и високи финансови резултати . Трябва да обърнем нещата на 1000 градуса . Да действаме !!!!!
22
0
 
5
 
! Отговори
Какви ... преди 9 години
... инвеститори в страна, "управлявана" от мутра. Инвеститорите ми имат рисков мениджмънт и сами гледат за какво става дума.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Двамата с Тикваров,кого ли не поканиха,декиш никакъв
20
0
 
6
 
! Отговори
Асеновец преди 9 години
Ние нямаме Президент, имаме една фуста за държавен глава, назначен от тиквата Борисов. Нали така каза, че когото и да сложил- той, месията, Буда, щели сме да го изберем. АМи няма как да не го изберем като още от сега започна подмяна на вота по места. А Плевнелиев единствено може да докара някоя срамна болес на жена си
19
1
 
13
 
! Отговори
Това постоянно ... преди 9 години
... плакане и молене пред потенциални инвеститори във всяка страна дето се появи прави вече изключително лошо впечатление вече и на самите инвеститори, и те не го взимат вече на сериозно. Няма никаква стратегия. Изглежда като на Битпазар. Тези, които го отнасят са работещите тука.Да ходи и мрънка едни и същи глупости пред всеки го направи неправдоподобен.
18
0
 
14
 
! Отговори
Ред арми преди 9 години
Да вземе и извънземни да покани.... Тоя болен мозък трябва да се лекува в някоя психиатрия
17
0
 
16
 
! Отговори
жив да го ожалиш преди 9 години
Иска да му подарят последен модел прахосмукачка,че жената му,му бие шамари,като не е изчистил хубаво,ама то чиниите ли,пода ли,корейци ли да кани,Гърция ли да рекетира,на Русия война ли да обявява,а и Бойко само чумбери му бие,ми не е лесно плаче му се на Росенчо
16
1
 
14
 
! Отговори
как вървят? преди 9 години
Роска, как вървят офшорките в Кипър?
15
2
 
17
 
! Отговори
без проблем преди 9 години
Не се сърдете на плевела. Посланикът на Сащ му е забранил да ходи до Москва. Разрешил му е да ходи до Корея. Плевелът трябва да моли за разрешение за всичко, от посолството на Сащ.
14
1
 
15
 
! Отговори
лошата новина преди 9 години
Хубавата новина е, че плевела заминава за Южна Корея. Лошата новина е, че ще ни го върнат и от там.
13
1
 
15
 
! Отговори
Ред арми преди 9 години
Тоя *** жена си като кани някъде тя не идва, камо ли някоя сериозна инвеститорска фирма. Време ти е да си ходиш предателю.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо смях,после възмущение,а сега-отвращение и срам.По повод Пл.(както го съкращава на този етап г-н Кеворкян)
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв му беше бюджета, на това безполезното,даже вредното?
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На днешната дата беше извършено покушението срещу папата , организирано от ЦРУ. Сринаха имиджа на България и съсипаха живота на един български гражданин Сергей Антонов. Сега сме им първи приятели.....
9
2
 
10
 
! Отговори
денс преди 9 години
Дами канят
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тенекиено копче !