Белгия иска бетонна стена с Франция, за да спира ромите

Целта е да се затрудни движението им заради увеличените кражби
Обновена: 16 май 2015 14:00 | 16 май 2015 13:57, Анисия Иванова
147
Белгия иска бетонна стена с Франция, за да спира ромите

Управата на белгийския град Мускрон, разположен по границата с Франция, е поискала от своите френски съседи от селището Уатрло да издигнат разделителна бетонна стена, която да пречи на притока на роми в Белгия, съобщиха местни медии.

Френското селище е обособило лагер за роми, заел пространство непосредствено до границата с Мускрон. Жители в белгийския град се оплакват, че ромите лесно пресичат границата, а в района кражбите са се увеличили. Според френското законодателство всяко селище с над пет хиляди жители трябва да обособи място за настаняването на скитници. По тази причина властите в Уатрло са определили място за къмпинг, където вече са се разположили 13 ромски семейства и има място за още 11 каравани.

Съобщава се, че засега френските власти обмислят дали да се съобразят с молбата на белгийските си съседи. Предвижда се бетонната стена да бъде висока 2,4 метра и да огражда само района около къмпинга. Целта не е ромите да не могат да идват в Белгия, но движението им да бъде затруднено.

Ромите в Белгия са около 30 000, като сред тях има хора, дошли от Централна и Източна Европа (Румъния, Чехия, Словакия или България). Значителна част от ромите в страната са скитници, които прекарват голяма част от времето си в движение, без да се установяват на определено място. Ромите се възползват от статута си на граждани на ЕС, за да пътуват безпрепятствено в държавите от Общността.

Белгийските медии днес съобщават, че от понеделник започва нова операция на властите срещу крадците с неуреден престой в страната. Миналата година подобна акция бе извършена в няколко селища, сред които Монс - град на границата с Франция.

Тогава бяха заловени 542-ма крадци с неуредени документи, но не бе отчетено колко от тях са били граждани на ЕС. Всеки гражданин на Общността има право на престой до три месеца в страна от ЕС, различна от неговата родина, като белгийските власти държат да iе регистрира в съответната община скоро след пристигането си, особено ако престоят ще бъде дълготраен.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля че Белгия не полага достатъчно усилия за интеграцията на ромите, я веднага да се организира едно десетилетие на ромското включване в целия ЕС. Ааааа! Срамота!
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Белгия новият Бомбай.Лелеле и тва е столицата на евросъюза...
6
1
 
20
 
! Отговори
ван дам преди 8 години
кво стана с логото ''не на расизма'',хм,ало демократична европа
5
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радвайте им се бе брюкселски зелки, те са новото ви национално богатство! МУАХАХХА
4
1
 
60
 
! Отговори
Това е фашизъм ! преди 8 години
А защо не ги интегрират ? Това е фашизъм !!! БХК, къде сте, бе мушмороци ? Или Сорос ви е казал, че Западна Европа не трябва да пипате? А? Къде е и посланика ни в Белгия? Как може в 21 век хора в ес да бъдат лишавани от право на придвижване??? Ако нещо такова направим в БГ, френския и американския посланик ще вият поне 20 години по този повод ! Лъсна им ... на западняците. Показаха си истинското лице на расисти !
3
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брюксел веднага да се самосезира и да накаже сънародниците си за ограничаване на свободното движение на граждани на ЕС на територията на ЕС.
2
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не така моля ви се, това е дискриминация и е в разрез с всички *** ценности. Ще им построите къщи с безплатен ток и вода ...а да и джобни всеки месец. Не нарушавайте правата на ром-ът!!!
1
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е,нещата да се наричат с истинските им имена!Няма лошо в това човек да бъде толерантен,но когато тази толерантност работи във твоя вреда,а ти се правиш все едно,че нищо не се случва,значи вървиш против самия себе си и твоите близки! Не знам дали това е нормално,но за мен не е!Ясно е че вече положението става неудържимо!