Обама: Войната в Сирия няма да свърши скоро

САЩ ще помагат на арабските страни от Залива, обеща той
16 май 2015 09:20, Анисия Иванова
119
Обама: Войната в Сирия няма да свърши скоро
Снимка: архив Reuters

Обама не вижда скорошен край на войната в Сирия и увери, че САЩ ще помагат на арабските страни от Залива

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Вашингтон ще помага на арабските си съюзници от Залива да се справят с конвенционални военни заплахи и с регионалното влияние на Иран, предаде Ройтерс.

В интервю за телевизия "Ал Арабия" след среща на върха с арабските страни от Залива във Вашингтон, която описа като "много откровена и честна", Обама също заяви, че войната в Сирия "вероятно няма" да завърши преди края на мандата му през януари 2017 г. и че САЩ не могат сами да сложат край на този конфликт.

Много арабски страни от Залива са критични към, според тях, колебливия подход на Обама към войната в Сирия, където президентът Башар Асад е подкрепян от техния регионален съперник Иран. 

"Имате гражданска война, която извира от стари напрежения. Това не е нещо, което са предизвикали САЩ и не е нещо, което САЩ са можели да спрат. Твърде често в Близкия изток хората приписват всичката отговорност" на Вашингтон, каза Обама за сирийския конфликт.

Той повтори позицията си, че военният вариант "не може да е решението" и че конфликтът трябва да се уреди в сътрудничество с монархиите от Залива, както и с други страни от региона като Турция.

Обама заяви, че САЩ не са изстреляли ракети срещу сирийския президент Башар Асад през 2013 г. след химическа атака, приписвана на силите на Асад, защото правителството в Дамаск се е отказала от запасите си от химически оръжия.

По въпроса за сигурността в региона, той каза, че въоръжените сили на САЩ ще помогнат на арабските страни от
 Залива срещу всякаква конвенционална въоръжена заплаха, като нахлуването на Ирак в Кувейт през 1990 г.

За нетрадиционните заплахи Вашингтон ще работи с арабските страни от Залива по усъвършенстването на техните специални сили и разузнавателен капацитет.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Повече от ясно е, че О'Бонго и компания нямат сметка от "бърза война" не само в Сирия, а където и да е по света защото дебелите му олигарси търгуващи с оръжие трябва колкото може по-дълго да си продават продукцията и да печелят милиарди от смъртта на обикновените излъгани хора мислещи си, че се сражават за някаква кауза, а всъщност пълнейки джобовете на световните алчни кукловоди.
62
0
 
5
 
! Отговори
до 88 преди 8 години
52 гаубици 155mm M198, 4000 броя картечници PCK, 7 танка М1 Ейбрамс... Ако искаш мога до утре да ти ги изброявам, ти само кажи "стоп".
61
0
 
3
 
! Отговори
до 88 преди 8 години
Аз нищо няма да смятам мойто момче, изброявам ти само засечените до момента.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 81 СМЕТНИ ГО В ДОЛАРИ НЯМА И 9 МИЛИОНА ЕДНА АРМАТА ГОРЕ ДОЛУ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ЗА ОРЪЖЕЙНИЯ БИЗНЕС ЗА 85 ДАВАЙ ДА ВИДИМ КЪДЕ ВИДЯ АБРАМС ИЛИ М 109 В СИРИЯ
59
1
 
6
 
! Отговори
до 81 преди 8 години
Също така танкове Ейбрамс, бронирани коли Брейди и артилерийски установки.
58
1
 
6
 
! Отговори
до 81 преди 8 години
"80 Я КАЖИ КАКВО Е АМЕРИКАНСКОТО ОРЪЖИЕ В ИСИЛ"Изброявам, води си записки:Оръжия за половин милиард долара с маркирова "Собственост на САЩ" Автомати М16, 200 автомата М-4, 200 пистолета Глок, 4 хеликоптера Хюи II, два транспортни самолета Чесна 208, милион и 250 хиляди муниции, 300 каски с нощно виждане, 250 бронирани костюма, 160 Хамъра, 4 дрона, 1 разузнавателен самолет CN-235, 2 гранични катера, 48 тактически джипа, 4 разузнавателни AirTractor 208, 12 безпилотни дрона.
57
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯКОЙ ДЕН МОЖЕ И ДА ВИДИ САЩ ДА ЗАКЪСА НО НЯМА ДА Е СКОРО РУСИЯ ЩЕ СИ ЗАМИНЕ МНОГО ПО РАНО ВИЖДАЛИ СМЕ Я НА КОЛЕНЕ ЩЕ КОЛЕНИ4АТ ПАК
56
1
 
6
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
помислете какво друго може да каже бонго е ще свърши ваината малко след свършака на сащ маи нее толкова далеч
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 80 Я КАЖИ КАКВО Е АМЕРИКАНСКОТО ОРЪЖИЕ В ИСИЛ ВИЖДА СЕ САМО РУСКО ТАКОВА
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скорошен край на войната няма да има, защото САЩ ще помогнат тя да не свърши скоро. Айде размърдайте се, че ИД отдавна чакат оръжейните си доставки.
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЙДЕ УШКОВЦИ КАЖЕТЕ КАКВО АМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЕ ИМА В СИРИЯ ДА ВИДИМ ДАЛИ СТРУВА ПОВЕ4Е ОТ ЕДНА АРМАТА НА ПРИМЕР
52
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 76 КАКВО АМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЕ ИМА В СИРИЯ НАЙ МНОГО НЯКОЯ ПРОТИВОТАНКОВА РАКЕТА ТОВА СИ Е ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НА ДАЛИ ЩЕ ДОНЕСЪТ КОЙ ЗНАЕ КАКВИ ПЕ4АЛБИ
51
0
 
11
 
! Отговори
ЯЯЯЯЯЯЯЯЯ стига преди 8 години
Върха на лицемерието и дебелоочието------------САЩ ще помагат на арабските страни от Залива, обеща той--------------Точно във Залива,САЩ са помогнали да отидат на оня свят над 18 мил.човека.Да припомня на всички за войните на САЩ в--Афганистан(макар че не е в залива,но пряко се влияе от действията там)...Ирак...Йемен...Пакистан...Оман,....Катар...Бахрейн...А във Карачи-Пакистан американският спец.части разрушиха цял град-62 000 убити за 4 дни.......
50
0
 
2
 
! Отговори
cup преди 8 години
to e iasno, stom rosen i boiko firkat da prodavat bg orajiata v asia s uspeh, znachi ste donesat dolarite ot bg orajiata na barak. raport daden raport priet. a i za nova kaska ste ima popa.
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде нема нужда от вашата помощ. Вземете първо да си помогнете на десетките милиони в щатите, живещи под мостове, кашинени бараки и каравани, без здравна застраховка.Решете си проблема ***, латиносите, расизма и политкоректните бръщолевиници.И тогава давайте акъл на другите народи.Дано Йелоустоун изригне по скоро.
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До не син"Долу един е написал : "САЩ помагат на слабите " ! Да помагат им да загинат по бързо !"Тоя е от съботното дежуство - пуска през няколко коментара проамерикански мантри. Явно това е някаква нова тактика, така са ги инструктирали. Мантрите са абсурдни.
47
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обамка, да те попитам - кой разпали войната в Сирия? А в Украйна?
46
1
 
17
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
войната в Сирия ще свърши, когато САЩ спрат да финансират и въоръжават ислямистите...
45
1
 
1
 
! Отговори
zlatno pile преди 8 години
bg piloti prizemiha li bg orajiata v seul i doha?
44
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все повече държави игнорират долара. Елиминирането му е сложно защото може да доведе до срив на световната финансова система - доларът е навсякъде. Но процеса е започнал, доларът ше бъде елиминиран а САЩ ще загубят окончателно лидерската си позиция.