Медийните неволи на Янис Варуфакис

Гръцкият министър призна в интервю, че е записвал срещата в Рига
21 май 2015 16:40, Бойчо Попов
5
Медийните неволи на Янис Варуфакис
Снимка: Ройтерс

 Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис сякаш няма никакъв късмет при срещите си с пресата. Политическата звезда винаги търси светлината на прожекторите – твърди се, че само през март той е дал 40 интервюта. Но успешното представяне далеч не е гарантирано. Нерядко медийните му изяви са пълен провал. Паметно е злощастното „Homestory“ във френското списание Paris Match, което вместо слава му докара подигравки и злоба. Снимките от лъскавото и бляскаво ежедневие на топ финансиста на заплашеното от изпадане в несъстоятелност гръцко правителство в най-скъпите квартали на Атина до Акропола са напълно неподходящи за министър, който пледира хората да водят "обикновен живот".

Сега изглежда Варуфакис отново разбива доверието към себе си. В интервю за журналиста на New York Times Сюзи Хансън той признава, че е записвал трудните преговори с колегите си по време на Срещата на върха в Рига. Дори и без това признание 54-годишният ексцентрик е изолиран от своите колеги. Признанието, че е записвал лични разговори, може да направи ситуацията още по-трудна за него.  

Медиите писаха в детайли за трудната среща в Рига в края на април. Твърди се, че Варуфакис е бил обиждан като „играч", "аматьор", "прахосник на време" и "маргинализиран". Той обаче категорично е отхвърлил тези твърдения, пише авторът на статията в New York Times. Тя цитира Варуфакис с думите: „Всички тези статии, че са ме обиждали като „прахосник на време“ и другите неща, позволете ми да кажа, че го отричам с всяка фибра на тялото си".

Едва отстрани авторът пише, че Варуфакис в този момент споменава, че има запис на този разговор. Буквално, тя пише: „Той казва, че е записал срещата, но записът не може да публикува заради правилата за поверителност“. Пасажът е в скоби. Не е ясно дали авторът предполага, че тази подробност е спомената под условията на „неофициална информация", или че не си струва изобщо да се споменава, защото може да се правят рутинни записи от срещите, не само от страна на Варуфакис. Всичко това остава отворен въпрос.

Според Spiegel в сряда вечерта Варуфакис е разпространил изявление, в което той не отрича материала, а просто коментира: „Моето отношение към поверителността на разговорите ми с моите партньори, с моите колеги, с институциите, е примерно, и мисля, че това се разпознава и разбира от всички".

И преди т. нар. "Ригагейт" гръцкият финансов министър се считаше за „бита карта“. Може би дните му в правителството наистина са преброени, а гръцките медии вече пишат за "Varoufexit".

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Янис Варуфакис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
синева преди 8 години
Много добре си е направил човека - нека си има черно на бяло, че не се знае кой какво може да спретне по негов адрес, или по адрес на премиера.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този си е жив циркажия. А физиономията му е като на бай Ставри от централният затвор.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредният клоун сиртакаджия! И все пак Ципрас е ненадминат в цирковото изкуство!
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям "играч" тоя. Това време, което загуби за гърците, сега може през носа да им излезе.