Новите диктатори – властен юмрук с кадифена ръкавица

Модерният авторитаризъм е адаптиран към технологиите
25 май 2015 21:35,
246
Новите диктатори – властен юмрук с кадифена ръкавица
Снимка: Архив Reuters

Стандартната представа за диктатура е за режим, поддържан с насилие. В тоталитарните системи от 20-и век тирани като Сталин, Хитлер и Мао избиха милиони в името на причудливи идеологии. Диктатори като Мобуту Сесе Секо в Заир оставиха кървави следи.

През последните десетилетия обаче се разви един нов вид авторитарно управление, което е по-добре адаптирано към ерата на глобалните медии, икономическата взаимозависимост и информационните технологии. "Меките" диктатори концентрират власт, подтискайки опозицията и премахвайки пречките пред неограничената власт, без да използват почти никакво насилие, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тези нелиберални лидери - Алберто Фухимори в Перу, Владимир Путин в Русия, Виктор Орбан в Унгария, Реджеп Тайип Ердоган в Турция, Махатхир Мохамад в Малайзия и Уго Чавес във Венецуела - заплашват да променят световния ред по свое подобие, заменяйки принципите на свободата и спазването на закона - макар и неперфектно поддържани от западните сили - с цинизъм и корупция. Западът трябва да разбере как работят тези режими и как да се справя с тях.

Все още се запазват някои кървави или идеологически режими - като например в Сирия и в Северна Корея - но балансът се е променил. През 1982 г. 27 на сто от недемократичните страни са извършили масови убийства. През 2012 г. обаче такива престъпления са извършили само 6 на сто. За същия период делът на недемократичните страни без избираем законодателен орган е спаднал от 31 на 15 процента.

Тази рязка промяна може да е започнала с Ли Куан Ю от Сингапур, който комбинира парламентарни институции със стриктен социален контрол, спорадични политически арести и чести съдебни дела, за да подчини медиите - но освен това прие благоприятни за бизнеса политически мерки, които помогнаха за един астрономически икономически растеж.

Тези нови авторитарни лидери често са стигнали до властта чрез сравнително честни избори. Чавес, например, спечели през 1998 г. на избори, които международните наблюдатели определиха като едни от най-прозрачните в историята на Венецуела.

Високата обществена подкрепа е по-евтин път към влиянието от терора. Ердоган използва популярността си, за да промени конституцията с референдум и да върже ръцете на турския Конституционен съд.

Новите автократи използват пропаганда, цензура и други информационни трикове, за да повишат рейтингите си и да убедят гражданите в своето превъзходство над останалите достъпни алтернативи. Те проповядват неопределено неодобрение към Запада: Орбан се подиграваше с политическата коректност и с намаляващата конкурентоспособност на Европа, докато искаше помощ за развитие от Европейския съюз.

Когато икономиките им вървят добре, подобни лидери обръщат на своя страна потенциални критици с материални придобивки. В по-тежки времена прибягват до цензура. Новите автократи подкупват собствениците на медии с рекламни договори, заплашват с дела за клевета и окуражават подкрепящи режима инвеститори да купуват критични издания.

Те властват над интернет, като блокират достъпа до независими уебсайтове, наемат "тролове" да заливат страниците за коментари със спам в подкрепа на режима и плащат на хакери да подлагат на кибератаки опозиционните медийни сайтове.

Новите диктатури запазват малка демократична опозиция, за да симулират конкуренция. Изборите доказват популярността на боса. В Казахстан президентът Нурсултан Назарбаев наскоро беше преизбран с 97,7 на сто от гласовете.

Рекламната технология, която беше измислена за продажба на автомобили "Форд" и кенове с "Пепси", се прилага за нови цели. Путин нае влиятелна западна компания за връзки с обществеността, "Кечъм", за да лобира за интересите на Кремъл на Запад. Други си осигуряват консултантските услуги на бивши западни лидери - Назарбаев, например, плати на Тони Блеър - или правят дарения на техни фондации.

Преди всичко, новите авторитарни лидери използват насилието пестеливо. Това е ключовото им нововъведение. Хитлер се прочу с ликвидирането на свои врагове. Мобуту бесеше противниците си пред голяма публика, а Иди Амин от Уганда хранеше крокодили с телата на жертвите. Поемането на отговорност беше част от стратегията: то плашеше гражданите.

Новите авторитарни лидери не се гнусят от кръв - те могат да подлагат на ожесточени репресии сепаратисти или да бият с палки невъоръжени демонстранти. Насилието обаче разкрива истинската природа на режима и превръща поддръжниците в противници.

Днешните диктатори внимателно отричат да са замесени, когато бъдат убити опозиционни активисти или журналисти. Да вземем за пример бившия украински президент Леонид Кучма. Запис, на който той, както се твърди, нарежда отвличането на журналиста Георгий Гонгадзе, който по-късно беше открит мъртъв, допринесе за избухването на Оранжевата революция от 2004 г., която доведе на власт съперниците на Кучма.

При това насилието е не само скъпо - то е ненужно. Вместо това новите авторитарни лидери парализират политическите си опоненти с безкрайни съдебни процедури, разпити и други правни формалности. Няма нужда да се създават мъченици, когато можеш да разгромиш опонентите си, като им губиш времето. Агентите на Путин започнаха множество дела срещу опозиционния лидер Алексей Навални: на него бяха повдигнати обвинения в измама на френска козметична компания и кражба на дървен материал и той бе разпитан за убийството на лос.

Западът първо трябва да разгледа собствената си роля в подкрепата за тези авторитарни лидери. Лобирането за диктатори би трябвало да се смята за сериозно нарушение на бизнес етиката. Необходимо е западните демокрации да осигуряват обективни новини, излъчвани на местния език, за да се борят с пропагандата и цензурата. И понеже базираните на информацията диктатури са податливи на натиска на модернизацията и неизбежните икономически проблеми, имаме нужда от търпение.

Освен от пропагандата, гражданите получават информация и чрез своите заплати - според руския израз те могат да изберат "телевизора или хладилника".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 137 от 133иначе се получава, че аз отивам там генерирам малка група тя нараства неимоверно под мое влияние и след нейна покана аз вече официално имам право да ги уча на живот а всъщност нямам представа хората какво искат и как да им помогна но и това не влиза в моя интерес
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 137 ние да но страните описани в статията си имат свое развитие за добро или лошо тях визирам и ако не ме е повикало и то мнозинството там аз нямам работа просто е
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 132 прав си крадеше се вярно но и бяха построени доста неща които ги има още а сега построените неща на следващата година почват ремонти
86
1
 
1
 
! Отговори
h преди 8 години
До Анонимен 129Това е без значение налагайки им друг начин на мислене ти използваш техните методи като ги убеждаваш и няма разлика между теб и тези които наричаш диктатори хората не са толкова *** колкото ги изкарват и след като не са те викали да им помогнеш но ти отиваш да им помагаш това какво е
85
3
 
6
 
! Отговори
синева преди 8 години
Важното е една държава да е развита, мощна, уредена, и народът й да живее добре. Важното е това да е постигнато със СВОИ средства и сили. Мненията на *** и пульо не са важни. Да живееш богато за сметка на чужди държави- колонии, не е хубаво.
84
3
 
6
 
! Отговори
h преди 8 години
От цялата статия добих впечатление или прозрение не знам,че запада страшно много се притеснява за гореописаните държави и хората които живеят там, ами не им се бъркайте бре те хората са си избрали нали всеки има право на избор и "демокрацията" го позволява и защитава а не го налага.
83
6
 
10
 
! Отговори
rambo преди 8 години
Братя българи,да изгоним отбългария сащ,нато и евросъюза,който сеят по целия свят смърт, глад и безработица.време е руските ракети,танкове и воиска да влезнат в българия и да изгонят агресорите и окупатори от сащ,нато и евросъюза.да на ссср,югославия,и евразииския саюз.
82
3
 
9
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Abe strashen diktator e Putin napravo ne gi vijdam Rusnacite.... Samo deto nie bez diktatori pak sme 10 puti po zle ot Rusiq. Dnes BG vie podkupni mastiiki zashto ne pusnete neshto za diktaturata v Amerika deto tiq murshi it 20 godini na sam si durjat na pogovorkata 'Kradeca vika drujte kradeca!'
81
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия журналисти за пари всичко ще напишат. Пък после къде ни била "интелигенцията" ?! Ами ето я, продава България от 25 години .
80
0
 
13
 
! Отговори
Чочев преди 8 години
Пейчева, върза ли си връвките на обувките, ами хайде изправи се, не оставяй в тази поза...може и дискова да те хване...А може и така да ти е по удобно, като искаш така си стой...а ако искаш сменяй от време на време позите...
79
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бежанци изкупуват села с парични преводи от Катар и Саудитска АрабияТри села от териториално-административната система на България вече са на път да станат крепост на сирийските и водещите се за такива бежанци, които наскоро са се сдобили със статут. Това потвърдиха жители на селата Сладун, Мустрак и Михалич.Намират се в община Свиленград и са с изключително плодородна почва , язовири, гори и дивеч. Изобщо това е само началото. А ние ще гледаме "диктаторите", които бранят държавите си.
78
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-милото което мога да кажа за авторите на статията е МАМКА ВИ ФАШИСТКА !!!! Нещо сега напишете за режима на Обама !
77
4
 
23
 
! Отговори
zaw12929 преди 8 години
По качества да манипулира, тази статия заслужава златен венец и защо го прави: Добре платено, за да отмести очи от най жестокия диктатор САЩ Браво!!У нас въпросът "КОЙ" /съсипа демокрацията, икономиката/ се замени със "СВОЙ" / приятелски огън на САЩ и ЕС- превърнаха ни в колония/
76
2
 
19
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Интересни са тези демократични плтипове-мнала. Според тях дори и редовно избран лидер става диктатор,веднага щом подгони корумпирани чиновници,криминали типове от всякакъв вид и ужас наруши правата на гей дружинки масони или евреи.Тогава незабавно е заклеймен като кръволок,параноик и т.н.Без никакво значение е факта,за по добрия живот на огромна част от населението за по голяматалична и социална сигурност.Важно е този ръководител да бъде оказан в черно или демократично ликвидиран по най ефективе
75
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а в България , кой хладилник , да изберат . Празният ли , или неработещия , айде марш евроГЕЙци
74
1
 
24
 
! Отговори
$оро$ преди 8 години
Знаете че съм инвестирал много пари,пошлата пропаганда срещу русия няма да спре до тук!
73
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такава пошла пропаганда може да се измисли само в безмозъчните задокеански тръстове. А сега ще ви кажа, защо, защото в тези тръстове 80 процента, са обратни, съответно психично болни същества, които нямат никаква връзка с действителността.
72
22
 
10
 
! Отговори
антируснак по принуд преди 8 години
"наемат "***" да заливат страниците за коментари със спам в подкрепа на режима"Абсолютно!Руските *** тука не се търпят вече!После що всички мразели русия...
71
4
 
32
 
! Отговори
djl преди 8 години
Тази статия е ***.
70
6
 
10
 
! Отговори
Обама и Меркел преди 8 години
След като Путин бил лош човек и диктатор, защо лично Обамата и Меркел поздравиха Путин за избирането му за Президент на Российската Федерация? Значи и Обамата и Меркел са лоши хора?