Меркел може да се превърне в спасителя за Гърция

Интересува се не от икономическите, а от политическите последствия
Обновена: 27 май 2015 21:11 | 27 май 2015 20:40, Бойчо Попов
19
Меркел може да се превърне в спасителя за Гърция
Снимка: Ройтерс

Възможното излизане на Гърция от еврозоната вероятно никога не е изглеждало толкова реалистично. Правителството привършва финансовите си средства и изглежда няма да има достатъчно, за да плати следващата си вноска към Международния валутен фонд, коментира Business Insider.Hidden Field

Ако Гърция не успее да се изплати, това може да подтикне Европейската централна банка да оттегли подкрепата си от банковата система на Гърция и в крайна сметка да доведе до Grexit – хаотичен изход на Гърция от еврозоната.

Това ще има огромни последствия не само върху европейската икономика, но и върху сигурността: Гърция има историческо близки връзки с Русия. И двете държави са православни в периферията на Европа (с Османската империя като общ враг за доста дълъг период) и Москва може да види възможност за разширяване на влиянието си върху дестабилизираната Гърция.

Изглежда германският канцлер Ангела Меркел е все по-загрижена за тези рискове в сигурността. На 19 май Bloomberg предположи, че Меркел се подготвя да защити продължителното предоставяне на германска подкрепа, основавайки се на геополитическите линии.  

Германската преса в момента се интересува все повече от това. Според публикации в Die Welt Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле са на различни мнения относно Гърция – той изглежда не се притеснява от възможността.

Die Welt отбелязва, че Меркел има силната подкрепа на министерството на външните работи, което се страхува, че Гърция, която „потъва в смут и хаос, може да се обърне към руснаците, и то само заради няколко милиарда евро“.

Според Deutsche Wirtschafts Nachrichten, друга германска медия, Меркел напомня на скептичната си дясноцентристка партия, че Гърция е страна членка на НАТО, което е още един знак, че канцлерът вижда евентуален Grexit като заплаха за сигурността на Европа, а не като заплаха за икономиката, както през 2010 или 2012 г. 

Както Чарлз Грант и Кристиан Одендал от Центъра за европейска реформа казват, Шойбле няма отговорности към политическата сигурност на Европа по начина, по който Меркел има: „Неизбежно Меркел мисли повече за геополитическия контекст, отколкото Шойбле. Тя е под пряк натиск от администрацията на Обама, която е притеснена за риск от гръцко-руско сближаване“.

Статия на Eurasia Group представя подобни предположения защо сценарият за Grexit може да наложи неикономически рискове.

Руската дестабилизация на Украйна вероятно прави изборите на Европа дори по-трудни, отнемайки ѝ илюзията, че Русия на президента Владимир Путин се опитва да се сближи със Запада. Вместо това перспективата за нестабилност на Балканите, района на Черно море и източното Средиземноморие става все по-належаща. Именно това, а не финансовата зараза, изглежда е истинският проблем за Европа и занимава Германия най-много.

Лесно е да се види как това е много по-убедителен аргумент срещу скептиците по спасителния заем, най-вече в ядрото на еврозоната. Германските консерватори може и да не споделят с Европейската комисия същата мотивация, предизвикана от призивите за европейска солидарност, но призива за национална сигурност може да се окаже по-силен.

Повече за притесненията на Берлин вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Клише е СИРИЭА да се нарича крайно лява партия!!! Това е част от играта на Гърция и натиска, който окаэва върху Европа!!! Цялата реторика на Ципрас е реторика на натиска!!! Гърция е играла многократно таэи политическа игра, това е техен типичен подход!!!!
15
1
 
3
 
! Отговори
ван дам преди 8 години
германците и французите си избиха парите много отдавна,вече става въпрос за по големи бизнес игри и гърция е просто пионка,която много трудно ще се измъкне невредима,най много да изкара още половин година преди да почне да рухва,дори и без заем икономиката им трудно може да се бори с големите кооперации..единствения и шанс е евразийския съюз но там нещата може да опрат до кръв
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
що за глупост е тази статия , русия щяла да гледа да дестабилизира гърция , няма ли да излезе някои и да каже как алчните банкери съсипват цели държави а не да обвинявате пак Русия
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Притесняват се за grexitq но... може да се окаже brexit.Кралица Елизабет обяви официално британския референдум за ЕС.
12
4
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Да изчезват от ЕС!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заемите на Гърция бяха към частни германски и френски банки,но след кризата, която настана, със заемите бяха обременени европейските народи, с цел да се спасят банките. Също така бяха взети заеми да се подпомогнат гръцките банки с 50млрд.евро, като с парите съответно задължиха гръцкия народ, при положение, че гръцките банки са частни.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досега за фалита на Гърция от 2009 г. ЕС изхарчи близо 500 милиарда евро (300 милиарда нови заеми и 200 милиарда за влоговете на богати гърци в банките). При нов пакет социални помощи за гърците сумата ще доближи 1 трилион евро. За сравнение на България със същото население беше наложен валутен борд и само 500 милиона долара помощ.
9
2
 
5
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
страхотна новина прилича на гръцка победа иначе доминото тръгваше 60 г след плана маршал и нацисткото присъствие крачката към РУСИЯ и БРИКС е реална членството в нато също в кошчето това е висша политика в интерес на ГЪРЦИЯ за разлика от българо ибрикчииската и ТИКВЕНИШКо серГЕИСКАТА
8
7
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Гърците ще се оправят много по-добре без мвф и св. Банка, а Меркелица спасява само себе си..
7
6
 
23
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 8 години
От глупостите в тази статия излиза, че Русия е виновна и за финансовата криза в Гърция. Явно някои журналисти са родени лакеи и за да угодят на господарите си са готови да пишат всякакви дивотии.
6
2
 
19
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Хаха ще изпаднат в истерия горките европейци.Гърция им изигра една любовна сцена с Путин и сега Меркел се бръкна в кесията да не ги изпусне.От друга страна Украйна е в състояние на фалит, Меркел ще трябва пак да бърка.Точно по този начин се разпадна СССР - нямаше силата да помага финансово на половината свят.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тази мантра за "православието" когато става въпрос за интереси, особенно между Гърция и Русия !
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днешната гръцка игра в близкото минало можехме да я играем и ние, но предпочетохме да се държим като лакеи и да правим
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА МЕРКЕЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТЯ Е ХИТРА ЗАЩОТО СЕГА НАБУТВА ЦЯЛОТО ЕС И МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД ДА ПЛАЩА НА ГЪРЦИЯ ТА ТЕ ДА ВРЪЩАТ ЗАЕМИТЕ КОИТО СА СПЕЦИАЛНО КЪМ ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ ПРЕДИМНО!!!:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD МЕРКЕЛ Е ВЕЛИК ИГРАЧ И ИЗОБЩО НЕ Я МИСЛЕТЕ ЗА ГЛУПАВА И НАИВНА!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не си плащаш заемите значи влиза международен съдия изпълнител и те описва и продава на парче!!!КОЙ НОРМАЛЕН ДАВА МИЛИАРДИ ЗАЕМИ БЕЗ ОБЕЗПЕЧЕНИЕ!!!!!!!!!!!ИЗВОДА Е, ЧЕ НЕНОРМАЛНИ СА ИМ ДАЛИ ЗАЕМИТЕ НА ТЕЗИ И СЕГА ДА СИ СЪРБАТ ПОПАРАТА :D
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За разлика от Меркел която видимо си е на кеф на Френския президент изобщо не му е на кеф, че трябва да рани цела Гърция и да ги носи на гръб :)Вината не е в Гърция е в тези които са им дали необезпечени заеми на едното доверие на правителството :DЗаеми на Гърция се дават само срещу ипотека и нищо друго!!! На тези никакво доверие не може да се има!