Проблемът на Европа е с Русия, не с Путин

"Файненшъл таймс": Слизането му от сцената няма да реши нищо
1 юни 2015 20:05, Елка Василева
338
Проблемът на Европа е с Русия, не с Путин
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Западът се държи така, сякаш има проблем с Владимир Путин. Всъщност той има проблем с Русия. Руският президент се вписва в дългогодишната традиция на руското мислене. Неговото слизане от  сцената няма да реши нищо. Който и да е негов вероятен приемник би следвал подобен курс, макар и може би с малко по-малко мачизъм, пише Томас Греъм във "Файненшъл таймс".

Проблемът с Русия не е нов. Той е възникнал преди 200 години, в края на Наполеоновия период, когато зейнала пропаст в ценностите, както бихме се изразили днес. През 19 век Русия запазва автократичен режим, докато Европа преминава към либерална демокрация.

И все пак Русия останала велика сила, важна за европейската сигурност. Как да се защитава Европа в присъствието на мощна държава, която й е чужда по мироглед? Това било проблем тогава, както и сега.

Европейските държави търсят сигурност в баланса, Русия я търси в стратегическа дълбочина. Това виждане произтича от разположението й върху огромната, еднообразна Евразийска равнина, през която армиите са се придвижвали с лекота.

Исторически погледнато, Русия е изтласквала границите си навън, възможно най-далеч от сърцевината си. Тя не се е спирала, когато е достигала защитими физически граници, а само тогава, когато се е натъквала на мощни съпротивляващи се държави. Там, където Западът виждаше империализъм, Русия виждаше издигане на отбранителни рубежи.

С времето съпротивата от страна на германските сили на запад, от Великобритания и след това от САЩ на юг, от Китай и Япония на изток, дефинира зоната за сигурност на Русия като Северна и Централна Евразия - бившето съветско пространство.

От гледна точка на Москва държавите там са изправени пред избор не между независимост и руска доминация, а между доминация от Русия или от неин съперник. Именно тази борба, убедена е Москва, се разиграва в Украйна.

Пак от съображения за сигурност Русия се е противопоставяла на доминацията в Европа на една единствена сила и по-голямото европейско единство продължава да не й е по вкуса. Тази причина е лесна за разбиране: Русия може да бъде на равна нога с Великобритания, Франция или Германия, но никога не може да бъде равна на обединена Европа, в сравнение с която по население, богатство и мощ ще изглежда като джудже, както със САЩ сега.

Вбиването на клин между европейските държави и между Европа и САЩ би могло да осуети появата на сериозна заплаха.

Страховете на Русия се усилват от усещане за уязвимост. Икономиката й стагнира, технологията й вече не е водеща и външни сили - Китай, Западът и радикалният ислям, оспорват властта й в бившето съветско пространство. Изкушението е да действа твърдо, за да прикрие съмненията, например, чрез демонстриране на ядрената си мощ.

След повече от 20 години на надежда, че е възможно Русия да бъде приобщена към оглавения от Запада международен ред, появяването отново на "проблема Русия" беше шок за Запада. Но заплахата е ограничена. Това не е надигаща се революционна сила, а държава в упадък, стремяща се да възстанови силата си.

Това може да бъде управлявано. Един начин е да се ревитализира европейският проект. Това означава енергично справяне с проблемите, подхранващи силите на противниците на ЕС - демократичния дефицит, имиграцията и неравенството.

Разбира се, стъпки като присъствие на НАТО в балтийските страни и разумно планиране в случай на извънредни обстоятелства при хибридна война са необходими, но Западът трябва да избягва прекаленото милитаризиране на своя отговор на едно до голяма степен политическо предизвикателство.

В същото време трябва да се направи повече, за да се помогне на Украйна да възстанови икономиката си и да изгради компетентна държава като бариера пред атаката на Русия срещу европейските норми и единство.

Въпреки всичко сдържането няма да свърши работа в нашия глобализиран и все повече многополюсен свят, за разлика от времето на Студената война. Западът не може да ограничава една от най-големите икономики в света и е геолитическо престъпление да се отслабва ненужно една сила, жизненоважна за равновесието, което се надяваме да съградим от днешния хаос, особено в Азия.

Голата истина е, че Украйна не може да бъде изградена наново без Русия. Просто е прекалено зависеща от Русия икономически и Русия има твърде много лостове на влияние вътре в Украйна, за да бъде другояче. Сдържането трябва да е балансирано с помиряване. Предизвикателството е да бъде намерен точният баланс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
0
 
! Отговори
Врачка преди 8 години
До българин258Ако не се задуши омразата ти тази нощ- така тя ще ви удуши утре, горкият човек! Внимание, вие сте в опасност! Сте били предупредени, нали?
150
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 261Умнико рублата я сринаха до 77 рубли за долар от 30 Допълниха докато береше душа стария крал на САрабия и 30$ за барел и какво стана? Русия не фалира. Долара стна 50 рубли междувременно долара така поскъпна че вече долар е равно на евро. Америакнците могат да купят но не могат да продадат. Боинг и всички от оръжейния бизнес подскачат от яд защото аеробус, аеробус милитари и Рашките предлагат много изгодни цени.Направиха услуга на РФ с тези санкции.
149
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Колко лесно се вижда треската в чуждото око и колко трудно, гредата в своето...
148
8
 
2
 
! Отговори
българин преди 8 години
До ааа 257:Съветско хомосексуалистче, няма нужда нищо да сънуваме, упадъкът на Русия е толкова явен и силен, че не са необходими нито Хитлер, нито Наполеон, вие, *** съветски сами превърнахте русия в ***, която запада неудържимо. Понимаеш, гадина блядская?
147
5
 
16
 
! Отговори
ааа преди 8 години
Сънувате упадък на Русия ,евроамерикански *** и газ пикаете,че не може да я окрадете и унищожите като много други държави.Голям залък е за вас Русия,там ще си строшите мутрите както си ги трошите 1000 години вече ,като се почне от Александър Невски,минем през разни Наполеоновци и Хитлеровци та стигнем до марионетките които сложихте в Украйна.
146
2
 
9
 
! Отговори
бг преди 8 години
А убитите десет хиляди невинни цивилни етнически руснаци?
145
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Ха-ха-ха 291Википедия и то на Английски е проект на Москва? Аиде бе. Някъде в Википедията да виждаш нещо от опорните точки на Москва? Москва или Грузия е агресор? Косово прецедент ли е?В Украйна АТО ли се води или ГЕНОЦИД над местното население?Колега за съжаление в историята има толкова гадости които ги замазват политиците с поредната лъжа, че нямам думи.Ето ти примери 9/11Хим оръжия СадамКурскХим оръжия Ассад(Ако беше ползвал своите нямаше да има оцелели)МН77 свален в ЛНРи т.н.
144
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 287Капитализма почва в Англия 1800 година грубо. Американския Капитализъм вдига глава 1900 година. От тогава взаимоотношението роб-владелец(като втория осигурява нуждите на роба за да може да му работи) става наемник - работодател. В този случай наемника сам си осигурява нуждите работодателя осигурява средства за производство само. Това развръзва ръцете на власимеещите. Ако не ни харесва работника го уволняваме - Ще умре и какво от това? Осакатил се е на работа - да е внимавал ...
143
10
 
3
 
! Отговори
българин преди 8 години
Разбрахте ли, хора, че тук, във форума върлува САМО ЕДИН ЧЕРВЕН ***, с НЯКОЛКО НИКА. Сипе лъжи, фалшификации и закани, агитира ни, колко добра е Русия и колко лоши са САЩ. Съветска *** - "Боби", "Анонимен" и пр.
142
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 286:Заплашваш, а комунистче смрадливо? Ще ме пребиваш ли, що ли? От засада, а? По комунистически. Я пробвай, да видим. Тамам ще те размажа в калта и ще ти навра мусурата в дирника. И ще има една червена воняща гад по-малко.
141
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби:ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ПОДОБНИ ПО МАЩАБ НА ТЕЗИ НА СЪВЕТСКИТЕ КОМУНИСТИ, СА ВЪРШИЛИ И ВЪРШАТ САМО КАМПУЧИЙСКИТЕ (КАМБОДЖАНСКИТЕ), КИТАЙСКИТЕ, СЕВЕРНОКОРЕЙСКИТЕ, ЮГОСЛАВСКИТЕ, ВИЕТНАМСКИТЕ и пр. комунисти. Жалък си бе, гадино смрадлива, отиде чак до американските индианци, които наистина са избивани от американците - и в Северна и в Южна Америка, за да "доказваш", колко лоши били САЩ. Въпреки атомните бомби върху Япония, САЩ НЕ СА И ЕДНА ДЕСЕТА ТОЛКОВА ПРЕСТЪПНИ, КОЛКОТО СССР и Русия.
140
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До българин 280Значи едно деяние е гадно защото е направено съзнателно - вкарване на ТКЗС с всичките му негативи. А Скапване на световната икономика и селкото стопанство на САЩ в частност за да иам повече печалби за банките(имам предвид наистина големите банки на запад малките фалират с хилади поглъщани от големите както става и в момента в САЩ) не е Гнусно престъпление? Депресията от 29 затрива икономиката на целя свят бре *** Колко са загинали в Европа бедни айде провери и ги включи и тях
139
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До българинТъпако ти дори не приемаш, че съществуват престъпления различни от тези на комунистит. Не приемаш че тези престъпления са много по-големи от престъпленията на СССР ПримериАмериканските индианци при завладяването на "запада" са им откраднати по нечестен начин земите, а месните са прогонени и избити с милиониЯдрени бомби в Япония, Преди това бомбардировка на градове в Европа без военно производство Включително СофияИрак - Садам е избил 250000 от както Америка е там Милиони са убити
138
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 278:Да бе, *** съветски вонящ, а електрическата крушка, например, я бил измислил Александър Лодигин. И всичко останало било измислено от руснаци и съветски "учени". Така пишеше и в "учебниците" ви по естествените и обществените науки през времето на социализЪма. Гад червена!
137
6
 
1
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 274: Пак лъжеш, комунистче съветско наакано. НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ, ЧЕ ХОРА СА УМРЕЛИ ОТ ГЛАД ПОРАДИ ВЕЛИКАТА ДЕПРЕСИЯ. А в Украйна, в състава на СССР, ОТ ГЛАД УМИРАТ МИЛИОНИ ХОРА, ИМА И КАНИБАЛИЗЪМ, ОТ ГЛАД, гадино съветска. ГЛАД, ПРИЧИНЕН СЪЗНАТЕЛНО ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ в Русия и СССР КОМУНИСТИ. Да сравняваш това огромно престъпление - геноцид, с Великата депресия, е СЪВЕТСКИ ПРЕСТЪПЕН ЦИНИЗЪМ. .
136
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 271В Америка става това което става в момента в БГ. Прекупвачите вдигат до безкрай печалбите си. Храната в градовете е скъпа а на селските стопани се дават стотинки. Фермерите фалират и отиват в градовете като усложняват още по0гадната ситуация. Банките притежават земи дето не се обработват и те още повече усложняват ситуацията...Това умнико е механизъма за окрупняване на земята. Ние живеем в неговия БГ прочит
135
4
 
2
 
! Отговори
българин преди 8 години
До "Боби":Съветски ***, може семейството ти да е било репресирано от комунисти и пак да е било комунистическо, вие комунистите, много обичате да се избивате и пращате в затвори и лагери помежду си. Няма да жаля за вас, жаля за СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ репресирани и ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ избито от вас НЕКОМУНИСТИ. А днес вие, ***, червени убийци, ще ми драскате и дрънкате за Великата депресия и гладомора, че били едно и също. И ще ми четете лекции по политикономия. Мръсни *** сте, за пътна настилка.
134
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 270Анонимни Толкова тъпо нещо за продаденото Жито не съм чувал. Ако помислиш разумно и ти ще видиш идиотското изказване в това. Взимаме земите които в момента са РФ, Таджикистан и още каквибяхаСтанове. Всичко това реално не произвежда храна само месо -за лична употреба няма хладилни влакове и кожи. Зърно произвеждат Южните области Украйна Беларус(малко) Част от Кавказ. Както и сега за РФ и тогава има недостиг на плодове и зарзават. ТКЗС просто намалява 2-3 пъти производството на зър
133
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега разбрах и още нещо. Че във великата депресия на американците някой им е взимал храната, за да може да нахрани друга държава! АХАХАХАХАХ :))))Бисерите не спират!
132
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До българин 259Тъпако - Америка и целия западен свят се управляват чрез финансови действия - тези действия водят до последствия и умрели хора. И имай предвид че тези данни са занижени за америка. В тях не се включват убитите при дребни обири застерляни от собствениците на земята или имота в градовете. Тези обири също са от Глад.Няма значениче дали с директна заповед или с анонимно финансово действие и едните и другите управляващи са виновни.