Военната активност на основните глобални играчи се усилва

Има риск от сериозна дестабилизация в Македония
3 юни 2015 16:12, Елка Василева
55
Военната активност на основните глобални играчи се усилва
Снимка: архив, Reuters

Македония е в риск от сериозна дестабилизация. Отдавна видими са негативни тенденции, които всеки момент могат да се активират отново и да породят етнически конфликт. Това посочва в свой анализ на изминалия политически месец институт „Иван Хаджийски“.

Според анализа българското правителство недалновидно е предоставило цялата инициатива на хипотетична „обща европейска позиция“, без да прояви желание за диалог по македонския проблем с другите балкански държави.

В същия момент Европа се е оказала видимо неподготвена за предизвикателството на македонската криза - от една страна се осъждат корупционни и недемократични практики на режима на Никола Груевски (особено от ПЕС), от друга – говорителят на ЕНП потвърди, че доверието на европейската десница в Груевски не е нарушено.

Украйна според анализа изпада във все по-тежка криза при липса на ясна геополитическа перспектива и растящо недоволство срещу управляващите. Киев продължава да се готви за ново настъпление в Донбас. Алтернатива, за която вече се говори, е замразяване на конфликта. Във всеки случай действията за все по-пълна изолация на Донбас не говорят за мирен изход. Опитът за военно решение, колкото и да е рисков, всъщност е един от малкото останали инструменти да се пренасочи вниманието от надвисналата икономическа катастрофа.
 
Състоялият се диалог между американския държавен секретар Джон Кери и руския президент Владимир Путин даде шанс за намаляване на международното напрежение. Но в същото време структурното геополитическо противопоставяне на САЩ и Русия се утвърждава. Военната активност на основните глобални играчи се усилва.

Това е „острото” противопоставяне на глобалната карта.

Утвърждава се обаче и едно „меко” геополитическо противостоене - на САЩ и Китай. В този смисъл нарастващо внимание привлича Далечният изток с конфликтните острови в Южнокитайско море.

Центровете на глобално напрежение се преподреждат: сега изпъкна Близкият изток (с напредването на Ислямска държава, войната в Йемен, възела на иранската ядрена програма), а Украйна остана на втори план.

В стратегически план особено значение има триъгълникът Москва-Пекин-Делхи. Военноморските маневри на Русия и Китай в Средиземно море ще продължат през септември в Южнокитайско море. Бялата книга „Военна стратегия на Китай” предвижда да се задълбочи сътрудничеството между армиите на Китай и Русия в рамките на двустранните отношения на „всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие”.

Същевременно Евразийският икономически съюз и Китай започнаха преговори за създаване на обща зона за свободна търговия. Премиерът на Индия Моди посети Пекин и сключи важни споразумения за развитие на сътрудничество. В Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции Индия става вторият държател на акции след Китай. Русия и Индия пристъпват към съвместно производство на военна техника. И може би най-симптоматично: представители на Китай, Индия и Русия се срещнаха в Ню Делхи за по-тясна координация по въпроса за перспективите на Афганистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
25
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Повече от половината планета са с братушките. Кой кой а?
17
2
 
23
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Добре де колко трябва да е акъла на либералния ентусиаст който вярва в такива небивалици???Истината е ,че и Македония и Украйна падат като свидни жертви на американските корпоративни секти чиято политика в момента е насочена срещу Европа и Русия и спешно трябваше да се поставят големи разломи за да се спре стокообмена менду РФ и ЕС и да се ложи прът в каруцата на енергийните проекти.
16
20
 
6
 
! Отговори
*** преди 8 години
При милиард и половина китайчета и покрай тях 120 млн руснаци а познайте коя ще е водещата държава за напред в азиатския регион. Русия ще е само бедния съюзник и бензиностанция на поднебесната империя.
15
6
 
6
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Само да не се стигне до война между азиатците и белите. Че белите може да сме доста по напред с технологията ама сме по малко. Пък *** има ядрени бомбички бая
14
1
 
32
 
! Отговори
Новината преди 8 години
Днес, от сутринта "киборгите" атакуват опълченците на ДНР по цялата линия на фронта, а вие за пореден път пропускате да отразите този факт и утре, когато новорусите отговорят на огъня ще ни убеждавате, че те са агресорите и нарушителите на минските споразумения. Не е редно така.
13
3
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 8Шопее Шопее Индия вместо да купи 120 купува 36 и то само за да има Рафал на разположение за да може да пооткрадне някоя и друга техническа идейка. А иначе Купува СУ-30МКИ и да ти кажа защо? Защото БРАМОС или олекотения вариант на П-800 който *** Американския Разрушител Кук както с въздушно така и с наземно, морско и подводно изпълнение вече е интегриран към Су-30. Една от малкото нови Свръхзвукови УНИВЕРСАЛНИ ракети както с ядрена БЧ така и с обикновенна.
12
26
 
5
 
! Отговори
*** преди 8 години
Като патриот не харесвам чуждопоклонниците и смятам че русофилството трябва да се обяви за секта и да се забрани със закон. Казах !
11
1
 
32
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Западняците смятат, че Света е задния им двор, но май си разкопаха двора на много места...
10
2
 
16
 
! Отговори
сс преди 8 години
До 6 МуслиАбе, Мусли, ако САЩ не могат да се намесят в конфликта, нали знаеш, че те не са свикнали да стоят мирно. Те ще си търсят играчи, които да играят от тяхно име. А в нашите министерства на външните и военните работи има едни кученца, готови винаги да се нахвърлят на мършата, ако им се подвикне "Дръж!"А относно Македония, патриотични формулировки на действията винаги ще се намерят...Не бъди толкова уверен!
9
0
 
28
 
! Отговори
жуков преди 8 години
войната е сащ срещу русия и китай
8
36
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Ще пламне, ама май русофилската пасмина ще пламне, като Пламен Горанов.
7
40
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Простотии, платени от Кремъл."Киев продължава да се готви за ново настъпление в Донбас." - само от това изречение трябва да ви е ясно, че в тоя институт са се наместили полуруснаци. Никой сериозен човек няма да напише такава глупост. Както и удобно да забрави, че Индия се отказва от руските изтребители и купува френски Рафал, американски хеликоптери Чинук и се готви да купи американски електромагнитен катапулт за новия си самолетоносач.
6
5
 
40
 
! Отговори
Тео преди 8 години
И още една новина, която няма да чуете по нашите медии. Ураинците са "успели" да взривят входа на мина Александър Засядко, в резултат на което в момента 576 миньора са блокирани под земята. Но нищо де, те ги умеят тези работи - я самолет ще свалят, я нещо друго ... Не мисля, че това е случайно, след 2 дена започва срещата на Г7 в Германия.
5
2
 
41
 
! Отговори
Тео преди 8 години
До макетоДа, господата украинци плюха на Минскяит договор. Водят се масирани сражения по протежение на цялата фронтова линия. Има 15 убити, между които и цивилни. Сами си подритват здравната книжка. Надявах се да са се разбрали, но уви ...
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не трябва да допускаме никоя политическа и етническа партия да прави изказвания за вътрешни конфликти . в противен случаи ние може да сме преди мкедония
3
0
 
45
 
! Отговори
макето преди 8 години
в Донбас гори ако не сте чули веке
2
0
 
39
 
! Отговори
Гешев преди 8 години
Да, събитията във военната плоскост напират. Моля се само нашата родина България да не бъде засегната от конфликта в Македония!Група кан Телериг
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пламне ли македония, ще пламне и България