Гърция нямала нужда от МВФ, Ципрас с предложение към Меркел

Гръцката опозиция призоваха премиера за компромис
21 юни 2015 17:27,
192
Гърция нямала нужда от МВФ, Ципрас с предложение към Меркел
Снимка: Reuters, архив

Гръцкият премиер Алексис Ципрас представи днес в телефонни разговори с германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер гръцките предложения за постигане на взаимноизгодно споразумение за дълговата криза.

Това предаде Франс прес, като цитира комюнике на гръцкото правителство.

Такова споразумение трябва да доведе до окончателно, а не временно решение на гръцката дългова криза, гласи комюникето. Не се уточнява дали предложенията са нови, както поискаха кредиторите - Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд - преди срещата на лидерите на еврозоната в понеделник вечер, добавя АФП.

Гърция не се нуждае повече от помощ от МВФ, заяви гръцкият държавен министър Никос Папас на 21 юни в навечерието на среща на върха, която може да определи дали страната ще излезе от еврозоната, съобщава вестник "Хюриет".

Аз съм един от тези, които мислят, че МВФ не трябва да бъде в Европа. Надявам се да намерим решение без неговото участие, заяви Папас, който е близък на премиера Алексис Ципрас, пред гръцкия вестник "Етнос". Той твърди, че Европа няма нужда от базираната във Вашингтон институция, чийто дневен ред, според него, изобщо не е европейски, и може да продължи без фонда и неговите пари.

МВФ бе призован да спаси Гърция в края на 2009г. , когато затъналата в дългове страна не можеше повече да взима заеми от международните пазари. Участието на ЕС в огромния спасителен план, който трябваше да осигури 240 милиарда евро в заеми срещу драстични мерки за икономии и реформи, приключва в края на този месец, но подкрепата на МВФ трябваше да продължи до март 2016г.

Гръцки опозиционни партии призоваха правителството и премиера Алексис Ципрас за компромис в момент, когато страховете от възможно излизане на Гърция от еврозоната нарастват, съобщава в. "Катимерини".

В статия, публикувана в неделното издание на "Катимерини", лидерът на консервативната "Нова демокрация" Андонис Самарас повтори своето предложение за "широк национален консенсус", отбелязвайки, че ако управляващата СИРИЗА не проявява интерес, то "Нова демокрация" е готова да се ангажира с преговори с останалите партии с цел гарантиране на позицията на Гърция в еврозоната.

"Политическите сили, които имат проевропейска ориентация, не може да бъдат нехайни или да се колебаят", написа Самарас. Лидерът на Нова демокрация също така обвини СИРИЗА, че "играе на комар" и "мами" гръцкия народ.

Лидерът на центристката партия "Потами" Ставрос Теодоракис на свой ред също повтори призива си за среща на партийните лидери, която по думите му би "заздравила позициите на Ципрас" в преговорите с кредиторите.
Фофи Генимата, новоизбраната председателка на социалистическата партия ПАСОК, призова Ципрас "бързо да постигне споразумение, което ще гарантира правата и интересите на гръцките граждани", но каза също, че кредиторите трябва да покажат "солидарност и респект" към Гърция.

Преговорите между Гърция и нейните кредитори са в задънена улица от девет месеца във връзка с плащането на следващия транш от 7,2 милиарда евро от спасителния заем, като се заговории за продължаване на европейската помощ. Различия в подхода между ЕС и МВФ също съпътстваха дискусиите. За гръцкото правителство всяко продължаване на спасителния план трябва да има за цел да даде тласък на съсипаната икономика на страната, а не да носи нови мерки за икономии. Гърците също искат да бъде намалено непосилното дългово бреме на страната.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МВФ-то не разбра ясния, предвидим до прозрачност сигнал на Ципрас - " Пари нема, действайте!"
59
14
 
11
 
! Отговори
за 143... преди 8 години
След 30.06......ЕС , пък ще разкаже играта на Сириза и Ципрас!Ще им покаже --как се пада от власт .....хем , с гласа на народа!
58
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас направо им разказа играта - изпържи старите мошеници като риба цаца.
57
7
 
9
 
! Отговори
аз преди 8 години
вън от ЕВРОПА скъсани ***
56
3
 
18
 
! Отговори
делчо преди 8 години
ЕВАЛА на гърците. Поне там има и за народа - заплати, бонуси и т.н. Ако беше тука тия пари щяха да бъдат откраднати и да не достигнат до хората с аргумента, че сме с много ниска производителност на труд и че сме мързеливи
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисейчо,Одисейчо пак глупости рьсиш...
54
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еврогейската фашистка *** се разпада.
53
6
 
5
 
! Отговори
Батко преди 8 години
До115, добри и лоши има само в американските филми, навсякъде другаде са наши и ваши. Ципрас като популист ще използва тази карта, а какво ще стане? Ще видим
52
6
 
6
 
! Отговори
запазена марка преди 8 години
Всички комуниди са нагли *** и се усмихват *** като цупурата.
51
2
 
14
 
! Отговори
Батко преди 8 години
Време е БРИКС да си използва банката...
50
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма досега в историята на човечеството лява партия да е извадила някоя страна от криза. Левите партии само задълбочават кризитите. Маргърет Тачър го е казала "Има два пътя - единият е десен, другият е грешен"
49
0
 
21
 
! Отговори
налюдател преди 8 години
безсмислено е да се карате ципрас си е оправил работите в МОСКВА утре гледаите цирковете
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До в БулгаристанЯвно и ти си евреин и затова ги мразиш като Хитлер..
47
1
 
2
 
! Отговори
55 преди 8 години
До *** еврейскиДо 2008 пак вземаха същите пари но още не го знаеха....
46
0
 
14
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Люксембург има 1.8 трилиона дълг с население 550 хиляди. Гърция има около 320 милиарда външен дълг с население 11 милиона.
45
8
 
9
 
! Отговори
55 преди 8 години
Сега ли се сетиха гърците че не им трябва МВФ ? Като му пръснаха парите...
44
15
 
13
 
! Отговори
до ненормалниците преди 8 години
Чета призивите--долу МВФ, само Гърция, не на ЕС.....защо не ходете да лекар....
43
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас знае че държи всички козове в ръцете си и затова си поставя своите условия пред евролихварите.Ако искаха да изхвърлят Гърция до сега да са го направили ама не им стиска защото ще се получи ефекта на доминото-дори съм сигурен че в Брюксел тайно уважават Ципрас за това което прави за народа си за разлика от нашите герберуги-плазмодиите никой не ги уважава...
42
1
 
15
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
До ХА ХА ХАТова че хвалиш МВФ (IMF) показва че не ги разбираш нещата. Ако Гърция подаде ръка на МВФ край с нея. Преди 4 години с голям зор Турция изплати последния дълг към нея и пое първата глътка чист въздух.
41
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОЛУ ЕС! ДОЛУ МВФ И ДРУГИТЕ ИНСТРУМЕНТИ НА ФАЩ! ГЪРЦИ, НИТО СТОТИНКА НА ЕВРОГЕЙОВЕТЕ!