САЩ и НАТО подхващат милитаризация в Европа

Москва е на кръстопът – търси адекватен отговор
23 юни 2015 10:18,
186
САЩ и НАТО подхващат милитаризация в Европа
Снимка: Reuters, архив

В отговор на "руската заплаха" НАТО се кани двойно да увеличи своите сили за бързо реагиране, да формира нови щабове и да осигури повече пълномощия на военното командване, пише руският в. "РБК дейли" в коментар за предстоящата среща на министрите на отбраната от алианса.

С тези проекторешения пактът търси отговор на хибридната война, водена от Русия в Украйна - балтийските страни и Полша настояват, че събитията от Донбас може да се повторят и на тяхна територия. Това е слабо вероятно, но с действията си Москва обезсмисли опитите за възражения и принуждава НАТО да взема ответни мерки, коментира руският военен експерт Александър Голц.

Създаваните нови натовски сили няма да работят, също както не работеха и предишните, защото европейските армии са недееспособни, убеден е колегата му Александър Храмчихин. Тази недееспособност според него се дължи на недостатъчно финансиране и психологическо нежелание сред европейците да се готвят за война, пише вестникът.

Пентагонът потвърди, че планира милитаризация на Източна Европа, където НАТО ще разположи тежки въоръжения, обобщава "Независимая газета" изявления на военния министър на САЩ Аштън Картър.

Вчера Картър заяви в Берлин, че алиансът е готов за продължително противопоставяне с Русия. Според експерти, федерацията може да издържи такъв конфронтационен курс, ако обаче НАТО не го поддържа твърде дълго, посочва изданието.

Москва днес е на кръстопът и се налага да подбере адекватен отговор, пише то. Международният форум в Санкт Петербург показа тези дни, че "политиците и икономистите не се тревожат особено заради кризисните явления в Русия; от друга страна, сериозни опасения буди фактът, че почти половината бюджет отива за отбраната", заявява пред всекидневника политологът Дмитрий Данилов.

Тази ситуация не е изгодна за Русия. В краткосрочна перспектива засилването на военния комплекс може да стимулира икономиката, но в дългосрочна пак ще я вкара в кризисна безизходица, добавя той. "Ако Западът тръгне да увеличава военната помощ за Украйна и да разполага оръжия в балтийските страни, има риск от политика на възпиране да минем към политика на активна конфронтация", казва Данилов. "Днешното положение е гранично и трябва да решим дали да минем към мобилизационна икономика", смята руският експерт.

В публични изявления ръководството на НАТО обяснява мащабните си операции в Европа с "реална заплаха от страна на Москва". Малцина са обаче високопоставените генерали от алианса, които вярват в тази версия, пише "Росийская газета".

Московският официоз подкрепя мнението на Едуард Лукас от Центъра за анализи на европейската политика във Вашингтон, изразено пред "Уолстрийт джърнъл". Според аналитика, САЩ вземат мерки срещу евентуална принудителна смяна на режима в коя да е покровителствана от тях европейска страна. Това би поставило под въпрос гаранциите за сигурност, давани от Вашингтон на неговите съюзници, обяснява изданието.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
19
 
4
 
! Отговори
Kkk преди 8 години
Добра новина, най после някаква файда от Нато и за нас и край на руската зависимост. *** е очаква проаперитет!
30
4
 
22
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Русия щяла да има икономически проблеми :)Добре, а ЕС и САЩ няма ли да имат? Или забравихме срива през 2008-***.За втори срив няма да има финансов ресурс, а той наближава.Гърция тик-такУкрайна тик-так
29
8
 
14
 
! Отговори
До 28 преди 8 години
***, вече те засичам на трети път с ТЪПОТИИТЕ ТИ! НЕ СЕ ПРАВИ НА УМЕН, ОТ КИЛОМЕТРИ ТИ ЛИЧИ ЧЕ ПИШЕШ ПО КОМАНДА ГЛУПОСТИ И ЛЪЖИ. Българите може да сме понякога наивни, но толкова *** не сме. Всички сме учили в соцвремето и имаме доста добра обща култура. Виж, сега вече неграмотността е тотална, но какво да се прави, ще го преживеем. Краварите нямат много време, 2017 годи *** на вратата, тогава или ще стане голимият им фалит, или (не дай Боже!) ще подпалят света! НО ТЕ СИ ОТИВАТ, ОТИВАТ.....
28
7
 
9
 
! Отговори
Добре дошли преди 8 години
Добре дошли на кримчани отново в майка Русия. Добре дошли на българите в америкаската имеперия.
27
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е да накараме *** да ядат танкове и ракети, както навремето направиха бачо Рейгън и желязната Маргарет. Да се противопоставим на злото - комунисти, ислямисти, терористи, окупатори - много се навъдиха напоследък противните твари!
26
8
 
20
 
! Отговори
Световен диктатор преди 8 години
САЩ диктуват на васалните си държави, какво да правят. В този смисъл САЩ са световни диктатори.
25
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалка разпасана команда, това е НАТО. Година и нещо след анексирането на Крим, натовските кратуни още не могат да се разберат помежду си дали ще реагират или не.
24
4
 
18
 
! Отговори
До гурбетчията преди 8 години
Абе умнико, отдавна ти чета простотиите и все се чудя, природно ли си толкова *** или нещо употребяваш?! По твоята логика (ако въобще има такава) руснаците са бедни, а мизерниците предизвикват конфликти. Значи всички тези които изкупиха имотите по еуропката чи и по цял свят са от други планети.А за мизерниците си прав, краварите за последните 40-50 години са подпалили 65 конфликта,"цветни революции",преврати,насилствена смяна на властта.Браво, един да ги нарече с истинското им име - МИЗЕРНИЦИ!!!
23
2
 
19
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯ 16Ама толкова си заслепен че нямам думи. Задавам един въпрос КОЙ ФИНАНСИРА КОНФЛИКТИТЕ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ?Срещу Израел - ИРАНСрещу ИРАК, Сирия, АВГАНИСТАН, Либия, Египет, Йордания, Турция, Алжир, Мали(ал Кайда), УКРАЙНА това са САЩ и близките им съюзници САрабия и Катар.Срещу РФ(кавказ) - Реторичен въпрос кой финансира бунтовниците в Чечня и терористите в Кавказ, а после и в цяла РФ?Директните политически действия и финансиране на КОЙ създадоха ИДИЛ, а преди това и Ал Кайда?
22
2
 
19
 
! Отговори
Агресия преди 8 години
Тя американци са много агресивни бре. Много хапят преди да влязат в рцесия и да се разцепят.
21
1
 
19
 
! Отговори
Mr.STARBUTT преди 8 години
Господин СТАРБЪКС, по цял ден пишеш да почваме работа....Ти работиш ли нещо? Може би това ти е работата, да обиждаш Бълагарите!Колко ти плащат от Американското посолство?Като не ти харесва България.... ВЪН..МАРШ!Лентяй си ти....и простотиите идват от теб.
20
15
 
2
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
До Анонимен23Чичо, защо пишеш само с големи букви :))Ние виждаме добре, не сме слепи :)Чичо, с големи букви се пишат само лозунги.9 ти септември1 ви май7 ноември.............
19
7
 
31
 
! Отговори
Фалирала империя преди 8 години
САЩ е фалирала империя, която скоро няма да може да обслужва външния си дълг. В момента запорират сметки и крадат от Русия, но и това ще свърши скоро. Единственият им път на развити е, да направят война и да изтрепат част от останалия свят. Ако не бъдат спряни, ще предизвикат световен конфликт. А европейците са кухи тикви. Мислят си, че ще завладеят и покорят Русия и ще гепят газта и никой няма да пострада. Тпй и Хитлер така си мислеше
18
26
 
6
 
! Отговори
ВЕСЕЛЯКА преди 8 години
Вовка *** е виновен. Защо си завира носа във суверенна държава и краде полуострова й.
17
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На жужо пак му набиха ушанката до кръста!
16
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-голямата заплаха за Европа се нарича САЩ. При положение, че няма никакви сигнали за руска инвазия в ЕС, Вашингтон налива масло в огъня и търси начин за поддържане на напрежението. Френското разузнаване официално обвини САЩ, които възползвайки се от позицията си в НАТО, разпространяват лъжлива информация за руски инвазии.
15
3
 
29
 
! Отговори
До 5 преди 8 години
Знаеш ли, на Русия не им трябва да разполагат ракетите си по всички континенти. Те сега самите ракети са такива, че както даваха в едно филмче в ютуба,те и да стрелят от обратната страна,през северния или южния полюс ще мине и пак ще стигне до тях.Тия какво си мислят, че като разположат 5 или 10 хилядна войска в еуропката някого ще уплашат?!Че руснаците, при сегашните учения за 24 часа прехвърлят 80-100000 войска на хиляди километри! Тия триполовите въобще имат ли акъл?!Който с руснак се е заял
14
1
 
19
 
! Отговори
Да не забравяме преди 8 години
Да не забравяме, че при една милитаризация, един пехнически проблем или изкукуригал офицер може да предизвикат световен конфликт, от който човечеството 1000 години ще диша радиация
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Писна ми вече от тези измислени врагове. Аз не искам България да се милитаризира, още повече пък от някой си друг. Не бива да допускаме това, защото тази милитаризация всъщност си е чиста окупация. Замислете се само как се казва имаш чужда военна техника, бази и военни на своя територия? Аз не искам да съм роб на някого, да съм му длъжна с нещо и да изпълнявам чужди разпореждания. Аз не искам да говорят от мое име, да действат от моя територия и да ме въвличат в чужди конфликти. Не искам!
12
27
 
7
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
Коментари от 1 до 10, все на Червени кибици.Що не работите бе лентяи.Висите по цял ден тук,като луканки на сарък,и ръсите просотии.