Гърция отново иска репарации от Германия

Този път искат 9 млрд. евро за Първата световна война
26 юни 2015 11:20,
92
Гърция отново иска репарации от Германия
Снимка: bgonair.bg

Гърция поиска 9 милиарда евро от Германия за щетите, нанесени през Първата световна война. Настояването за изплащане на тези средства идва, след като Берлин отказа да изплати военните репарации от Втората световна война.

От сумата на Гърция вече са изплатени само 1.5%, защото Германия е престанала да плаща след конференцията в Лозана, където решенията са били взимани от "великите държави".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че настояването за военни репарации за щетите, нанесени от Втората световна война, е морален дълг пред историята, гръцкия и европейските народи, които са пролели кръв в борбата с нацизма. Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт обаче заяви, че въпросът с репарациите е приключен.

Междувременно преговорите между финансовите министри от еврозоната приключиха без договаряне за споразумение по дълга на Гърция. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че срещата на финансовите министри от еврозоната в събота ще бъде "решаваща".

По-рано Гърция отхвърли предложенията на международните кредитори за реформи, съобщи официален източник на ЕС. Кредиторите на Атина настояват за повече мерки за икономии. Те най-вече са свързани с прекратяване на ранното пенсиониране на гърците. Пенсионната реформа обаче не се приема от гръцкото правителство. Гръцки правителствени представители обясняват, че вече са направили отстъпки с предложението да вдигнат данъците и някои вноски на пенсионери.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
7
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До AzГърците искат такива *** като теб да напуснат тази територия която се осрал. ..тя е била гръцка ..а ти си ходи дето е била първата ни държава. .Хората си имат политици и живеят по добре от нас..да щото имя *** като теб. .
71
4
 
14
 
! Отговори
Az преди 8 години
Изчислих, че по днешен курс гърците ни дължат 328 милярда евро за византийското робство.
70
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
х ехееее, ципрасчо ме кефи от ден на ден все повече, направо ме разсмива, със сълзи. Все повече започва да прилича на давещ се в лаjнa комедиант :)
69
6
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 78 преди 8 години
Проблемът с орязването на доходитеКогато пенсионер или работник получи повече пари, той си купува това което му трябва и парите се завъртат обратно в икономиката, оттам ВВП-то се вдига и данъците също. Това за разлика от свръхбогатите, които ако не платят този 12% данък, с парите няма да отидат в магазина ами ще си ги оставят в банката или сейфа, където са били. Докато спестените данъци бедните ще ги похарчат - затова Ципрас им ги намалява! България е блестящ пример за неуспех на политиката "затягане на колани".
68
5
 
26
 
! Отговори
МАНИЯК преди 8 години
Нахален , нагъл , по нагъл, наи нагъл, грък....защо не ги оставят да фалират и да се види как ще ревнат тия мазни византиици,научиха се да вземат парич1ки от банките и да си пият узито , и да щракат с пръсти ...по мързелива *** не съм виждал...казват че когато се е родил гръка , и евреина е плакал
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 75Проблема не е в извънредния данък, а в това че Ципрас иска да го въведе за сметка на намаляване на данъците за хора с доходи до 30 хил евро на година и това при положение че в Гърция има необлагаем минимум от 12 хил евро, за сравнение в Германия необлагаемия минимум е около 8800 евро, отделно незнам дали знаеш, че ДДС ствката е с 1/3 намаление за островите, което отваря много възможности за неплащане на реалното ДДС, напрактика стандартната ставка на ДДС в Гърция никой не я плаща
66
0
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До До Пешко 68Ако действително е както казваш съм напълно съгласен с теб. Може би освобождаването на гръцките корабоплаватели от данъци в Гърция носи по-ниски цени при превозите и всички предпочитат да пътуват под гръцки флаг. Обаче не пропускай, че освобождаването им от данъци е заложено в гръцката конституция, т.е. ЕС трябва да притиска ЦИпрас да променя конституцията, а това, ако стане воят ще е до Олимп
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До do asad 57Абе, я не дърпай дявола за опашката, че знае ли се.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой нищо даром не дава ,ако ти дам днес 5 лева то утре стават 10 след 7 дена са 20 след месец 60 като нямаш мангизи или не ти се дават ти вземан телевизора,колата и т,н Проблема на мазните гърчаля е че са взимали мангизи без да им трябват!!!В омента се надлъгват кой кво дал кой колко изял !!! Случайно МВФ да не е български турски гръцки или руски
63
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре прави Ципрас,че не подписва!Кредиторите искат увеличаване на ДДС-то на макароните и ориза,на фасула и лещата,както и на мн.други стоки от първа необходимост,все стоки,консумиращи се от бедните, а соломос, скариди, хайвер и т.н. да останат по малката ставка ДДС.И защо да не плащат извънреден данък 12 % богатите!?
62
3
 
7
 
! Отговори
До Пешко 68 преди 8 години
Кредиторите не одобряват идеята за допълнителен данък върху високи доходи по принцип! Дори в еднократен вид не го приемат! нали знаеш, колко е важно да не се "накърнят" интересите на бизнеса. Понеже само той има интереси, пенсионерите не.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи в съботата ще да се решават нещата. Хубав ден са избрали, почивен, да не работят банките. Ако не се споразумеят, до понеделник ще стане мазало и заврело.
60
2
 
14
 
! Отговори
@@@ преди 8 години
Хитлер е взел заем от Гърция по време на войната, стига с тези "репарации" от "Византия". Макар че, и историята с репарациите трабва да се преразгледа основно, защото нито Гърция нито Турция са платили на БГ за изселванията, а са обвързани с договор да платят! Както и Югославия не съществува следователно западните покрайнини могат да се върнат.Освен това в името на обективността, Германия до ден днешен плаща на евреите, защо да не си върне заема на гърците взет от Хитлер поне?
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 63Еее,като си толкова запознат колко са похарчили гърците за олимпиадата,запознай се кои фирми строиха съоръженията и кои лапаха парите,запознай се как едно кабелче на военен хеликоптер се нарича антена и по фактура струва 10 млн.евро,как вагони за влакови композиции стоят на склад,щото не се събират на релсите,как подводници,платени от гр.народ стоят на пристанището,щото са килнати,как след олимпиадата при пожар на арх.Олимпия не се задейства системата,платена с толкова мн.евро
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахаххахсх, ще умра от смях.
57
0
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До До ПешкоТ.е. не одобряват, че данъкът е еднократен или въобще да има данък, че не става ясно. Защото са различни нещата
56
0
 
2
 
! Отговори
НИКО ДИМИТРИАС преди 8 години
ДУМАТА ''ВИЗАНТИЯ'' Е ИЗМИСЛЕНА НЕ В 18 ВЕК....А ДВА ВЕКА ПО-РАНО, ПРЕЗ 16 ВЕК ..И НЕ ОТ ФРАННЦУЗИН...А ОТ ГЕРМАНЕЦ----ЙЕРОНИМУС ВОЛФ, КЙТО ПРЕЗ 1571 Г. (16 ВЕК) ОТИВА ВЪВ ФРЕСНКИЯ ДВОР В ПАРИЖ ПРИ ТОГАВАШНИЯК ФРЕНСКИ КРАЛ...И ПИШЕ 15-ТОМНА ИСТОРИЯ НА ''ВИЗАНТИА''...НО ПОД ВИЗАНТИА ТОЙ РАЗБИРА САМО ИМЕТО НА КАПИТАЛО--ПОЛИС = СТОЛИЧНИЯ ГРАД ...= ВИЗАНТИОН. ТОЙ ЛЕКО ГО СКЪСЯВА НА ''ВИЗАНТИА''...И ТАКА НАРИЧА С ТАЗИ ДУМА И ЦЯЛОТО ДЪРЖАВНО ОБРАЗУВАНИЕ ПРЕЗ СРЕДНАТА ЕПОХА--ОТ 4 ДО 15 ВЕК !!!
55
1
 
3
 
! Отговори
До Пешко преди 8 години
Няма никакво объркване, Блумберг е источникът и много ясно го написаха онзи ден - не са се разбрали поради този факт - на кредиторите не им харесва предложената еднократна 12% такса върху доход над 500,000евро. А 12% върху милиони евро доход не са малко пари, не го омаловажавай! В Гърция живеят И милиардери! Какъв им е проблемът с този данък, след като точно той няма да удари по покупателната способност на населението, от там товарооборота и ББП-то? Какво целят?
54
4
 
12
 
! Отговори
Репарации преди 8 години
Аз пък искам репарации от Гърция и Русия за Византийското робство. Както може би малко българи знаят България воюва с Византия и Киевска Русия в началото на 10-ти век и пада под византийско робство за 2 века с помощта на Киевска Русия. И като впрочем говорехме за Русия... Ето ти едно свидетелство от преди 1000 години. Мани го ти комунизма и руската империя...А иначе по темата, по гръцката логика всеки може да иска репарации от всеки. Човешката история е достатъчно дълга.
53
2
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До До Пешко55Названието Византия е прието да се употребява за Източната Римска империя в официалната историография, така че не виждам проблем. Затова и умишлено първия път употребих Източна Римска империя