Повечето гърци ще кажат "да" на кредиторите?

Ципрас може да получи изненадващ резултат от референдума
29 юни 2015 21:58,
266
Повечето гърци ще кажат "да" на кредиторите?
Снимка БТА

Голямата въпросителна около случващото се в Гърция вече се измества от преговорите с кредиторите към референдума, планиран за тази неделя.

Европейският съюз е склонен „да спре часовника“, а германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС, коментира, че институциите трябва да се съобразят с мнението на гърците.

Тя отказа да посъветва как да гласуват хората, но това охотно направи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на своя брифинг в Брюксел. Той призова гърците да подкрепят плана на кредиторите, коментирайки, че никога не би изоставил гърците и гръцкият народ не би искал да напусне ЕС.

Вече се появиха и първи резултати от експресни проучвания на общественото мнение в Гърция относно предложението на кредиторите. По данни на две агенции в неделя може да има голяма изненада за премиера Алексис Ципрас.

Институтът Alco посочва, че 57% от анкетираните ще кажат „да“ на предложенията на кредиторите, съобщи Channel NewsAsia. Проучването е направено сред 1000 души.

Анкета на Kapa Research пък показва, че 47,2% от гърците ще подкрепят идеята за продължаването на спасителната програма, тоест на изпълнението на исканите от кредиторите промени. Малко над 48% са категорични, че няма да подкрепят каквото и да е действие на правителството, което да доведе до излизане от еврозоната. В проучването на Kapa също са участвали 1000 души.

Жан-Клод Юнкер днес беше категоричен, че „тройката“ (МВФ, ЕЦБ и ЕК) не са поискали съкращаване на заплати и пенсии, но сред предложенията им са реформи в пенсионна реформа и увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Още за гръцката криза четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
17
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Ципрас ПРЕЗИДЕНТ на България-----------И от Северозападнала България ще се превърнете в Североизчезнала България :-)
152
3
 
18
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Жалко за хората но тук важи поговорката - ум робува , ум добрува и ум патки пасе----Журналист, поговорката е "Комунизмът приключва тогава, когато свършат чуждите пари" :-)
151
11
 
15
 
! Отговори
социолог преди 8 години
Добре , че мнението на червения *** нищо не значи за нормалните хора, защото ако зависеше от него досега Волен Сидеров да е спечелил изборите. Нашия народ се оказа много по умен и отговорен от гърците и затова не гласува за проруската партия Атака .
150
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС ще фалшифицират референдума при изгодни за тях условия...
149
20
 
11
 
! Отговори
журналист преди 8 години
Каквото и да гласуват Гърците , вече глътнаха вода. В следващите 10 години ще е така , тука има тука нема . Великия Ципрас така се о...а , че народа ще мизерува дълго време , но те си го избраха . Жалко за хората но тук важи поговорката - ум робува , ум добрува и ум патки пасе .
148
15
 
25
 
! Отговори
Ако бях... преди 8 години
... грък щях да гласувам НЕ, за да има страната поне някакъв малък шанс да се завърне към растеж!ДА означава в най-добрия случай превръщането и в посредствена, асоциална, олигархична, неолиберална икономика като нашата, от която младите ще избягат като емигрират, и връзките, които държат обществото ще се разпаднат като при нас.
147
5
 
12
 
! Отговори
най-накрая преди 8 години
определено сме върнати с 40 -50 години назад това няма как да се отрече
146
2
 
1
 
! Отговори
най-накрая преди 8 години
До Анонименне пиша сериозно това е реалността господин анонимен за последната част историята ще покаже
145
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
лудоста е навсякъде ,за Европа тежки времена определено ще има преструкториране на съюза
144
10
 
17
 
! Отговори
северозападнала Бълг преди 8 години
Ципрас ПРЕЗИДЕНТ на България
143
8
 
15
 
! Отговори
най-накрая преди 8 години
Ципрас ела в България ще гласувам за теб.
142
10
 
11
 
! Отговори
най-накрая преди 8 години
егати пича ,тоя ги уби в еВропа пък и нас взе ни печелившия южен поток не плати дълга на мвф изхарчиха всичко и сега май май на 100 % към Русия да ги ползват колко могат после ,някой друг и все са си добре, сиртакита и да го духат и европа и русия тоя що не ни стане президент
141
2
 
7
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Кой *** вкара Гърция в Еврозоната,след като тя въобще не беше за там?!А и не само тя!Ето такива необосновани икономически,а политически решения провалят ЕС!Ако Гърция беше извън Еврото,пак щеше да трупа дългове,но нямаше да е никакъв проблем,просто инфлацията и плавното обедняване щяха да го решат.Но станалото-станало!Сега освен да зареждат евро-печатницата с хартия и да се молят останалите държави да им ползват валутата,друго не им остава.
140
1
 
22
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 8 години
Каквото и да отговорят на референдума няма значение, тъй като от днес Гърция официлно е в дефолт, демек фалира, тъй като няма пари да плати заема си на МФВ. Ще последва дълъг и мъчителен период на обедняване.
139
3
 
3
 
! Отговори
До 187 преди 8 години
Опита за обиждае не е аргумент. Галоша е просто устроен, но и доста удобен. Повечето неща са доста прости само трябва да имаш око да го забележиш и прозреш. Нещата не са толкова прости, те са още по-прости.
138
11
 
20
 
! Отговори
бг преди 8 години
Гърците ще кажат "Не" ,шотландците казаха "Да" ,но натовските нацисти фалшифицираха резултата по заповед на илюминатската крадлица.
137
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атакистко - московските тролчета - отивайте да работите, със тези шаблонни постове няма да изкарате копейки!
136
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 175 В ЕС няма ЕЩТ - всеки получава толкова за колкото се договори с работодателя си.
135
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересното е друго - ако маляките кажат ДА, то Ципурата трябва да се хване под ръка с Плешофакис и да си ходят. Защото излиза че народа ще иска точно обратното на това което предлагаха те...
134
8
 
11
 
! Отговори
До 175 преди 8 години
Точно политически затвор. И много правилно сте описали наченките на финансово заробване, което се разпространява не само върху Гърция. Оказва се че в Европа има достойни европейци ( Германци, Французи ) и не чак до там достойни такива. Не мога да си представя, че един германец работи също осем работни часа и получава в пъти повече от българина, ромънеца, латвиеца, литовеца, словака и т.н. Франсетата няма да ги коментирам. Това е извиване на ръце. Защо платиха да закрием АЕЦ 1,2,3 и 4 блокове ?