WSJ: Гърция няма да плати транша си към МВФ

По-рано днес тя плати вноска към Европейския фонд за финансова стабилност
Обновена: 29 юни 2015 20:11 | 29 юни 2015 19:35, Бойчо Попов
234
WSJ: Гърция няма да плати транша си към МВФ
Снимка БТА

Гърция не възнамерява да плати във вторник транша си към МВФ, който е на стойност над 1,54 млрд. евро, пише Wall Street Journal, позовавайки се на правителствен източник. Новината бе потвърдена и от Dow Jones.

Какви биха били последиците, ако Гърция наистина не плати транша? В МВФ ще се задейства процес от няколко етапа.

Непосредствено след вторник институцията ще предупреди страната, че трябва незабавно да погаси задълженията си. Докато не се случи това правителството в Атина няма да има достъп до други ресурси на фонда. При това трябваше да се изплатят около 19 млрд. долара по една изтичаща в края на март 2016 г. помощна програма.

Две седмици по-късно ръководството на МВФ ще направи нови постъпления към финансовия министър на Гърция Янис Варуфакис, за да го убеди, че положението е сериозно. След месец и ръководителят на МВФ Кристин Лагард следва да уведоми официално Борда на директорите на МВФ за забавата в плащането. Въпреки това обаче преди дни Лагард заяви, че няма да изчака месец, а в случай на забавяне ще уведоми борда веднага.

Два месеца по-късно Лагард следва да предаде на Борда официална писмена жалба срещу забавянето на плащането. И едва след три месеца предстои публикуването на формалното обявление на МВФ. В него ще се установи, че Гърция ще бъде отрязана от каквито и да е програми на фонда и няма да може да ползва вече договорени средства, докато не плати пропуснатите задължения.

В дългосрочен план страната е заплашена и от процес, а след 18 месеца – от отнемане на правото на глас в МВФ. Ако до 24 месеца отношенията с институцията не бъдат поправени, Гърция може да бъде изключена от МВФ.

Наскоро от МВФ припомниха, че са получавали плащания от Гърция в същия ден, когато е бил падежът по дълга. Говорителят на фонда Джери Райс посочи пред репортери в четвъртък във Вашингтон, че Лагард вероятно ще уведоми Изпълнителния съвет своевременно, ако Гърция пропусне плащане, с оглед на важността на случая, вместо да изчака един цял месец.

На Гърция бяха обещани общо 48,1 млрд. евро от МВФ. От тези средства 16,3 млрд. евро предстоеше да бъдат платени до март 2016 г., при условие, че Атина успешно проведе втората икономическа стабилизационна програма.

Страната обслужваше дълга си в срок до този месец, когато се възползва от възможността да обедини четири плащания към Фонда на обща стойност 1,6 млрд. евро, които да бъдат платени на края на месеца. По-старите дългове на МВФ са при лихва 3,5 процента, което превишава лихвата по спасителните заеми от еврозоната.

По-рано през деня пък стана ясно, че страната e изплатила навреме вноската от 50 000 евро на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Новината съобщи германският Handelsblatt, позовавайки се на говорител на фонда. И макар че става дума за малка сума, преводът на сумата бе важен. Ако Гърция не бе платила сумата, то официално спасителният фонд трябваше да регистрира дефолт. Ето защо преводът на сумата се счита за знак за това, че правителството в Атина не желае допълнителна ескалация на напрежението.

Още за гръцката криза четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още по темата: ГърцияЕСфалит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма катастрофа ги чака съседите! Жалко за хубавата им страна!
151
0
 
3
 
! Отговори
Учителя преди 8 години
Га яда'а кифтет'та ни рива'а. Га тряб'а да плащат - плачат...брей
150
0
 
5
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Византийски измамници!Винаги са искали да живеят за чужда сметка.Обаче безплатен обяд няма.
149
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очава се гърците да станат зле като турците - нито в евросъюза, нито в еврозоната, а по 3% и нагоре ръст всяга година. И така от 15 години....
148
1
 
4
 
! Отговори
До 207 преди 8 години
Гърците се питат каквото са им казали да се питат. На приказки за свобода се лъжат само юноши и социалисти. Искат да не плащат това е.
147
3
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
И само да ви кажа - кредиторите все някак си ще ги обезпечат, няма да има фалити на финансови институции заради неплащането на Гърция. Но Гърция остава без външно финансиране при дефицит от порядъка на 6-7 млрд. евро откъде си мислите, че ще намрерят пари за пенсии, заплати и т.н.? Досега Европа им даваше тези пари, но вече няма да бъде така, освен ако гърците не се вразумят и да разберат, че ампутация на един крак е по-добре от обезглавяване!
146
6
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
Неграмотността тук гледам се вихри с пълна сила. Хората масово коментират въпроси, които не са им ясни. Нямате си представа нито какво означава външен кредит и как се емитира и изплаща, нито какво е фалит на държава, стига се до там някакви хора да коментират как софианци ходили да работят в Сърбия? Има ли какво изобщо да се коментира, имам чувството, че този сайт е магнит за неграмотни хора, повечето са русофили, но това не е от значение, неграмотността е повсеместна.
145
2
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Яруфакис,Прецатакис,Надупакис
144
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
mejdunaroden valuten fond evropeiski sauz banda oligarsi koito narodite tr.da likvidirat lihvari kradci pieshti kravta i potta na narodite ,zaradi tia ima teroristi zaradi tiah ima bejanci krizi i isliamska darjava .narodite niamat prava samo zadaljenia .
143
7
 
10
 
! Отговори
Киркор преди 8 години
Коя държава се е "оправила" и е добре след "помощ" от МВФ, коя ? Разгонете лешоядите...
142
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас каза, че ако Гърците гласуват с "да" за реформите, той и партията му ще подадатотставката си.
141
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
180% лихви! Това ако не е обир!
140
2
 
19
 
! Отговори
Ала-Бала преди 8 години
МВФ ще има да взема едни лихви....Най-големия грях е лихварството!
139
3
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До антиЕСАз от митницата идвам, българи работещи в Сърбия не съм чул да минават. Иначе в София е пълно със заведения "Сръбска скара". Много се кефят като им кажа някоя дума на нашенски, разбираме се като братчеди. Не знам как е при вас в Долно Нанагорнище, може би ставате жертва на собствената си пропаганда?
138
10
 
2
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
до Шопхаха,застани на митницата и питай заминаващите за Сърбия,къде отиват,много по-добре са от нас
137
4
 
17
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До антиЕС Хахахаха! Ти откъде пишеш бе, приятел? Къде си чул българин да отиде да бачка в Сърбия? Ходим до Пирот и Лесковац на рощиль и дюлева ракия, сърбите идват тука да ни печат чевапи и плескавици, това е. Не се излагай да пишеш глупости. Сърбите може и да станат по-добре, но няма да е скоро.
136
5
 
11
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
време е сега ние да се запитаме къде сме в тоя филм ,всичко е ясно на къде върви,дали пък на нас не ни трябва Чегевара,че много предатели си имаме за трепане
135
13
 
9
 
! Отговори
Do 191 преди 8 години
Дали ще е краят на Европа не зная, но определено идва краят на Гърция.
134
8
 
6
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
до Шоппърво си задай въпроса що софиянци ходят да бачкат в Сърбия,да не мислиш че заминават на почивка
133
6
 
9
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
Ципата да дойде да открехне Тиквата как ги прави тия работи,ама и евала бе и народа им народ ,не ***