Ципрас - неочакваният герой за евроскептиците

Зад битката му застанаха крайно леви и крайно десни партии от ЕС
30 юни 2015 21:30, Анисия Иванова
250
Ципрас - неочакваният герой за евроскептиците
Алексис Ципрас. Снимка: БТА

Европейски анти-естаблишмънт партии от всички политически цветове се сплотяват зад гръцкия премиер Алексис Ципрас в схватката му с кредиторите, която заплашва да изхвърли Гърция от еврозоната и да подкопае единната валута.

Партии, които нямат практически нищо общо, освен отхвърлянето на налаганата от ЕС политика на строги икономии, се надяват, че обществената симпатия към Гърция и към нейния радикален ляв лидер ще се трансформира в отлив от традиционните партии и стимул за подкрепата за тях.

Битката на Ципрас обедини толкова различни партии като лявата "Подемос" в Испания, антиимигрантската Северна лига и популисткото "Движение 5 звезди" в Италия, крайнодесния Национален фронт във Франция и британската антиевропейска Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). Всички те аплодираха Ципрас за отхвърлянето на офертата на кредиторите "пари срещу реформи" и свикването на референдум по предложението - ход, който ужаси традиционните партии, участващи в правителствата на другите 18 страни от еврозоната.

"Подемос" (Ние можем), която се бори за надмощие с Народната партия и Социалистите в Испания и триумфира на кметските избори през май, заяви, че Ципрас е достоен пример за подражание заради референдума в отговор на "изнудването" от страна на кредиторите.

"Днес в Европа има две противостоящи сили - икономии и демокрация, правителство на народа или правителство на пазара и неизбрани институции. Ние сме с демокрацията, ние сме с гръцкия народ", заяви партията в декларация, публикувана вчера.

"Подемос", водена от харизматичния професор Пабло Иглесиас, поне е идеологически близка до (гръцката) СИРИЗА, за разлика от много партии, които сега се опитват да се възползват от нея. И двете движения са от лявото крило и твърдят, че подкрепят еврото, но искат промяна на икономическите политики, залегнали в основата на валутния блок.

Националният фронт на Марин льо Пен - една от главните опозиционни сили във Франция, е на другия край на политическия спектър, но също приветства изборната победа на Ципрас през януари с надеждата, че това ще спомогне за подкопаване на еврото. Реакцията му вчера на последния разрив между Гърция и нейните кредитори беше ентусиазирана.

"Надявам се, че скоро ще станем свидетели на първия исторически провал на Европейския съюз", каза заместник-председателят на НФ Флориан Филипо, като добави, че "евроекзит" на Гърция би показъл, че "прогресът на този дяволски проект не е неизбежен".

В Италия, където антиевропейските настроения стабилно нарастваха през седемте години на стагнация и рецесия, и двете главни опозиционни партии искат Рим да напусне единната валута.

Лидерът на Северната лига Матео Салвини, който миналата година измести бившия премиер Силвио Берлускони като доминантната фигура в италианската десница, каза, че трудностите на Гърция са "първо и преди всичко провал на Европа".

"С валута, която не работи, не може да се направи нищо", каза той и аплодира Ципрас за това, че "държи главата си високо вдигната" и не се огъва пред исканията на кредиторите на Гърция.

"Движението 5 звезди", което според социологическите проучвания е втората политическа сила в Италия след
Демократическата партия на премиера Матео Ренци, заяви, че Ципрас прокарва пътя за по-широк бунт срещу политиката на икономии на южния фланг на Европа. "Много скоро Южна Европа окончателно ще разкъса веригите на еврото и икономиите", писаха депутатите от "Движение 5 звезди" в блога на партийния си лидер Бепе Грило.

Според "Форца Италия" на Берлускони ЕС се опитва по недемократичен път да свали Ципрас от власт, точно както според партията са свалили Берлускони в Италия в разгара на дълговата криза в еврозоната през 2011 г.

Прекалено рано е да се каже дали тези твърде различни движения могат да спечелят подкрепа благодарение на гръцката криза. Много ще зависи от това дали Гърция действително ще напусне единната валута и как ще се справи сама, ако го направи.

Нещо повече, общественото мнение за Атина е разделено и силно варира в страните от еврозоната. Португалия, която приключи своята спасителна програма на стойност 78 млрд. евро миналата година, се придържа към твърда
линия спрямо Гърция и там няма значителни анти-естаблишмънт движения. Единствената анти-евро партия са комунистите, с по-малко от 10 процента от вота. В Ирландия - рекламно лице на политиката на икономии, която се върна към силен растеж след излизането от спасителната програма на стойност 64 млрд. евро през 2013 г., лявата опозиция яростно критикува твърдата линия на правителството спрямо Гърция, докато общественото мнение изглежда раздвоено.

Още по-враждебно настроени спрямо Гърция са балтийските страни, които имат далеч по-ниски средни заплати и пенсии и негодуват от това, което според тях е финансова безотговорност на Атина. В тези страни няма съществени анти-естаблишмънт движения и дори първоначално антиевропейски партии, като проруската "Съгласие" - най-голямата в латвийския парламент, не съчувства на Гърция.

"Гърците мамеха преди и след като влязоха в еврозоната, и мамят и сега", каза пред Ройтерс вчера лидерът на
парламентарната група на "Съгласие" Янис Урбановичс. "Въпросът не е дали Гърция ще напусне еврозоната, а дали ще остане и ще взриви еврозоната."

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас ако е грък на място, ще дръпне едно сиртаки пред камерите, след като обяви фалита :) За да е пълен цирка.А Меркел ако е германка на място, ще остави гърците да пасат трева поне 50 години...
20
5
 
17
 
! Отговори
eve1 преди 8 години
Човекът се бори за заплатите и пенсиите на обикновените хора а не милиардите на банките и консорциумите да станат още повече.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5Сите партии не са азиатски, а точно обратното, това са истинските европейски партии и те набират сила - против азиатската емиграция, гейство и глобализация, за традиционните ценности.
18
5
 
15
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Вижте от утре какъв е туризма във фалирала Гърция и вижте нашия в Борисова България! Айде после ми се правете на професори...
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЛЕДАМ МУ СНИМКАТА И ВСЕ ЕДНО МИ КАЗВА" Е ПА МОЕ ЛИ СЪМ ТОЛКОВА ***"
16
2
 
17
 
! Отговори
все още за ЕС преди 8 години
Съгласен съм с прибалтийците. Ама защо са така настроени - защото и те като нас опъват вратни жили и стягат коланите, надявайки се с труд и лишения нещо да постигнат. Клекнат ли европейците пред Ципрас, аз ставам най - върл противник на ЕС и пръв ще кажа м.....а ви и на съюза, и на двуличието, и на тройните стандарти.
15
8
 
11
 
! Отговори
доней помпей преди 8 години
Не е герой, а мазен, нагъл рекетьор ! Ако е герой, да каже - не ви искаме парите, аре чао ! А той героят, дайте ни пари, да си харчим, харчим, защото ние сме горд народ ... ема горд народ живеещ на кредит с чужди пари, колко да е горд такъв един народ, по-скоро жалък народ и нагъл премиер ...
14
5
 
20
 
! Отговори
мдаа преди 8 години
Няма по хитри и умели покерджии от гърците .Мамеха преди да влязт в еврозоната ,мамят и сега , а както изглежда ще спечелят не само тази партия покер за 400 милиарда евро ,но и ще изкарат целия смят че им е длъжник. Който се е захванал да прави бизнес с гърци винаги е губил., но простите европейци не са им били комшии и не знаят.
13
3
 
6
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
До 13-тия анонимен........който може да изведе България от ЕС за да я вкара в лудницата. Само довършвам изречението.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Eвропейски анти-естаблишмънт партии"Научете българския език най-накрая, *** некадърните ви журналисти.
11
9
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Герой щото Обамчу го подкрепя! Хитър и лукав грък!
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VSICKI DA ZASTANEM ZAD ATAKA-EDINSTVENATA PARTIA BALGARSKA,KOIATO E PROTIV ES.NIE VSICKI TRIABVA DA GLASUVAME ZA VOLEN SIDEROV-EDINSTVENIAT COVEK,KOITO MOGE DA IZVEDE BALGARIA VAN OT ES.
9
8
 
15
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Стига дрънканици! Да си плащат заемите и толкова! Аман вече! Гърците та гърците, а какво да кажат евенките или жителите на Тимбукто- съвсем ги забравиха в новините.
8
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЪЛНА ПОДКРЕПА ЗА БРАТСКИЯ ПРАВОСЛАВЕН ГРЪЦКИ НАРОД В БОРБАТА МУ СЪС СОРОСКАТА ***!*** не търпят някой да им се противопоставя, и затова се опитват да фалират Гърция, но номера им няма да мине!Успех на гърците, а ако продължат да ги тормозят по този начин, е най-добре да напуснат ЕС и да се ориентират към Евразийския съюз!
7
14
 
34
 
! Отговори
Гларус преди 8 години
Браво Алексис Ципрас . Това е пример, когато човек има топки и кураж
6
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадлив ***
5
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас нито е гей нито е тиква нито е кривоустата кунева нито който и да било от селянчетата които са у парламата на тикволандия. Така че не го бъркайте с тия селяне в тикволандския парламат. Той никога няма да си свали гащетата и да застане в поза партер. Това го могат само селяните в тикволандският парламат. Много добре им отива тази поза. Хващат се за палците и краварите еврогейците и всички които пожелаят го намъкват дебелио с котешката глава. А по край тех и на народо дебелият влиза.
4
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герой за сметка на обикновенния данъкоплатец
3
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизмът свършва, когато свършат чуждите пари! М. Тачър
2
17
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Герой,герой,ама завалията не може без парите на Меркел и...компания;на такъв герой му викам...книжен тигър.