FT: Ципрас приема почти всички условия на кредиторите

Гръцкият премиер изпратил писмо, че приема предложеното с леки промени
Обновена: 1 юли 2015 13:15 | 1 юли 2015 13:13, Бойчо Попов
95
FT: Ципрас приема почти всички условия на кредиторите
Снимка: Архив Reuters

Според британския Financial Times гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов да приеме всички условия по програмата за спасяване на кредиторите на страната.

Както пише вестникът, още във вторник вечер премиерът е изпратил съответно писмо от две страници до всички водещи членове на Европейската комисия, до Международния валутен фонд и Европейската централна банка. FT разполага с документа.

Според писмото гръцкото правителство е готово да изпълни почти всички искания за реформи, които са били предложени през уикенда от кредиторите, като предлага само съвсем малки промени.

Писмото от две страници, изпратено до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, е в продължение на изненадващото искане за удължаване на втората спасителна програма за Гърция и за нова трета програма с обем от 29,1 млрд. евро, пише кореспондентът Питър Шигел.

Въпреки че програмата изтече в полунощ във вторник, което значи, че за удължаването ѝ вече не може да се говори, новото писмо на Ципрас може да послужи за основа за договаряне на нова спасителна програма в близките дни, пише медията.

В писмото си Ципрас пояснява, че Атина ще приеме всички реформи за данъчната система на страната му с едно изключение – правителството настоява да се запази специалната 30%-ова отстъпка за ДДС на гръцките острови, много от които са в отдалечени и труднодостъпни за доставки региони.

По отношение на спорната тема за пенсионната реформа Ципрас настоява промяната, тоест постепенното увеличение на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 г. да започне през октомври, а не веднага.

Правителството също така е готово специалният „грант солидарност“ за бедните пенсионери да отпадне до декември 2019 г., но настоява темпото да е по-бавно от това, което кредиторите изискват.

„Както ще забележите, нашите предложения за изменения са конкретни и изцяло в духа на стабилността и надеждността на общата рамка на програмата“, пише Ципрас. 

Очаква се финансовите министри от еврозоната да обсъдят новото предложение в конферентен разговор в 17,30 часа средноевропейско време.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МързелакисНе, не, без реформи, няма нова програма.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #52Vuv FT biaha kazali che Gurcia si prodava ostrovite zashtoto niama pari. Az opredeleno predpochitam da viarvam kogato Kin Jan kazva che Korea e demokratichna durjava, predi da poviarvam na FT ili Dnes
45
8
 
13
 
! Отговори
Милко сипвааа преди 8 години
Мирише на барут и има разделение в Гърция само в чугунените празни глави,като проучванията сочат,че над 70 % искат да останат в Европейския съюз.Май му запари на опашката на ципрасчето и ще даде заден с измисления референдум.Сигурен съм,че след време ще излезе,че е платен руски агент да дестабилизира страната си.Такава я втаса,че даже и роднините му не могат да си вземат заплати и пенсии..
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 51..........Казват го по гръцката тв Очакват след малко обръщение на Ципрас до гръцкия народ...
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не мълчи. Текста на писмото може да се види в "FOCUS.DE", но Меркел чака да минереферендума. Какво да обсъжда ако Гърция каже "ОХИ"...Защо тогава се събират днес след обяд министрите от страните на ЕС да го обсъждат, нали чакат референума, какъв смисъл има да се събират?
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето го писмотоimages.businessweek/cms/2015-07-01/BN_070115_9315.pdf
41
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас всичко ще поеме. Ще служи за показно на всички соц лъолъовци, щото много си повярваха, и в Испания и във Франция. А тия дето се радваха как видиш ли си отстоявал позицията, сега да отидат да ударат по още една ракия и повече да не изразяват мнение като не разбират нито от икономика нито от политика.
40
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Писмото го има в интернет, всеки който може да ползва гугъл може да го намери, под писмото седи подписа на Ципрас.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ako Tsipras prieme vsichki iziskvania, shte poiskam Ukrainska nacionalnost
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо другите медии не пишат нищо по въпроса. Само Financial Times. Имали писмо, защо не публикуват извадки от писмото?
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16Никой не мълчи. Текста на писмото може да се види в "FOCUS.DE", но Меркел чака да минереферендума. Какво да обсъжда ако Гърция каже "ОХИ"
36
0
 
15
 
! Отговори
noe преди 8 години
Кучето скача според тоягата.
35
0
 
3
 
! Отговори
Мимоза преди 8 години
Е защо ми изтрихте коментара!?!?Написах само, че БЕЗ индивиди като 666 в България се живее значително по-добре!!!
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Ципрас приеме условията... Не знам... В Гърция мирише на барут, щото в момента гърците са разделени на две, тия които са за приемане на меморандума и тези срещу меморандума...
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бетер ЦСКА стана работата.
32
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбрах само защо се радвате. Ситуацията в Гърция е тревожна. Това на практика показва, че животът ни се контролира от банките.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що няма цитати от писмото?
30
6
 
6
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Въпросът е дали ще ги изпълни, не дали ги е приел! Според мен пак ще преметне !
29
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната партенка и шорошка пропаганда. Нали за това е спора - за тези условия които не приема. Знаем, че почти всички с приети още от началото на кризата. Ако имаше пробив всички медии щяха да гърмят.
28
1
 
7
 
! Отговори
ципи преди 8 години
МАЙТАП, БЕ, УИЛИ !!!