Гърция може да изпадне в безкрайна банкова ваканция

Икономист: За едни еврозоната е майка, за други – мащеха
2 юли 2015 11:54, Надежда Бочева
47
Гърция може да изпадне в безкрайна банкова ваканция
Снимка: bgonair.bg

Ако Гърция не се споразумее с кредиторите, може да се стигне до безкрайна банкова ваканция. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air икономистът доц. Григорий Сарийски по повод развитието на ситуацията в южната ни съседка.

"Залогът е огромен както за Гърция, така и за еврозоната и неслучайно преговорите продължават толкова дълго време", посочи той.

По темата за присъединяването на България към еврозоната икономистът заяви: "Проблемът е, че за едни еврозоната е майка, за други – мащеха. Ако погледнете случая с Гърция, когато започна програмата за изкупуване на ценни книжа, се изкупуваха ценни книжа от всички други държави, освен от Гърция. Това е една от причините да се стигне до стагниране на икономиката. Решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) не винаги са в подкрепа на всички членки на еврозоната. Подкрепата е за еврозоната като цяло, но не и за  страните членки".

ЕЦБ и еврозоната далеч не функционират по начина, по който бяха замислени. В момента, в който започна да функционира еврозоната, при създаването на ЕЦБ, идеята беше за една независима институция, която няма да наводнява пазара с пари, няма да купува държавни ценни книжа. Натискът беше доста голям, бързо се намериха заобиколни пътища, допълни той.

Икономистът отчете още, че част от страните в еврозоната не изпълняват Маастрихтските критерии. "Това означава, че техните икономики изостават и отслабват по някакъв начин. Еврозоната не е създала дори механизъм за временно излизане на такива държави, тъй като трябва да бъдат предприети мерки за тяхното стабилизиране и в никакъв случай те не могат да останат членове на този съюз, при положение, че не изпълняват критериите", допълни доц. Сарийски.

Той коментира и 18-те години, в които България е във валутен борд, като припомни, че Бордът стабилизира финансовата система на страната в момента на въвеждането му, но има и недостатъци – например страната няма самостоятелна парична политика.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
12
 
! Отговори
макето преди 8 години
стига сте коментирали тва дет не разбирате
8
18
 
14
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Оставете Гърция а кажете защо в България минималната пенсия е 80 Евро а минималната пенсия в африканската страна от третия свят е 194 Евро?-----------------------------------------------------------Може би защото африканската страна от третия свят не е била 70 години под съветско робство?!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A N IE V NE TAKAV KOLPA I KRAX I FINANSOV PAK SME PO ZLE OT GRECE I BADETE SIGORNI 4E SKORO NEMA I DA GI STIGNEM SAS TOZI OVCHI MANTALITET SHTOTO GARCITE SE BORIAT ZA SEBESI NIE SEDIM I NI MA4KAT KRADAT I OGRABVAT PRED O4ITE I NISHTO NE PRAVIM ZA TOVA .
6
3
 
24
 
! Отговори
кк преди 8 години
"Гърция може да изпадне в безкрайна банкова ваканция"Ако това стане, поне причините са ясни...Но ще каже ли някой защо една българска банка, четвъртата по големина, без никаква причина, изпадна в безкрайна ваканция... Без никаква причина, освен една - целенасочена, умишлена кражба....Защото съм сигурен, че гърците ще се оправят. Аз лично не ги мисля.Но мразя някой да ме плаши с гръцки сценарий. Нещата са несравними.Някой най-напред трябва да налее 300-400 млрд. евра у нас...
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите са най щастливи като плюят Гърция.
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Световната банкова система е едно балонче......Балонът се надува,надувайте момчета,да стане на парчета!Пуууууук!!!!
3
10
 
17
 
! Отговори
попа на Армения преди 8 години
Търся сезонни работници за селскостопанска работа - гърци.
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставете Гърция а кажете защо в България минималната пенсия е 80 Евро а минималната пенсия в африканската страна от третия свят е 194 Евро?
1
0
 
14
 
! Отговори
Mimoza преди 8 години
Вечна им памет!!на банките.....