ЕЦБ продължава спешната ликвидна помощ за гръцките банки

Гръцките банки обаче бързо остават без пари
6 юли 2015 21:58, Елка Василева
12
ЕЦБ продължава спешната ликвидна помощ за гръцките банки
Снимка: архив, Reuters

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) в понеделник реши да запази спешната помощ за ликвидност ELA (Emergency Liquidity Assistance) за гръцките банки на равнището от 26 юни 2015 г., съобщи европейският орган в свое изявление.

„Финансовото положение на Република Гърция се отразява върху гръцките банки, тъй като обезпечението, което използват за ELA, разчита в значителна степен на свързани с правителството активи“, се казва в съобщението. В този контекст Управителният съвет е решил да запази равнището на спешното финансиране без промяна.

Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от гръцката централна банка чрез програмата ELA на ЕЦБ. По тази програма гръцката централна банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция.

Миналия месец ЕЦБ замрази обема на средствата по програмата ЕЛА за гръцката централна банка на 89 млрд. евро. Сега институцията трябваше да реши дали да отговори на молбата на гръцката централна банка да влее повече пари във финансовия сектор на страната, като повиши тавана на програмата, за да предотврати колапса на гръцките банки.

Ако източникът на евро на Гърция пресъхне, Атина вероятно ще бъде принудена да въведе паралелна валута, за да плаща сметките си, посочват анализатори.

ЕЦБ е сред основните кредитори на Гърция заедно с  Международния валутен фонд и партньорите на страната от  еврозоната. На 20 юли Гърция трябва да изплати кредит от 3,5 млрд. евро към ЕЦБ.

Според анализатори, ако Атина не направи това плащане, почти  със сигурност ще се стигне до спиране на програмата ЕЛА и  последващ фалит на гръцкия банков сектор, което вероятно ще  доведе до отказ от еврото.

По-рано днес  членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията Кристиан Ноайе заяви, че гръцкият държавен дълг, притежаван от Европейската централна банка (ЕЦБ), не може да бъде отписан. "Гръцкият дълг, притежаван от Евросистемата, е дълг, който не може по самото си естество да бъде преструктуриран, защото това би било равносилно на парично финансиране на държава", заяви Нойер, който също така оглавява и Френската централна банка.

В неделя друг от членовете на ИС – Беноа Кьоре, отбеляза, че предвид високата несигурност за европейските пазари вследствие на кризата в Гърция ЕЦБ е готова в случай на нужда да предприеме нови мерки.

"ЕЦБ винаги досега има еднозначна позиция – ако трябва да направим повече, правим повече", отбеляза той, цитиран от Ройтерс. "Ние ще приложим, ако се наложи, нужните инструменти".

През юни Кьоре заяви, че не изключва излизане на Гърция от валутния съюз. "Това било нещо възможно, макар и не онова, което желае ЕЦБ".

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Тома преди 8 години
малка корекция - гръцки демократи.
7
1
 
1
 
! Отговори
Калчо преди 8 години
До 7Същите които ни "рИформираха" нас, "помагат" сега и на гърците искат и тях да "рИформират" но те, за разлика от нас, не спят, и виждат какво им готвят ...но май някой ще пие студена вода, и ще трябва да дава обяснение защо се наляха пари там, а няма "рИфарма"....
6
1
 
2
 
! Отговори
Калчо преди 8 години
До 7Виж сега баце, то трябва и да помислиш малко, а не само да се радваш на цветни хартийки.1-Кой според теб, и защо наля толкова пари там, и защо, има ли някаква цел, при положение че знае че те няма от къде да му ги върнат ? А защо ги натискат за "рИформи" и "приватизация" , и ха познай кой щеше да ги "приватизира" и "рИформира"...???!!! Може и да не се ситиш, но да те подсетя, никой не дава пари ей така..лешоядите се надяваха на "рИформи" и "приватизаци" и да разкостят Гърция както могат !!!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не тазбирам защо някои продължават да защитават гърците всичк знаем какво им бешеше отношението към нас дължащо се на фалшивия им стандарт с издута администрация и че никой не работеше работеха им чужденци какво ги защитавате.и не европа ще пие студена вода както се изказа един *** а гърците.и вие българи ли сте или сте гърци и каква е тази *** солидарност ана тролитата с минусите нищо няма да промените *** не рубли а драхми ще ви дават скоро.
4
3
 
4
 
! Отговори
Тасос преди 8 години
А те защо не си печатат, и да връщат, как едни могат да печатат цветни хартийки а други не ? Печатайте и връщайте, както и те печатат, и ви дават !!!
3
7
 
1
 
! Отговори
Bg преди 8 години
Да живее Гърция
2
1
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
5млн. души х 60? са много пари на ден
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
К'во ги жалите гърчолята. Имат бол пари, щом пресъхват банките им. Изобщо нищо не ги интересува, освен как да си гепнат паричките от влоговете. Вече и за лихвите не ги е еня, най-важното е всичко да се прибере в дюшека. Гласувахме"НЕ", ама то по нашенски е "ДА"! Обичаме си страстно евракитета! Умрем за евракита!