Гръцкото "не" постави съдбата на Атина в ръцете на Меркел

Ясно е как трябва да реагират евролидерите
Обновена: 7 юли 2015 14:17 | 7 юли 2015 09:15,
90
Гръцкото "не" постави съдбата на Атина в ръцете на Меркел
Снимка: Reuters, архив

Гръмката победа на "не"-то на референдума в Гърция предоставя на европейски лидери като германския канцлер Ангела Меркел една ясна възможност. Само те могат да решат какво следва от тук нататък - дали да изхвърлят Гърция от еврозоната или да предложат бъдеще за гръцката икономика, като за начало отпишат огромните и непосилни дългове, пише в редакционна статия американския вестник "Ню Йорк таймс".

Меркел, която е най-влиятелният лидер в Европа, трябва да реши дали е склонна да рискува стабилността на Европейския съюз, да остави Гърция в икономическа депресия и да застраши световните финансови пазари, или да действа рационално в този критичен момент. От икономическа гледна точка е ясно как трябва да постъпят европейските лидери. Необходимо е да преструктурират дълга на Гърция от 317 милиарда евро и тя да остане членка на ЕС, НАТО и еврозоната, коментира "Ню Йорк таймс".

На коренно противоположно мнение е колумнистът от британския вестник "Файненшъл таймс" Гидиън Рахман, според когото Гърция и останалите държави от еврозоната трябва да гледат на референдума като на възможност да преосмислят зле функциониращия европроект. Могат да намерят общ интерес в това да гарантират възможно по-безболезнено излизане на Гърция от еврото, за да облекчат страданията на обикновените гърци и да създадат модел за други страни, които може да я последват в бъдеще.

Сегашната криза може да предостави възможност да се покаже, че има начини за излизане от еврото, които са благоприятни за всички страни - напускащите единната валута и оставащите в нея, пише Рахман.

Друг британски вестник, "Гардиън", помества на страниците си статия от вече бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис. "Европа се разпада, защото конструкцията й просто не е достатъчно здрава да издържи ударните вълни, причинени от агонията на това, което наричам Световния минотавър - системата на неолиберален капитализъм, концентрирана на Уолстрийт, на която светът се подчинява от 1971 г.", смята Варуфакис.

Бившият британски външен министър Уилям Хейг публикува авторски текст в друг голям вестник на острова, "Дейли телеграф". Според него тази криза не е по вина на гръцкия народ. Лесно е да се мисли обратното при едно толкова ненадеждно в преговорите правителство, чийто бивш финансов министър нарича "тероризъм" това, че някой заема пари и очаква един ден да си ги получи обратно, пише Хейг. Отговорността за кризата е на бившите лидери в Атина и Европейския съюз. Те осигуриха на гърците членство в еврозоната, при положение че изобщо не бяха готови за това - триумф на политическото въжделение над безпристрастния икономически анализ, чиято цена сега плащат обикновените хора, пише Хейг.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
7
 
9
 
! Отговори
Божидар преди 8 години
Европа се разпада, защото конструкцията й просто не е достатъчно здрава да издържи ударните вълни, причинени от агонията на това, което наричам Световния минотавър - системата на неолиберален капитализъм, концентрирана на Уолстрийт, на която светът се подчинява от 1971 г.", смята Варуфакис.-----------------------------Абсолютно ясно и точно. И докато продължаваме в същият дух, нещата ще стават само по-зле и по-зле.
40
6
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Всички, най-вече американците, натискат Меркел да плати. Тя по принцип си е американска слугинка, ама от друга страна, ако го направи ще се раздели с властта по най-позорен начин. Да видим!Колкото да гърците - хич не ги оплаквайте! Те имат много повече опции и не изглеждат толкова загубени, че да не се възползват.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ти знаеш ли, че се пише "милиард", а не "милярд"?
38
3
 
12
 
! Отговори
Ботуш Шпиц преди 8 години
Гръцкият дълг сега е притежание на германския данъкоплатец, в голямата си част. Германецът изгаря от вълнение в неговата данъчна фактура да присъства графа сиртаки. Гърците се оказаха безмерно големи глупци, защото условията за пакет бяха изключително добри преди седмица. Сега даже не се знае кога ще започнат да преговарят, а до сделка може да мине и година, ако въобще има такава. Гордите гърци така се издемократизираха че вече никой не ги приема на сериозно.
37
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво му е гръмкото на ОХИ-то, 62%. И все пак е радващо, че в Гърция са останали 38% мислещи.
36
3
 
26
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 8 години
Интересно , ако Меркел направи един референдум , дали да дават още пари на Гърция какъв ще е отговора . Сигурно ще е още по голямо ОXI от гръцкото. И защо гърците така нагло смятат , че някой им е длъжен да им плаща узото и сиртакито. Просто нямам думи .
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама тия сериозно смятат, че така отмятат някакво иго. Да, игото на това да получаваш пари, без да работиш...Да видим дали ще им хареса.
34
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12Да "ИГОТО СВЪРШИ" И УЗОТО СВЪРШИ, сега келнерът чака със сметката!
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма начин да се отпишат тия дългове. Да се върне част - да, но да се отпишат изцяло - няма начин. Ще се създаде ужасен прецедент, а леля Меркел ще се самоубие като политик.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако преспи и с Дейселблум, може и да се получи.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 18"Ципрас да преспи...." И с Йотингер да преспи Ципраср все е тая!
30
10
 
6
 
! Отговори
Алтай преди 8 години
Баба Меркел с махмурлийската физиономия
29
10
 
7
 
! Отговори
Историческа справка преди 8 години
1940 г. Аркадий Соболев, генерален секретар на Народния комисариат на външните работи на СССРпредлага на цар Борис "договор за взаимна помощ". Чрез него се гарантира независимостта на България и подкрепата от СССР на нейните териториални искания в Добруджа, Беломорска Тракия и Европейска Турция. Хитлер гарантира само Южна Добруджа, без Беломорска Тракия и Одринско. Ако България бе приела, щяхме да се доближим до Сан Стефанска ББългария -единствено без Македония.
28
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е сега гърците да чуят германското NEIN! Като е демокрация, да е демокрация.Не може цяла Европа да плаща заради стандарта, който искат, но не могат да си позволят гърците.
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варуфакис завари 250 милиарда дългове и буксуващи преговори, а остави 350 милиарда дългове и блокирани преговори. Да идва ПАСОК или Нова демокрация и да закриват.
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хитлер е единствения държавник и наш съюзник който е бил съгласен да си възвърнем изгубените територии - не е вярно, Сталин също е предлагал връщане на Добруджа, акцията Соболев. Повечето от европейските ръководители са били съгласни, с изключение на Великобритания. Всеобщо е било мнението, че България е прекалено разкъсана територияално и наказана с огромни репарации - по вина на върхушката си. Но днес този мзрачен период се представя като процъфтяване на ЦБ, което според ***-историците ни е
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баба Меркел - бившата комсомолка, трябва да разбере една истина: Когато дължиш на банката 100 000 евра, имаш голям проблем. Когато дължиш на банката 300 000 000 000 евра , вече банката има голям проблем. Ципрас иска нека честно да разгледат заемите - кой на кого е давал, къде са парите. Този проблем скоро ще постави и позаспалият българин - кой взе заем 16 000 000 000 евра, къде отидоха те? Видовден не е далеч за България.
24
2
 
6
 
! Отговори
Историческа справка преди 8 години
Денят Охи е националният празник на Гърция, който се отбелязва на 28 октомври.Той е отговор на ултиматума, предявен от Италия на 28 октомври 1940 г.Ултиматумът е представен на разсъмване в германското посолство в Атина от страна на италианския посланик. Германия и Италия изискват от Гърция да разреши на войските на Оста да влязат на територията й. Отговорът е кратък: όχι. В утрото на 28 октомври гърците избизат на улиците, скандирайки Охи.
23
5
 
21
 
! Отговори
психолог преди 8 години
Не мога да разбера какво е това да си грък . Те казват не на ЕС и техните кредити , но имат да връщат заеми над 330 милиарда евро , които не искат да връщат . Същевременно казват , че са горд народ и с достойнство. Аз не познавам горд човек и с достойнство да иска чужди пари , а се оправя сам . Колко е просто ако си горд народ , просто отказваш всякакъв контакт с омразните кредитори и се оправяш сам . Това е , ама по лесно е да си горд на приказки , но да *** чуждите пари .
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варуфакис завари растеж споразумение и работещи банкиА остави рецесия провалени преговори за ново споразумение и неработещи банкиОдисей 1