САЩ работят за преход в Сирия без Башар Асад

Ще засилят въздушните удари срещу Ислямска държава в Сирия
7 юли 2015 10:11, Елка Василева
15
САЩ работят за преход в Сирия без Башар Асад
Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Единственият начин за уреждане на вътрешния въоръжен конфликт в Сирия е създаването на ново правителство, което не включва сегашния президент Башар Асад, каза снощи президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Президентът направи рядко посещение в Пентагона, където се състоя съвещание със съветници по националната сигурност. Той каза, че е обсъждал тази идея в преговорите си с редица монархии от Персийския залив, състояли се в средата на май в президентската резиденция в Кемп Дейвид край Вашингтон.

Неотдавна той разговарял по въпроса и в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. "Аз ясно им казах, че САЩ продължават да работят за такъв (политически) преход", посочи Обама.

Сега всички "играчи в региона все по-добре разбират, че ако се вземе предвид извънредната заплаха от страна на Ислямска държава (ИД), много е важно да работим заедно, а не един срещу друг, за да се стигне до създаването на представително сирийско правителство", посочи президентът на САЩ, говорейки след срещата в Пентагона.

Той каза, че САЩ ще засилят въздушните удари срещу живата сила и техниката на ИД в Сирия и подготовката на органите за сигурност на Ирак. Той за пореден път напомни, че кампанията срещу ИД "няма да бъде бърза".

На журналистически въпрос ще увеличават ли САЩ броя на американските войници, пратени в Ирак за подготовка на местните сили за сигурност, президентът отговори отрицателно. Той няколко пъти повтори, че САЩ искат да подготвят местните сили за сигурност, за да могат те да водят с успех борбата срещу ИД. Той добави, че САЩ ще подготвят и екипират и умерената опозиция в Сирия, без да посочва подробности.

Обама отбеляза и опасността от по-незначителни терористични атаки в САЩ. Според него трябва да се прави повече, за да не се позволява на ИД да вербува свои доброволци на територията на САЩ, като призна, че джихадистката организация действа много ефикасно в това направление по целия свят.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: САЩСирияБашар Асад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Барак Обама преди 8 години
Вие, българите, преевахте Римската империя, Османската империя, Третия райх и Съветският съюз. Преевахте собствената си държава. Пеевахте дори неща, смятани от науката досега за непреевавуеми. Ако съществувахте по времето на Големия взрив, щяхте да преевете и създаването на Вселената...Е, оставете нещо и ние да преевем бе, майка му стара!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еинственият начин за уреждане на вътрешния въоръжен конфликт в Сирия е създаването на ново правителство, което не включва сегашния президент Башар Асад, каза снощи президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от ТАСС и Ройтерс.ТОВА СИ Е ЖИВА НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА , ПО ТОВА МОЖЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ПОДПАЛИХА ВСИЧКИ КОНФЛИКТИ И СЛОЖИХА ПРАВИТЕЛСТВА ПОД ЧЕХЪЛ , КАКТО Е И НАШЕТО
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целта им е не да разгромят ИД, а да съсипят Асад, който им е трън в очите.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е Русия и Китай да заработят за един по мирен свят без сащ.
5
1
 
13
 
! Отговори
Каракочев преди 8 години
Ако резултатът ще е като в Ирак и Либия, по-добре да подкрепят Асад.
4
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на щатите,велика работа са!Путиниста се е скрил в миша дупка.
3
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GOD BLESS GREAT AMERICA!
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам снимката, се уверявам в непогрешността на теорията на Дарвин....
1
1
 
14
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Netriabva li siriicite da glasuvat dali iskat bashar rasad?