Гърция остава в еврозоната... поне до сряда

Като първа стъпка за нов спасителен план, Атина трябва да приеме реформи
Обновена: 13 юли 2015 07:12 | 13 юли 2015 07:00, Веселина Йорданова
42
Гърция остава в еврозоната... поне до сряда
Меркел, Ципрас и Оранд (в гръб). Снимка: Ройтерс

Лидерите на страните от еврозоната взеха решение да оставят Гърция в еврозоната "въз основа на достигнато с Атина съгласие за изпълнение на задълженията към кредиторите", заяви източник, цитиран от ТАСС.

Още по темата
"Достигнато е взаимно разбирателство за начало на трета помощна програма за Гърция, за да се гарантира оставането на страната в еврозоната", каза източникът в кулоарите на срещата на върха на еврозоната в Брюксел.

По думите му има принципно съгласие за това как да се действа, но още предстои да се доуточнят редица подробности.

Първата стъпка, която трябва да направи Гърция за изпълнение на своите задължения, е нейният парламент да приеме до 14 юли съгласувани с институциите структурни реформи.

Става дума за законопроекти, сред които за приватизацията, пенсионната и данъчната реформа.

После в сряда трябва да се състои нова среща на Еврогрупата, която да потвърди започване на преговори за окончателно формиране на трета тригодишна програма за кредитиране на Гърция.

Ако това не стане, програмата най-вероятно ще пропадне.

Участниците в срещата на върха на еврозоната изключиха възможността да бъдат предоставени на Гърция краткосрочни заеми на двустранна основа от отделни държави от еврозоната, заяви източник, цитиран от ТАСС.

"Въпросът за предоставяне на заеми на двустранна основа на Гърция за периода до завършване на формирането на третата помощна програма не се разглежда", каза източникът в кулоарите на срещата.

По-рано различни източници заявиха, че Гърция може да получи на двустранна основа заем от Франция в размер на 7 милиарда евро, с който да бъде покрит недостигът на средства за следващото дължимо от Атина плащане на 20 юли.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZEITGEIST ADDENDUM - САМО ЗА НЕПРОСВЕТЛЕНИ ЛЮДЕ !!!!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Garzia vinagi schte e v Evrosonata saschtoto taka iska naroda i EUR schte si ostane i miliardi sche im dadat Tova da ne vi e bG be s predatelskia bG narod Tova e grazki narod gord uspeschen natod
27
0
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен преди 8 години
Въй,ах.....яз горкия българин.Ся кой ке ми плати дет съм търкал и търкам дирници и тоалетни тук?Май че последния месец ша е free?Требе да съ пренасоча икономикатъ някъде другаде из Европата.
26
2
 
6
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Който си мисли, че Европейската Общност в сегашната си форма е жизнеспособна е или политик или ***.
25
0
 
8
 
! Отговори
До Янис Варуфакис преди 8 години
Гърците такава емиграция ги е подхванала, особено младите хора, че няма да има кой да изкарва пенсийте! Те и сега не ги изкарват, а теглят назаем!!!
24
4
 
4
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Ех, много руска пропаганда бе, руснаците за друго пари може да нямат ама за пропаганда никога не са жалели средства! На гърците никой не им е виновен, сами ще се докарат до просешка тояга!
23
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 111:Прав си, в общи линии, но освен тяхната олигархи и банките им, обикновените гърци също добре похапнаха, около 20 г. У нас и такова нещо няма. БСП, СДС и ГЕРБ едвам, от зор заман, хвърлиха по някое кокалче на своите избиратели, колкото да ги прилъжат пак за тях да гласуват.
22
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 8 години
Ей, смешници от Dnes.bg, Интернет е ПРЕПЪЛНЕНА С МНОГО ПО-ТОЧНИ И ПОДРОБНИ ИНФОРМАЦИИ И КОМЕНТАРИ за Гърция, вкл. и от ТАЗИ СУТРИН. Ама, вие си превеждате нескопосано партенките на съветската (пардон, руската) агенция за дезинформация ТАСС и си свиркате химна на СССР. Истината е, че от гърците се иска да ЗАДЕЛЯТ от държавните финанси фонд за 50 млрд., който да попълнят чрез приватизация и от него САМО да връщат заеми. Те не щат, искат 60 млрдл помощи, които, при по-точна сметка, стават 82 млрд.
21
2
 
3
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Единствения шанс за успех на Варуфакис е паричните знаци да бъдат заменени с копчета,или нещо подобно...УСПЕХ!!!
20
2
 
11
 
! Отговори
111 преди 8 години
За съжаление Ципрас няма верен ход- ако не плати на кредиторите, активи за близо 50 млрд. долара трябва да отидат в техни ръце. От публикация по Тв стана ясно вчера, че от всичките 238 млрд. евро, получени от Гърция от 2010г., само 8% са влязли в гръцката икономика, а другите-в частни банки!Така ще стане и сега, но при много по-тежки условия: приватизация и нарастваща безработица. Жалко- Гърция въври уверено по нашите стъпки!
19
4
 
4
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Варуфакис ша седне на Българския *дакис
18
0
 
8
 
! Отговори
Асоциална Европа ... преди 8 години
... да си живурка под хегемонията на Германия и да обеднява след всяка рецесия.
17
1
 
6
 
! Отговори
Ципрас трябва... преди 8 години
... на всяка цена да им тегли една майна и да им изпрати 70.000 бежанци от Сирия, Афганистан, Ирак и Пакистан.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас ако има големи топки, трябва да им каже едно голямо ОХИ и да се прибира. Оттам пътят е на Изток. Следващата седмица изхвърля всички емигранти от държавата и затваря границите.
15
3
 
14
 
! Отговори
Последните 5 ... преди 8 години
... месеца научихме едно важно нещо! Ако не спазваш правата линия, кредиторите ще унищожат икономиката ти.Нещо, което бързо забравихме след края на 1986 година, когато МВФ успя да наложи интересите на кредиторите от Лондонския и Парижкия Клубове и причини Хиперинфлацията, срива на Лева и банковата система, и масовото обедняване на хората, и пречупи волята на хората за добър дивот.
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Условията на кредиторите наистина са много тежки, не вярвам гръцкия парламент да ги одобри. Иначе изпадат в една дългогодишна добре контролирана мизерия. На всичкото отгоре се иска от тях да заложат и активи на стойност 50 млрд евро, вкл. и острови в случай не неизпълнение на реформите, което си е направо отказ от суверенитет, според английския вестник "Гардиън".
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС лидерите са смешни!Гърция пресл;едва своето. Няма да успее но е длъжна да опита. А тези мишки Оламд и Меркел искат да повярваме че решенията едва ли не се взимат през 5 минути. Тва да не ви е "Бърза помощ"?
12
8
 
13
 
! Отговори
Шантажът и ... преди 8 години
... изнудването спрямо Гърция продължават. Гърция трябва да раздаде паспорти на 70.000 бежанци от Сирия, Афганистан, Ирак и Пакистан да ходят в Европа, където си искат.
11
10
 
12
 
! Отговори
изгорял на потник преди 8 години
И какво стана в крайна сметка? Вместо облекчената спасителна програма която двамата селски тарикати Ципрас и Варуфакис ГОРДО отхвърлиха, сега ще приемат ГОРДО много по-тежка и ускорена като осъществяване на реформи програма. Стреляха в обувките си двамата горди шмекери :)))
10
1
 
6
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до Василев 13Щом си тука съм по спокоен...Ако и Агентите са с тебе значи всичко е ОК