Брайвик – изложбата на един убиец!

Преди 4 години норвежецът уби хладнокръвно 77 души
22 юли 2015 20:32,
27

Снимки: Reuters

Точно четири години след кръвопролитните нападения, извършени от десния екстремист Андерш Брайвик, Норвегия откри днес център, посветен на трагедията, взела 77 жертви.

Властите се постараха обаче да разсеят страховете, че центърът може да се превърне в място за поклонение пред извършеното от екстремиста деяние, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

На едно от местопропрестъпленията, в партера на правителствената сграда, която Брайвик се опита да разруши с мощна бомба, е подредена изложба, чиито организатори използват педагогически методи за борба с екстремизма.

"Информационният център трябва да разпространява знания, с които да се въоръжим срещу омразата, насилието и тероризма", заяви застанала пред сградата премиерката Ерна Сулберг, облечена в черно.

На 22 юли 2011 г. Андерш Брайвик, обявил война на мултикултурализма, взриви 950-килограмова бомба край сградата, в която е разположен офисът на норвежкия премиер. Тогавашният министър-председател Йенс Столтенберг - днес генерален секретар на НАТО, не беше в канцеларията си по време на атентата. Загинаха обаче други осем души.

Последва най-кръвопролитното престъпление, извършено някога с огнестрелно оръжие от сам човек - Брайвик откри огън срещу членове на младежко сдружение, събрали се на близкия остров Ютьоя, и уби още 69 души.

Още преди да бъде открита, експозицията предизвика известно смущение, тъй като включва няколко предмета, използвани от престъпника през фаталния ден - неузнаваемите останки от камионетката бомба, фалшива карта за самоличност и отличителни знаци на местен полицай.

"Смисълът на експозицията обаче далеч не е в тези материални свидетелства“, изтъква Лисбет Кристине Рьойнеланд, оглавяваща групата за подкрепа на оцелелите и семействата на жертвите, самата тя изгубила 18-годишната си дъщеря на остров Ютьоя.

"Мнозина естествено бяха скептични заради заглавията в медиите", но "отзивите бяха много позитивни", каза тя пред АФП при посещение в центъра преди откриването му наред с още 500 души, засегнати от трагедията.

Андерш Брайвик, неизразил и до днес съжаления за постъпките си, излежава в момента 21-годишна присъда, която може да бъде удължена, ако в края на срока властите решат, че той все още представлява заплаха за обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да можехме да го наемем за събора на бузлуджа. Ама този път да е по-добре въоръжен, че *** са издръжливи като ***.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...одобрявам 90% от написаното от него, което е вярно. За източноевропейците не е писал или казвал нищо, но те едва ли са му проблем, предвид нашествието на муслими и негъри, които не се интегрират и живеят на помощи. Така - за някои той е герой, за други изверг. Най-лесно е да кажеш, че е просто луд. Не е луд. Методите му са крайни, но написаното от него, причините, които са го движили и фактът, че е осъден, е не обявен за луд означава, че не е луд. Малкият човек срещу системата и държавната
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искал е само да се сложи край на населването на Норвегия с мюсюлмани и негъри. Да се сложи край на мултикултуризма. Да се удари партията, която допуска това и нейни привърженици. На този остров са били младежи, поддръжници на управляващата им социалистическа партия на нещо като семинар. Т.е. там никой не е бил просто ей така. Чел съм някои негови писания преди да направи това и човекът пише, че Европа и Норвегия загиват с тази промяна на етническия състав. Методите му са крайни, но.....
16
7
 
6
 
! Отговори
МОЛЯ ??? преди 8 години
До АнонименДа убиеш 77 невинни хора повечето от които деца е геройство според тебе ? Ти си за психиатрията..Заради безмозъчни като тебе БГ е в това състояние.
15
1
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Брайвик да напише книга. Ще стане бестселър!!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като го пуснат ще пот4не да трепе ***
13
10
 
3
 
! Отговори
ха преди 8 години
Този Брайвик не заслужава да живее, килията му е по луксозна от много жилища. Той се хили цинично и не се разкайва. Време е отново за смъртно наказание за такива ***. Както и за биячите у нас.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вероятно не е целял да избие само ислямистите, но и всякаквите приходящи от африка. и от източна европа, щото и ние не сме по-добри и е разбираемо. бог да закриля европа!
11
1
 
19
 
! Отговори
Евала! преди 8 години
Респект!
10
0
 
24
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
един такъв и за нашият парламент ни трябва
9
7
 
10
 
! Отговори
fakt преди 8 години
77 4oveka = 21 godini zatvor tiq sa po zle i ot nas
8
0
 
23
 
! Отговори
cky2kbg преди 8 години
И още като него ще се появят. И не само там заради имигрантите
7
3
 
25
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Брайвик много правилно е преценил кой ще поеме терористичната организация НАТО , но е нямал късмет с присъствието на комуниста Столтенберг. С възхода на маймунизацията на Европа скоро ще го пуснат да изравни шансовете ни !
6
0
 
37
 
! Отговори
някой преди 8 години
като убиеш толкова хора вече си институция, не си убиец
5
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя не искаше ислямски имигранти в Европа.както е тръгнало скоро ще го пуснат.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7 ТЕБЕ НЯКОЙ КАТО БРЕЙВИК ще те Осъди дацата ти първо не си толкова важет ТА ДА ТЕ ПО4не ли4но БОГ
3
17
 
4
 
! Отговори
мйм преди 8 години
4 бр. трола под мен... Има Бог и тия 30 средбърнка дневно дето ги взимате, ще Ви излязат един ден през...
2
10
 
12
 
! Отговори
Брейвик преди 8 години
в СС ЗНАЕМ КАКВО ПРАВИМ 69 мъртви син4ета на леви4аро *** АКО ГО БЯХ НАПРАВИЛ НА БУЗЛУДЖА скапанатави РАЗВЕТКА от руски тип ОЩЕ ЩЕЩЕ ДА МЕ ТЪРСИ и ДА СЕ ВАЙКА КОЙ ЗАЩО КАК
1
34
 
20
 
! Отговори
аз преди 8 години
изби 77 човека и излежава само 21 годишна присъда, че даже имало вероятност да излезе???? Света се е побъркал!! Този трябваше веднага да го екзекутират!