Каталуния притесни Мадрид, задават се решителни избори

Има ли път назад за независимостта?
7
Каталуния притесни Мадрид, задават се решителни избори
Снимка: Reuters, архив

Премиерът на Каталуния Артур Мас обявява днес регионални избори, които представя като плебисцит за независимостта на региона - маневра, която успя да притесни испанското правителство, предаде Франс прес.

Според привържениците на независимостта очакваните избори, които Мас трябва да свика официално с указ за 27 септември, са игра "всичко или нищо". В случай, че победят, те обещават да постигнат до 18 месеца независимостта на тази северозападна област със 7,5 милиона жители, която произвежда една пета от испанското богатство.

"Подготвени сме", повтаря Артур Мас. Екипът му работи от няколко месеца по създаването на паралелна администрация, която може да поеме функциите на държава. В края на юли каталунското правителство представи своя модел за данъчна администрация в случай на отделяне и одобри наредба закон, улесняваща трансформирането на публична кредитна институция в централна банка на Каталуния. Освен това то засили дипломатическите си усилия, за да спечели подкрепа за каузата си в чужбина.

През последните месеци каталунският въпрос остана на заден план. Правителството беше по-загрижено от засилването на радикалната левица "Подемос", която, заедно със социалистите от Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), може да ги свали от власт на парламентарните избори в края на годината, както те направиха на местните избори през май.

Но ситуацията се промени в средата на юли, когато подкрепящите независимостта партии преодоляха различията си, за да се обединят в общ фронт на регионалните избори.

Тяхната листа - "Заедно за "да", включва партията на Мас - Демократична конвергенция (КДК - консервативна), и Републиканска левица на Каталуния (РЛК - лява) - втората политическа сила в региона, както и влиятелни националистически организации, които са организирали масови прояви през последните години.

С подкрепата на малката антикапиталистическа партия "Кандидатура за народно единство", която също подкрепя независимостта, формациите от листата се надяват да спечелят пълно мнозинство в регионалния парламент, което според тях ще бъде достатъчно, за да преминат към отделяне от Испания.

Централните институции твърдо отхвърлят тези проекти. "Няма да има каталунска независимост", заяви премиерът на консервативното правителство Мариано Рахой, докато държавният глава крал Фелипе Шести припомни на Барселона необходимостта от спазване на закона като задължителна предпоставка "за демократично съвместно съществуване в свобода и мир".

Няколко министри от правителството на Рахой дори споменаха за възможността да се използва чл. 155 от Конституцията, позволяващ да се суспендира автономията на един регион, ако той нарушава закона.
Поддръжниците на независимостта отговориха, че ако се стигне до такава крайна мярка, ще обявят независимост без замисляне.

"Вече няма път назад", увери лидерът на листата на поддръжниците на независимостта, Раул Ромева, бивш евродепутат комунист-еколог. Той бе излъчен съвместно от КДК и РЛК, за да покажат че движението е над идеологиите.

След апогея на символичния референдум на 9 ноември миналата година, произведен въпреки забраната на съда, движението за независимост се изтощи. За първи път от 2011 г. привържениците на оставането на региона в Испания надхвърлят броя на поддръжниците на независимостта според проучванията.

Но Мас успя да пренасочи предизборния дебат към въпроса за независимостта, включително сред най-критичните към идеята опоненти - Народната партия на Рахой и десноцентристката "Сиудаданос".

"Намираме се в навечерието на най-важните регионални избори в историята", заяви Ксавие Гарсия Албиол, неотдавна посочен от Народната партия като кандидат за поста премиер на Каталуния.

"Трябва възможно най-бързо да се сформира ново мнозинство", което да не е националистическо, написа във в. "Ел Паис" лидерът на "Сиудаданос" Алберт Ривера.
 
Създаването на това мнозинство ще изисква съюз между двете десни партии, социалистите (ИСРП), християндемократите от Демократичния съюз на Каталуния, които се отказаха от съюза си с Мас поради стремежа му към независимост, и гражданска платформа на радикалната левица, водена от "Подемос".

"Целта на дебата не е да определи дали в каталунския парламент ще има леви или десни сили. Най-важното е да успеем да създадем мнозинство с тези, които искат Каталуния да остане в Испания", заяви Гарсия Албиол.

Два месеца преди изборите и двата лагера изглеждат наравно. "Има обществено мнозинство в подкрепа на единството, но то не е организирано и му липсва сплотеност. Затова поддръжниците на независимостта може да спечелят победата", смята Начо Мартин Бланко, анализатор и хроникьор на консервативния всекидневник "ABC".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: ИспанияКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя Каталуния и на футбол доста ги притеснява Мадрид ;)
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 4 и 5:Зависи откъде гледате Земята - от въздуха или от отдолу-нагоре, от дупка към Центъра на Земята.
4
0
 
1
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Iskat da kajat che za bulgaria e na zapad a za gibraltar e na sever.zatova-severozapadna
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес.бг, тази "северозападна" област Каталуния всъщност е североизточна. Ако не ми вярвате, погледнете картата.
2
3
 
15
 
! Отговори
бг преди 8 години
Испания помагаше на джихада срещу Сърбия.
1
1
 
21
 
! Отговори
бг преди 8 години
Испания призна Косово.