Путин с план за обезвреждане на ислямистите

Руски печат: Американският проект в Сирия се провали
4 авг 2015 10:04, Елка Василева
102
Путин с план за обезвреждане на ислямистите
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Русия има свои планове за "Ислямска държава" - Москва предлага създаване на нова международна коалиция за борба с терористичната групировка, пише "Комерсант".

Вестникът отразява вчерашните преговори в Катар между руския външен министър Сергей Лавров, държавния секретар на САЩ Джон Кери и техни колеги от страните от Персийския залив.

Лавров за пръв път разкри подробности от плана на руския президент Владимир Путин за обезвреждане на ислямистите - формиране на широка коалиция с участието на сирийската и на иракската армия, на кюрдите и на страните от региона, се казва в статията.

Вчера бе съобщено и за нова стратегия на САЩ в Сирия - занапред всяка заплаха за "умерената опозиция" може да предизвика въоръжена намеса на Вашингтон, включително срещу сирийските правителствени войски. При това положение планът на Москва се очертава като единствена реална алтернатива на евентуално пряко включване на САЩ в сирийската гражданска война, твърди изданието.

Русия настоява за незабавно прекратяване на външната намеса в сирийския въпрос и призовава всички страни в конфликта да седнат на масата за преговори, заяви вчера Лавров в Катар.

"Нелегитимният и контрапродуктивен" подход на Вашингтон, непотърсил мнението на Дамаск преди година при създаването на коалиция срещу джихадистите, е станал "пречка за формиране на единен фронт в борбата с ИД, "Джебхат ан Нусра" и афилираните групировки", смята Лавров, цитиран в материала.

Новата стратегия на САЩ - да подкрепят от въздуха "умерената" сирийска опозиция, според него "ще затрудни още повече борбата с тероризма". "Бойците от т. нар. умерена опозиция, подготвяни в съседни страни от американски инструктори", винаги са минавали "на страната на екстремистите", припомнил руският министър.

Москва има разногласия по въпроса не само с Вашингтон, но и с неговите съюзници в региона - Саудитска Арабия и Катар. На съвместна пресконференция с Лавров катарският му колега Ал Атия обвини сирийската армия, че "използва оръжие срещу беззащитни цивилни лица". И каза думи, посрещнати с явно неодобрение от Лавров: "С тероризма в Сирия се борят сега само революционерите", добавя "Комерсант".

Според "Независимая газета" Белият дом смята да защитава с въздушни удари срещу силите на Дамаск Свободната сирийска армия (ССА), "създадена, обучена и въоръжена от американците за борба срещу режима на Башар Асад". Днес тя вече не съществува като военна сила, заявява изданието.

"Неопровержими доказателства" сочат според всекидневника, че Вашингтон е подкрепял "и други опозиционни групировки, от които незнайно как е възникнала "Ислямска държава".

Вашингтон само би ръкопляскал, ако замисленото стане факт - ако ССА, ИД и филиалът на Ал Кайда в Сирия, наречен "Ан Нусра", и други групи с общи усилия свалят Асад. Процесът обаче излезе от контрол. Сега всички, на които залагаха САЩ, воюват не само с войските на Дамаск, но и един срещу друг. Включително и срещу Америка, коментира "Независимая газета".

Американците периодично нанасяха ракетно-бомбени удари срещу позиции на ИД и на "Джебхат ан Нусра". Това изглеждаше дори принос на САЩ към борбата срещу ислямския тероризъм. Но ако американците нападнат от въздуха сили на Дамаск заради престрелка с някакви групировки, уж родеещи се със ССА, ще излезе, че САЩ фактически застават на страната на терористите, предупреждава вестникът.

САЩ изобщо нямат съюзници в зоната на конфликта с изключение на някакви "групи" - това означава, че т. нар. американски проект в Сирия на практика се е провалил.

Второ, основна задача на Вашингтон в Сирия е да се бори не срещу тероризма, а срещу Башар Асад. И американците само търсят повод за нова употреба на сила.

Трето, хвърлянето на бомби май става универсален инструмент на американската политика. Особено щом други аргументи няма, а имаш голямо желание да управляваш света или някои региони, заключава "Независимая газета".

Руският военен експерт Виктор Мураховски оприличава пред "Взгляд" ситуацията около Сирия с въвеждането на забранена за полети зона над Либия през 2011 г.

"Всички чудесно помнят как приключи това - в Либия бяха бомбардирани и унищожени правителствени сгради, жилищни квартали в мирни градове и райони. Значи американците минават към следващата фаза от военния конфликт със Сирия. От военно-техническа гледна точка те имат съответните възможности - могат да нанасят удари с военноморска авиация и военновъздушни сили", обяснява специалистът.

Той изтъква тежкото положение на сирийската бойна авиация и на "единната система за противовъздушна отбрана, напълно разрушена в резултат на дългогодишния конфликт". Сирийците обаче разполагат все още с някои модерни системи за ПВО, които са "сериозна заплаха за всякакви самолети" - "няма да има лесна разходка за американците", добавя Мураховски.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
7
 
! Отговори
майка ти преди 8 години
Всека жаба да си знае гьола.всека държава да си затвори границите та да миряса света. Да се приберат американците в пустата си държава
61
4
 
9
 
! Отговори
Феликс преди 8 години
Щатите изобретиха най "справедливия" обществен строй: "бомбокрация".Страшно се гордеят с него и го рекламират по цял свят...
60
5
 
1
 
! Отговори
кокоспа преди 8 години
До заря.Ама ооо катотолкова ти харесва *** в Русия да живеееш.Ще можеш да Го видиш и пипнеш по патока...И ще можеш даму станеш най-вярната крепостна ***.
59
2
 
6
 
! Отговори
дедо Мано преди 8 години
И скоро ще си го получат. Жалко че покрай юдео-масоните ще го отнесат и напълно невинни граждани на юдейските съединени щати.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 70...С бой треба мойто момче ...то и кравата само от бой разбира ....Русия има само двама съюзници :Армията Военноморския флот ...
57
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха хааа.... комплексираното джудже митотворец. Глупости . То се пука по шевовете от злоба.
56
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 81Агресори които ни освободиха от 500 години турско иго !и събудиха националното самосъзнание на една сбирщина ... народ и държава направиха от нас !Колкото и грубо да звучи това !Най малкото поне едно уважение им дължим ...!
55
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Edin ruski soldat ne trqbva da stupi tam niy gi znaem rusnacite ,agresori kadeto minat aneksirat
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До alexandroffПолша или Чехия като произвеждат оръжие, то какво е?Това, че Путин е обявил въздушните удари за незаконни е напълно правилно, ако не си съгласен кажи по кой законен повод се хвърлят бомби. Ако го откриеш вземи и ни кажи този повод не може ли да се използва да се бомбандира и България.
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виж колко са мрьсни и гадни краварите вместо да се дьржат заедно с белите руснаци те залагат на разни *** и *** и сами страдат
52
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Последният план на Путин по Сирия с химическото орьжие си работеше нормално докато не се намесиха пак краварите да спонсорират главорезите подобно десен сектор в хахолия
51
20
 
1
 
! Отговори
alexandroff преди 8 години
Подобна коалиция би имала смисъл ако беше подкрепена от Русия, също както другата е подкрепена от САЩ, но това няма да се случи, понеже реално путинова русия подкрепя ИД. До този момент Путин обяви ударите за незаконни, ИД се бие само с руско оръжие и Русия е страната, която праща най-много средства и хора за ИД!
50
0
 
9
 
! Отговори
хе хе преди 8 години
До ватникРусия продава достатъчно ...ви статистиката за най големи продажби на оръжие за последните 5-10 години ...руснаците са били винаг в троката !
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плана за отстраняване на *** им герберастите е по спешен.
48
12
 
2
 
! Отговори
ватник преди 8 години
Русия изпада в дълбока рецесия, явно търси поводи да си продава военната техника. Искат и те на кльопачката. Както каза шефът на Ростек - конфликтите в близкият изток са благоприятни за финансовото състояние на държавната компания.
47
15
 
1
 
! Отговори
:) преди 8 години
До този момент само САЩ и коалицията около СА са нанасяли удари срещу ИД. Разпаданите кюрди и омаломощен Иран нямат никакъв шанс и явно единствената цел е да се спаси Асад. Но тая няма да я бъде и тоя ще висне на някоя палма в най-скоро време
46
0
 
2
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Imperiata zavladiava kakto vinagi ot rimsko vreme.kato ne iskat da pobediat USA tva e.ne mogat.ami shte turpiat.nie mojem li?ne moim.taka che po dobre s tiah.boiko borisov za tva im se pravi na priatel shtoto sme bezsilni za poveche ama mnogo malko hora go razbirate
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аба на мен ли ми се струва или ..???Ама напоследък Американците взеха много да се допитват до Руснаците "...какво ,как ...къде ..*** дайте заедно да ...ама план имате ли ? "Нали ги бяха изолирали ...санкций ... ...предо 10-15 години нямаше такива въпроси ....искаха Иран ..бам!искаха Авганистан ...бам!искаха Либия ..бам !искаха Укрйана ..бам !нещо май разбраха че куца тея кравари !*** що требе с бой да се учим бре !
44
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целта е да се закрепи (и легитимира) Асад и да се запази базата в Тартус. Истината е, че сирийската армия, въоръжена и обучена от руски специалисти, изобщо не е в състояние да се справи с ИДИЛ.
43
1
 
11
 
! Отговори
от Суртут преди 8 години
До Шоп---Шопе...Шопе--съвсем изпростя човече--точен пример си за новите ти евроатлантически ценности--омраза,завист,лицемерие и арогантност....Но такъв са те направили новите ти господари--те имт интерес да си бьдло--по-лесно те управляват.....Жалко само за Народа Български--че такива като теб му "дишат въздуха"...