Руските власти започнаха унищожаване на ембаргови храни

Призоваха да бъдат дадени на ветерани, инвалиди, многодетни семейства
6 авг 2015 15:24, Елка Василева
44
Руските власти започнаха унищожаване на ембаргови храни
Снимка: архив, Reuters

Руските власти започнаха днес унищожаване на европейски и американски хранителни продукти, попадащи под руското ембарго. Това става по силата на издадения миналата седмица указ на Кремъл въпреки недоволството сред обществото и видни личности от всички политически сили, предаде Франс прес.

От една година Русия забранява вноса на повечето хранителни продукти от страни, въвели санкции срещу Москва заради ролята й в украинската криза. Ембаргото засяга най-вече европейския селскостопански сектор.

Досега тези продукти просто бяха връщани обратно от митниците. Сега те ще бъдат унищожавани, независимо дали са конфискувани на границата или в магазините.

Още по темата

Руската санитарна служба Росселхознадзор обяви тази сутрин за иззети 73 тона праскови и нектарини в Смоленска област близо до границата с Беларус, превозвани транзитно с фалшив турски сертификат.

Говорителката на Росселхознадзор за Брянска и Смоленска област Светлана Земченкова съобщи на ТАСС, че този товар ще бъде унищожен. Три товара праскови от чужбина ще бъдат унищожени в Брянска област на полигон за съхраняване на отпадъци.

Около 40 тона европейски домати с европейски произход ще бъдат унищожени в Смоленска област.

Според РИА Новости един от шофьорите, превозващ 1,5 тона домати без сертификат, контролиран на беларуската граница, обърнал камиона и се върнал обратно.

Говорителката на Росселхознадзор Юлия Мелано заяви пред ТАСС, че в Белгород е започнало унищожаването на 10 тона сирене с неизяснен произход, пристигнало от Украйна.

Като демонстрация за твърдата решимост на властите да пристъпят към действие още във вторник в Самара бяха унищожени 114 тона европейски свинско месо, отбелязва АФП.

Петиция, подписана от над 259 000 души в сайта Change.org, настоява иззетите храни да бъдат раздадени на ветерани, инвалиди, многодетни семейства и пострадали от природни бедствия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
22
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
до 13 и 16То е ясно, че забраната е в отговор на санкциите и не е по санитарно-хигиенни причини, но според мен е по-добре да се унищожават - това казвам. Иначе *** им докажи на американците примерно, че ГМО-то е вредно. В България откакто сме влезли в ЕС болните от рак са се увеличили с десетки пъти - факт. Дори да не е само от храната, със сигурност и тя има принос.
10
11
 
9
 
! Отговори
сатурн преди 8 години
Венелине, как до миналата година купуваха същите тези храни, айде стига с тези глупусти, тая плоча се изтърка, стоката се конфискува в полза на държавата и после може да се раздаде
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иззетите контрабандни храни да бъдат преработвани за храна на животните в руските ферми.
8
18
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До ВенелинОфициално забраната не е по санитарно-хигиенни причини, а просто така, защото няколко руски чиновници са със забрана да пътуват в ЕС и САЩ. А пармезана и хамона може да са от най-добро качество, но...бащицата е казал да ядеш лйна и ще ядеш.
7
8
 
14
 
! Отговори
да преди 8 години
те не са излизали от робовладелския строй
6
18
 
16
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Само си представете каква е тази държава, която ви забранява да си купите кашкавал или домати от една сергия и ви задължава да си купувате от друга. Това е Русия и там хората са СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА. Това не е даже капитализъм, а обикновено феодално робство.
5
3
 
12
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Това е по-скоро послание,тия количества са просто смешни.То контрабандата у нас е много по-голяма-унищожи цялото ни производство.
4
12
 
21
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Няма да загубят нищо. Европейските и американски храни са пълни с вредни вещества, месото с хормони, плодовете и зеленчуците с пестициди. Да ги дадат на ветерани ще им докарат я инфаркт, я инсулт, я рак. Така ли ще се отблагодарят на тези хора?Вие тука си ги яжте и се мислете за много умни.
3
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откачена работа!
2
8
 
17
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Да ама сме в ЕС и НАТО, и Бойко и прочие (от последните 25 години индивиди) ни управляват. За какво ни е храна и заплати?! Нали сме всезнаещи и слепи.Кой каквото си надроби, това сърба. И все пак ... Путин е виновен, Путин и само Путин!
1
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tova e komunizym. Horata da Umirat ot Glad. Komunistite iadyt v chujbina