Киев заплаши да отговори на бунтовниците в Донбас

"Ще отвърнем с всички възможни средства", категорична е Украйна
11 авг 2015 22:30,
43
Киев заплаши да отговори на бунтовниците в Донбас
Снимка: архив, Reuters

Украинската армия заплаши да отговори "с всички възможни средства" на обстрел с ракетни установки за залпов огън "Град" от страна на проруските бунтовници в района на Мариуопол, Източна Украйна, предаде Франс прес. Там са загинали трима души за последното денонощие, съобщи украинският военен говорител Владислав Селезньов.

"Положението в този сектор на фронта остава много напрегнато и ние предупредихме нашите западни партньори, че ще отвърнем с всички възможни средства, за да отблъснем вражеската атака", каза той. Говорителят добави, че нападения с установки "Град" са били извършени многократно през нощта срещу вторник и че продължават. Те били насочени срещу цели край Мариупол - стратегическо пристанище на Азовско море и последния голям град в Източна Украйна, оставащ под контрола на украинските сили.

Не можем повече да рискуваме живота на нашите войници, те трябва да се защитят от руския ракетен огън, каза Селезньов.

Вчера украинският външен министър Павло Климкин проведе спешни консултации с външните министри на останалите три страни от "Нормандската четворка" - Русия, Германия и Франция, подписали Минското споразумение през февруари. Те били предупредени за опасната ескалация на конфликта. В понеделник избухнаха яростни сражения с участие на танкове и артилерия в района между Донецк и Мариупол.

Междувременно руското външно министерство, цитирано от ТАСС и Ройтерс, призова Киев да прояви сдържаност и да не нарушава с безотговорни действия изпълнението на Минското споразумение.

"През последните дни се наблюдава изостряне на обстановката по линията на досег между враждуващите страни в Югоизточна Украйна. Съобщава се за зачестяващи обстрели на населени пунктове, за разрушения, жертви и пострадали сред мирното население на Донбас", са казва в декларацията на руското МВнР.

В нея се обвиняват киевските власти, че рязко усилват военната риторика и че на последното заседание на Контактната група в Минск са отказали да подпишат практически готовия и съгласуван документ за изтегляне на танковете и тежката артилерия на минимум 15 км от всяка страна, което трябвало да помогне за деескалация на военното противоборство в региона. "Безапелационно позовавайки се на някакви заплахи и провокации, украинските власти започнаха да говорят за връщане на бойни позиции на своите тежки оръжия и артилерийски системи, изведени в тила в съответствие с "Комплекса от мерки по изпълнение на Минските споразумения" от 12 февруари", отбелязва руското външно министерство.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
V преди 8 години
Тия кога ще разберат че тоя проблем няма военно решение ???Война срещу демокрацията не мой да се спечели.Демокрацията все пак това е народовластие по-известно като реферндум.Хората в донбаз и луганск решиха съдбата си демократично , а не както се решават нашите съдби.Членството ни в еврогейския и нато.Без референдуми без демокрация без народовластие от хора които се мислят за господари на народа ,а не негови слуги ;)
26
0
 
5
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
До сам срещу 399Всичко е точно - само дето на фронта кьорав генерал няма, даже и за майори не съм чувал - всички командват през фейсбук.
25
14
 
3
 
! Отговори
сакън преди 8 години
По-добре "демонкрация", отколкото ПУТИЗАЦИЯ! Не дай боже!
24
0
 
7
 
! Отговори
сам срещу 399 преди 8 години
Генерал от украинската армия докладва в щаба в Киев: - 200 на 200 сме. От щаба: - Чакай подкрепления и танкове. След малко, генералът: - 300 на 100 сме. Чакай подкрепление и танкове, отговорили му от щаба. Накрая генералът отправил отчаян призив: - Сам съм срещу 399, питат кога ще дойдат танковете...
23
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така драги четатели, вие не разбрахте ли, че тази земя Русия я брани, защото американския интерес е засилен и иска това парче земя да отскубне от Руснаците. Нека да не забравяме, че Евро съюза е създаден от амерканците за тези който не вярват нека да погледнат американското знаме горе в ляво със сините звезди и на евро гейския съюз само звездите са повече колкото страни членуват. Една шепа хора управлява света. Искам да ви кажа по-добре путин от колкото американската ДЕМОНкрация!!!
22
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Донбас и Казакия са независими според американците. какви бунтовници, те си защитават независимите територии от украинските окупатори.
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тъпизмищяли да отговорят с всички силии ревът че имало руска армиято ако имаше и три дена нямаше да устискат и го знаят и разчитат на американците- те пък са на принципа колкото повече узтрепани украинци и руснаци толкова по-добре и ги насъскват - ама на края май ще операт пешкираприказката за руската мечка не е от вчераа и който е влезнал с лошо в скитските земи- днешна русия и украйнаоще от персийските царе е така - не е прокопсал
20
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украинците явно са ***.Докато американските компании ще изкупуват заводи и земи на безценица,тези ще умират за да могат тези които организираха преврата да си разграбват държават безнаказано.
19
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пороченко доведе, вече бивша, Украйна до тотално фиаско! Армията му е разбита и избяга по бели *** от опълченците.
18
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обстановката става опасна защото украйнската армия нарушава споразумението и не изтегли тежките оръжия от района и продалжава да убива мирни жители.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До процедурно питанеКъде го тва доказателство ? Никъде нали ?
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой вярва на "украински източници" ?
15
4
 
38
 
! Отговори
каракачанин преди 8 години
Опълченците си изтеглиха тежкото въоръжение, а хохлите не, защо ? Има обстрел на села и градове, има и жертви, защо нищо не се пише за това в статията ? Къде дремят наблюдателите, и защо няма риакция от тяхна страна ? Кой има интерес да няма мир там , говорят ти за мир а въоръжават хохлите..
14
48
 
11
 
! Отговори
процедурно питане преди 8 години
Защо пишете "бунтовници"? Ами това са руски терористи.Вчера намериха доказателство че са свалили пътническия самолет с 300 невинни жертви..
13
5
 
46
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Като им гледам досегашните "отговори" на тези *** укропитеци, май още доста пердах ще изядат от опълченците/бунтовниците...
12
2
 
49
 
! Отговори
някой преди 8 години
Кой крив, кой прав не знам и не искам да зная. Войната е братоубийствена. Долу хунтата!
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори да няма обстрел Киев пак е готов да отговори.
10
6
 
40
 
! Отговори
пред фалит преди 8 години
Пороченко доведе, вече бивша, Украйна до тотално фиаско! Армията му е разбита и избяга по бели *** от опълченците. Икономиката е пред фалит. Из страната вилнеят въоръжени фашистки банди и грабят, изнасилват, бият и убиват. Държавата е неуправляема. Народът е гладен, жаден и му е студено. На Пороченко не му остава нищо друго, освен да се гръмне.
9
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Киев готви настъпление на Донецк и лицемерно пищи, че него нападат. Стари юдейски номера.
8
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ли на Путин ще му писне и ще ги разпилее тия Бандеро -Фашаги от Украйна. Доста му лазиха по нервите. Какво го чака угрите ако знаят, хем бити и бедни, хем таковани и гладни.