Кой е бежанец, кой е мигрант – каква е разликата?

Почти 300 000 души са прекосили Средиземно море тази година
27 авг 2015 21:20, Елка Василева
39
Кой е бежанец, кой е мигрант – каква е разликата?
Снимка: Reuters

Европа се мъчи да намери отговори за своята най-тежка бежанска криза от Втората световна война. Кризата поставя на изпитание единството на 28-те държави от Европейския съюз и подхранва антиимигрантски настроения. Членовете на Европейския съюз се борят да се справят с рекорден брой хора, бягащи от война и бедност и идващи в Европа по суша и море.

Почти 300 000 души са прекосили Средиземно море тази година, а 2373 мигранти и бежанци са загинали при опит да достигнат Европа - с почти 300 повече, отколкото през същия период на миналата година, показват данни на Международната организация по миграция (МОМ).

Понятията "бежанец", "търсещ убежище човек" и "мигрант" често се използват взаимозаменяемо за описание на преместващи се хора, но има големи различия и различни изисквания, що се отнася до отношението към тях. Ройтерс обяснява тези различия.

Кой е бежанец?

Според ООН бежанецът е човек, който е напуснал своята страна поради страх от преследване заради раса, националност, принадлежност към конкретна социална група или политическо мнение. Бежанците не се ползват със защита от своята държава. Възможно е собственото им правителство да ги заплашва с преследване. Признаването за бежанец осигурява защита съгласно международните правни норми, най-вече конвенцията на ООН за бежанците от 1951 г., и подкрепа от Върховния комисариат на ООН за бежанците с храна, подслон и безопасност.

Какви са възможностите на бежанеца?

Бежанците имат три възможности: репатриране в страната, откъдето са избягали; интегриране в страната домакин; или преселване в друга страна.

Колко бежанци има по света?

По оценка на ООН в края на 2014 г. по света е имало 19,5 милиона бежанци - с около 2,9 милиона повече, отколкото през 2013 г. Броят на принудително разселените хора е бил 59,5 милиона, като 38,2 милиона са били разселени в своите страни - известни като вътрешно разселени хора, а търсещите убежище са били 1,8 милиона.

Кой е търсещ убежище човек?

Търсещият убежище е някой, който се стреми да получи статут на бежанец. Тези хора бягат от своята страна, търсейки международна защита. Онези, за които бъде преценено, че нито са бежанци, нито имат нужда от някаква форма на международна защита, могат да бъдат върнати в родните си страни.

Кой е мигрант?

Мигрантите и бежанците често пътуват по един и същ начин, но мигрантите решават да напуснат своята страна по причини, които не са свързани с преследване. Те може да искат да учат в чужбина, да се съберат със семейството си или да подобрят своите бъдещи икономически перспективи и тези на семействата си. Мигрантът продължава да се ползва от защитата на собственото си правителство, дори когато е в чужбина. Бежанците трябва да се преместят, за да спасят живота си или да запазят своята свобода.

Кой е незаконен имигрант?

Незаконният имигрант често е някой, който пристига в дадена страна със законна виза, но остава след изтичане на срока на тази виза. Търсещите убежище хора могат да станат незаконни имигранти, ако искането им за бежански статут не бъде одобрено и те останат в страната домакин.

Как стои въпросът с икономическите мигранти?

Мигрантите и бежанците често пътуват по един и същ начин, но икономическите мигранти решават да напуснат страната си, за да подобрят своите бъдещи икономически перспективи и тези на семействата си. Бежанците трябва да се преместят, за да спасят живота си или да запазят своята свобода.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Самуил преди 7 години
До АнонименТолкова да си ***...
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Унизително е да се използва МИГРАНТ за човек. Мигрират животните, а не хората.
23
2
 
2
 
! Отговори
жжж преди 8 години
Има емигранти и имигранти едните доброволно се изселват , другите заради лоши условия.Думата мигрант направо няма никакво значение , хората не мигрират като елените или птиците зимата да отиват на юг пък пролетта да се връщат.Прочетет това и го пратете на новинарските сайтове за да не се излагат.Като не знаят за какво пишат нека питат.
22
2
 
4
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Пак свободни трактовки, кое е мигрант и кое емигрант - аз навремето съм го учил така - Емиграция е преместване в друга държава, а Миграция като сменяш града на живеене в същата държава. кратко и ясно - а те се оплетоха като ...
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това на снимката не са бежанци. Озъртат се като лалугери.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е война срещу Европа.И САЩ и Русия имат сметка от слаба Европа, пък ако може - и никаква.Войните в Сирия, Афганистан, Ирак, Либия... могат да бъдат прекратени за 1 седмица с излавянето на военнопрестъпниците включително, но не се прави, зазщото "великите" няма да има къде да си експериментират търгуват оръжията и да се боричкат за надмощие..Даже почнаха да си посягат и една на друга, но това е друга бира вече...
19
2
 
8
 
! Отговори
R преди 8 години
Ами те си казаха - 98% от всичкия е без образование, особенно черните от африка. Плащат на каналджии от 2000? до първа ЕС граница и после се спасяват. До такава степен са прости и не могат да мислят ..,
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ti si bejanec Dasikane Roma - kalaidjia mechkar
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не ги приемат техните братя по религия? Кувейт, Саудитска арабия...?Защо идват ТУК? Кой ще ги храни - тук е бедност! Нямаме за нашите бедни, а сме почнали да храним богати араби!Ао ние идем там дали ще ни хранят и приемат? Статут на бежанци ли ще ни дават, или статут на покойници?
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко ли джамии ще доназидат?
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 10-20 години мъжете в Европа масово ще раждат! Или поне масово ще опитват ;)
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
300 хилядна армия е това, което е прекосило средиземноморието. Няколко века назад това щеше да се нарича инвазия и щеше да има съпротива. Сега храним и поим вражеската армия...
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам снимката и си мисля: защо не минават през ГКПП, щом са бежанци, а се промъкват като нелегални имигранти? Тези на снимката са нарушители на държавна граница. Да, ама ако минат през ГКПП, ще трябва да доказват, че са бежанци, ще ги регистрират, ще им вземат отпечатъци, ще бъдат няколко месеца в разни центрове и т.н. преди да ги пуснат нататък. Някой ден може и да ги върнат тук даже, а те искат в Германия. Тези просто търсят лесното и злоупотребявят с бежанския си статут. Ами не ми е жал.
12
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе всичките са ***, и то агресивни. Така са програмирани, такава им е болната религия.
11
4
 
20
 
! Отговори
край преди 8 години
Съгласно междунународните договори БЕЖАНЦИТЕ остават в първата сигурна страна съседна на конфликта - там се обгрижват от ООН и червени кръстове и получесеци и след конфликта се ВРЪЩАТ в родината си. В България не идват БЕЖАНЦИ идват незаконни мигранти и за това не трябва и не сме длъжни да ги допускаме на наша територия. България да обяви че ще приема само майки с деца или възрастни хора останалите да се връщат в родината си да си оправят държавата.
10
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От всичките ми познати дето бачкат по Европа САЩ или Канада никой не праща пари в БГ.По-скоро искат допълнително пари от родителите си или чакат бабите им да изммрът за да шитнат боксониерката на бързинка и да делнат кеша.Много пари пращали.Леко с чувалите пачки да не се изгърбите.
9
4
 
2
 
! Отговори
Сорос преди 8 години
Всичко е по план!Има и резервен вариант, щото на българин вяра да нямаш!!Действайте юнаци.
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия мюсли нямат място в Европа
7
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре че не приемаха нашите сънародници по начина който вие тук оплювате хоратаНад 3 милиона наши сънародници напуснаха страната и бяха приети в други държави.Благодарение на парите, които изпращат България все още съществува.Сумите изпратени от тях на близките им са в пъти повече от чуждите инвестиции
6
2
 
42
 
! Отговори
х..й преди 8 години
Ми добре.Бежанци,мигранти,емигранти и всякакви други думи.Но тия искат да ми режат главата,да събарят църкви,скачат на бой на ченгета не искат да живеят по нашите закони.Защо ми ги натрапвате тогава.Има оправия, но не вашата.