"Гардиън": Защо не наричаме "мигрантите" просто хора?

Думата "мигранти" е вече отровна, използва се, за да се плашат хората
29 авг 2015 13:52, Елка Василева
158
"Гардиън": Защо не наричаме "мигрантите" просто хора?
Снимка: Reuters

Какво общо има между управителя на "Банк ъв Ингланд" Марк Карни, бившия играч по крикет на Англия Кевин Питърсен, съпругата на британския политик Найджъл Фараж - Кирстен, новия нападател на английския футболен отбор "Челси" - Педро, и британския колоездач сър Брадли Уигинс? Всички те са мигранти или ако предпочитате - имигранти, пише британският в. "Гардиън".

След като са се преместили във Великобритания в името на професионалното си развитие, някои от тях вероятно може да бъдат определени като "икономически мигранти".

Още по темата

Само че политиците и медиите са запазили това понятие, за да описват с него единствено хора, които - за разлика от банкерите или спортните звезди - не им харесват: хора, които, както се изрази британският външен министър, "мародерстват" из Европа.

В същото време хората от Великобритания, които се преместват в чужбина, за да преследват своята кариера или финансови интереси, са наричани "експатриати" (експатриатът е човек, който временно или постоянно пребивава в различна от родната си страна), но в никакъв случай емигранти или мигранти, посочва вестникът.

В статията се отбелязва, че понятието "мигрант" е придобило доста отрицателен смисъл, след като години наред с него се е злоупотребявало от хора, опитващи се да лишат бежанците от тяхната човешка същност.

"Те са хора - мъже, жени и деца, бащи и майки, учители и инженери, точно като нас - с тази разлика, че идват от Сирия, Еритрея, Афганистан и други места. Защо просто не ги наричаме "хора", а после да изреждаме всякаква друга информация, която знаем, че е свързана с темата?", казва журналист, цитиран в коментарния материал.

Говорейки конкретно за положението във Великобритания, авторът изтъква, че езикът на дебатите, които се водят в страната по въпроса за миграцията, се е изродил също толкова, колкото повечето от привежданите аргументи, при което се е стигнало дотам, че самата дума "мигранти" е вече отровна и се използва, за да се плашат хората, като се създава представата за "гъмжило" (по думите на министър-председателя Дейвид Камерън), струпващо се на британската граница и заплашващо начина на живот на британците.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото не са "просто хора", а са навлеци, седнали неканени на софрата ми, ядат ми яденето, искат леглото ми, налагат ми "културните" си особености!!!! Защото реално сриват икономиката на приелите ги страни за години напред, и не са никакво разрешение на никакви проблеми, напротив - създават ги! И без тях имаме безработица и икономическа криза!!! Това е армия, армия, която минира и взривява Европа, армия изгодна на янките. Всъщност, те работят по въпроса за нашествието им активно.
11
1
 
31
 
! Отговори
NOrd преди 8 години
Странна работа!!! вече "народ" създаван няколко столетия нищо ли не значи. Всички медии ми повтарят как трябва да съм само много "хуманен и милосърден" и да не мисля че утре вече народа към който мисля че принадлежа вече няма да го има или ще е малцинство в държавата, която сам е създал. Обществото в Европа ще е смес от араби африканци и малкото оснали местни, които последните впоследствие съвсем ще изчезнат и ето ви честита Еврабия.
10
1
 
31
 
! Отговори
:) преди 8 години
Пука им на англичаните :)Те живеят на остров :)Минавали бежанци от Франция за Англия по тунела, Сега запушиха и тунела,И ГЛЕДАТ СЕИРА на ЕС, и поощтряват хаоса :)))))Английска работа :)))))
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много са двулични англичаните !Пазят си тунела , да не влизат мигранти , а като се изсипат в друга държава , били просто хора ! И какво ще работят и къде ще живеят , като и за местните няма работа ! Това е проблема и още много скрити ...Или местните ще си напуснат страната ?
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 11"Лаеш" ?Според вас аз куче ли съм?Аз знам вие кой сте,знам и къде се намирате,не сте куче ,но нямате нищо общо с англичани,британци ирландци и така нататък.Всъщност дори не можете да говорите правилен английски.
7
0
 
36
 
! Отговори
учуден преди 8 години
Бе, когато трябваше да пускат, нас, българите, друга песен пееха!?
6
1
 
12
 
! Отговори
английски балама преди 8 години
НАСААААМ, НАРОООДЕЙЙЙЙ!!
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо англичаните не спрат да ринат пръст върху руснаците? Християните се дават жертва заради терористите мюсюлмани. Ама мюсюлманите нямат мозък и се командят по-лесно затова
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До за 2Ти представител на британците ли си ?
3
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като взрияват няколко бомби в Лондон и отрежат няколко английски глави, друга статия ще напишат
2
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези хора /мигранти/ изповядват религията ислям, която се характеризира с рязане на глави, взривяване на бомби, дупене по джамии и викове "Аллах акбар"
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като им думнат редакцията ще разбере.Или като фанатизирани маймуни ги вземат за заложници.