На Острова готови да приемат още хиляди бежанци от Сирия

Трябва обаче да са направо от бежански лагери в Близкия изток
Обновена: 4 сеп 2015 20:47 | 4 сеп 2015 20:47, Елка Василева
25
На Острова готови да приемат още хиляди бежанци от Сирия
Снимка: Reuters

Великобритания е готова да приеме допълнително хиляди бежанци от Сирия, но направо от бежански лагери в Близкия изток, а не от местата, където са пристигнали в Европа, заяви премиерът Дейвид Камерън.

"Предвид измеренията на кризата и страданието на хората днес мога да обявя, че ще направим повече за заселването на още хиляди сирийски бежанци", каза британският премиер.

Около 5000 сирийци са стигнали до Великобритания от началото на войната и са получили убежище, а още 216 сирийци бяха отведени във Великобритания съгласно схема на ООН, отбелязва Ройтерс.

Камерън добави, че ще продължи приемането на бежанци съгласно съществуващите схеми. Допълнителни подробности ще бъдат обявени следващата седмица след дискусии с хуманитарни организации. "Ще продължим с нашия подход да ги вземаме директно от бежански лагери. Това им осигурява по-пряк и безопасен път до Великобритания, отколкото да рискуват по опасния път, който отне трагично живота на толкова от тях", добави британският премиер.

"Великобритания ще реагира с главата и сърцето си, оказвайки помощ на тези, които са изпаднали в нужда, като едновременно работи по дългосрочно решение", заяви Камерън, цитиран от Франс прес.

Великобритания ще приеме 4000 сирийски бежанци, съобщи говорителката на Върховния комисариат за бежанците (ВКБООН) Мелиса Флеминг, цитирана от Ройтерс. Тя приветства решението и подчерта, че то "ще бъде от критично значение за живота и бъдещето на 4000 души". Камерън не бе съобщил точния брой бежанци, който неговото правителство ще приеме.

Изявлението означава промяна в курса на Камерън, отбелязва Ройтерс. Вчера и онзи ден той направи изявления, които бяха възприети като неадекватен отговор на кризата, особено след публикацията на снимката на загиналото сирийско дете.

Изглежда малко вероятно инициативата да задоволи критиците на Камерън, тъй като той не спомена нищо за приемане на някои от десетките хиляди бежанци в други държави от ЕС. Знак, че планът му може да бъде сметнат за недостатъчен, беше и призивът на Върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш за създаване на обща стратегия за разпределението на 200 000 бежанци, които са влезли в ЕС. Върховният комисар добави, че "никоя страна не може да откаже да поеме своя дял", припомня ДПА.

Британският в. "Телеграф" съобщи, че Камерън се е консултирал със съветниците си как да отговори на промените в общественото настроение след публикуването на снимката на 3-годишно сирийско момче, удавило се край Турция. Случаят предизвика протести срещу отказа на британското правителство да приема повече бежанци.

Днес Камерън защити действията на своето правителство, отбелязвайки, че Великобритания е дала над 900 милиона лири (1,4 милиарда долара) помощи на нуждаещите се в Сирия и в региона. "Никоя европейска страна не е направила повече от Великобритания в тази насока", подчерта той и заяви, че ако не беше британската помощ, можеше още повече хора да поемат по опасния път към Европа.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Nickey House преди 8 години
Какво казват мусюлманите за ПЕТРОЛА - СЪЛЗИТЕ НА ДЯВОЛА...Изглежда нашия ИСУС е по силен от Мохамед - Ние си имаме Банки ,Петролни компаний , Военопромишлен Комплекс...И ако Мохамед е заровил нашия ПЕТРОЛ при мусюлманите , ние отиваме и си го Взимаме ...Ресурсите на Планетата ни са ОГРАНИЧЕНИ , но лакомията на БОГАТИТЕ Е БЕЗГРАНИЧНА
16
0
 
0
 
! Отговори
фрънтльо преди 8 години
ЕС да пусне украйнците без визи за европа
15
0
 
0
 
! Отговори
mahlata преди 8 години
Ei taka se pravi reklama na darjavata. Oste nisto ne sa napravili za bejancite, ama majat sladki dumi i vikat v mediite.A bg premier priel 5 pati poveche hora, ama si malchi, znachi bg sa losh matrial i narod i da si ostavat izvan shengen. ama da paziat hubavo vanshnata granitsa na luksemburg i belgia, da ne im konkurirat zaplatite.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви помощи е давала Англия? За оръжие и кеш на "революционерите"! Хайде чупката с прозрачната си пропаганда! А от лагерите ще оберете висшистите, то си е ясно, неграмотния не ви трябва. Само евтина квалифицирана ръка за натиск върху пазара на труда!
13
1
 
5
 
! Отговори
godness преди 8 години
Усещам как няколко европейски държави са си продали задните части за петрол и в замяна са се съгласили да приемат по 5-10-20 хиляди "бежанци". Интересно е как ще ги интегрират?! Усещам, че европейците скоро ще се събудят и Европа ще пламне първо от протести против ислямизацията, после и от бежански размирици.
12
2
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Груба грешка е приемането на бежанци в Европа! Много се питат защо богатите държави от Персийския залив не ги приемат - отговорът е един и много *** - това преселение цели исля мизирането на Европа !Отворете си очите и разгледайте фактите - всички тези не след дълго ще искат джамии,а в тях се проповядва само едно -върховенство на исляма над всички остана ли религии! Но тогава вече ще е късно европейците да се осъзнаят и да се противоопостявят!
11
3
 
10
 
! Отговори
бг преди 8 години
Всички муслемски животни трябва да бъдат препратени към Италия,Франция,Англия,Белгия,Холандия,Германия,Дания,Норвегия и Швеция.
10
2
 
22
 
! Отговори
бг преди 8 години
Варварските коварни *** от Острова участваха в бомбардировките над Сърбия,Ирак и Либия и подкрепят психясалата муслемска сунитска демонична *** в Сирия.
9
3
 
7
 
! Отговори
ити преди 8 години
страшно нещо е войната
8
2
 
30
 
! Отговори
ТОТО преди 8 години
По-лицемерен и гаден, използвачески народ от англичаните на този свят няма!САЩ са основани на базата на повечето техни английски престъпници, отишли да бягат от закона и да грабят земите на индианците.Т.е. каквито са едните, такива са и другите - демек ***!
7
1
 
28
 
! Отговори
Лицемерие преди 8 години
И защо само още 4 000, английски лицемери ? Попитахте ли една бедна България колко е приютила?Пак всичко е с цел лицемерна реклама на тъпата им държава. За едни няма място, включително за гадните според тях българи и румънци, но за други да.За мен няма разлика дали някой бяга от война или от глад. Тия на Ламанша ги дебнат като зверове, а сега с подобни изявления се правят на много благородни. Камерън е извънреден гнусняр.
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОГАТИТЕ ИСЛЯМСКИ ДЪРЖАВИ КАТО КАТАР И САУДИТСКА АРАБИЯ И ДРУГИ СА СИ ЗАТВОРИЛИ ГРАНИЦИТЕ И НЕ ПУЩАТ!ЗАЩО БОГАТИТЕ ИСЛЯМСКИ ДЪРЖАВИ НЕ ПОМАГАТ НА СВОИТЕ ЗАЩО!!!!!ЗАЩО ИСЛЯМИСТИТЕ ТИЧАТ ПРИ НАС ХРИСТИЯНИТЕ ЗА ПОМОЩ!!!!Е КОЯ ИЗЛЕЗНА СЕГА, ЧЕ Е ТОЛЕРАНТНАТА РЕЛИГИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не бягат към богатите мюсолмански държави - Катар , Дубай , ЮАР .. Защо превземат ЕС ?
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЗ ПРЕДЛАГАМ ЕВРОПА ДА ДА ОСИНОВИ АФРИКА И БЛИЗКИЯ ИЗТОК И НАПРАВО ОЩЕ ОТ СЕГА ДА ИМ РАЗДАДЕ ПАСПОРТИ КАТО ГРАЖДАНИ НА ЕС! :D ТРАГЕДИЯ!А ПЪК КАТАР И БЛИЗКИЯ ИЗТОК И ДРУГИ БОГАТИ ТАКИВА ДЪРЖАВИ СА СИ ЗАТВОРИЛИ ГРАНИЦИТЕ ЗА БЕЖАНЦИТЕ И СТРЕЛЯТ НА МЕСО!
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Камерън иска да вземе истински бежънци , а не тия дето пристигат без документи и заливат Централна Европа !и този дава ултиматум . Бежънци те в Унгафия и те дават ултиматуми !А иначе Великобритания колко пари хвърли за война в Близкия Изток ? Да някой печелят !Но Унгарския президент казва че не иска мюсолмани ? Източна Европа не иска да приема мюсолмани и има защо !!
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе и Камерън гледа да се измъкне .Той не иска пристигналите в Европа !Той се движи по " схема ", дето той само си я знае . Пази тунела и ще вземел изстрадали от бежъски лагери от Близкия Изток . Е в кой град в Сирия има лагер ( говори си глупости ) .
1
2
 
27
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Егати демагога и лъжеца. Ще приемем милионо мигранти, ама на 32-ри февруари 2016.