Нито късче украинска земя за Русия!

Порошенко с три сценария за връщане на Донбас
199
Нито късче украинска земя за Русия!
Снимка: Reuters, архив

Очаква се утре в Минск да бъде подписано ново споразумение за изтегляне на оръжията с калибър под 100 мм от разграничителната линия в Донбас. Това ще е първият етап от уреждането на конфликта в Украйна, пише "Независимая газета".

Киев вижда тук и причината за кадровите чистки сред сепаратистите в т. нар. Донецка народна република - ръководството й целяло да се отърве от най-непокорните, нежелаещи регионът да се реинтегрира в Украйна.

Според експерти на вестника, ако отцепниците подпишат и изпълнят документа, това само ще е знак за тайни договорки по върховете. Киев се страхува, че сепаратистките региони може да се върнат в състава на Украйна с много разширени пълномощия, чрез които фактически да влияят върху неговата вътрешна и външна политика.

Февруарските споразумения от Минск за уреждане в Украйна трябва да бъдат продължени, ако не се осъществят до края на годината. Това заяви представителят на Киев в контактната група - бившият президент Леонид Кучма, пише "Комерсант".

Този сценарий според вестника би гарантирал на страните време, за да уредят своя спор около местните избори тази есен. Киев насрочи избори на 25 октомври, като забрани вота в териториите, които не контролира. Сепаратистите в Донецка област обаче планират избори на 18 октомври, а в Луганска - на 1 ноември.

Украинските власти вече съобщиха, че няма да признаят изборните резултати в Донбас. Посланикът на Вашингтон в Киев Джефри Пайет нарече изборите в отцепническите региони "фалшифицирани". Говорителката на Европейската комисия Мая Коциянчич заяви пред "Комерсант", че местни избори, неотговарящи на украинското законодателство, сериозно биха подкопали минския процес, посочва изданието.

ЕС и САЩ заплашват с нови санкции срещу Русия, ако сепаратистките републики не склонят за отстъпки на Киев - не насрочат избори за 25 октомври или пък не ги отменят съвсем. Прессекретарят на Белия дом Джошуа Ърнест заяви наскоро, че според САЩ, Русия демонстрира "връщане назад" в изпълнението на договореностите от Минск. Западът е убеден, че Москва има неограничено влияние върху отцепническите лидери, пояснява всекидневникът.

Сепаратистите отправиха сигнали, че са готови да преговарят, но изтъкнаха, че за спора около изборите не са виновни те, а Киев. Руски експерти също хвърлят вината за разногласията върху централната власт в Украйна, се казва в статията.

Със закона за местните избори, приет през юли т. г., Върховната рада сама се отказа от гласуване в Донбас на 25 октомври. Всички решения за местните избори бяха взети от Киев едностранно - без съгласуване с Донбас, което е директно нарушение на принципите от Минск, коментира московският политолог Алексей Чеснаков.

Сроковете и условията за местни избори в Донецк и Луганск, също и възможността за продължаване на Минските споразумения, ще бъдат обсъдени тази седмица в беларуската столица от външните министри на страните в "нормандската четворка" (Украйна, Русия, Германия и Франция), добавя "Комерсант".

Украинският президент Петро Порошенко заяви пред местната телевизия "Пети канал", че има три варианта за връщане на Донбас под контрола на Киев, информира "Лента", като се позовава на Интерфакс-Украйна.

"Първият е радикално настъпление, военно освобождаване на териториите и поход към Москва. Втората позиция е да построим стена, да отстъпим част от териториите си, ще преживеем и без Донбас", каза той, но изтъкна, че като държавен глава не смята да отстъпва никому "нито късче украинска земя".
Трети вариант според Порошенко е да бъде възстановен украинският суверенитет, украинската власт на тази територия. "Това е път, който се нарича "споразумения от Минск", уточни той.

Антируските санкции на Запада карат Русия да плаща за агресията си срещу Украйна, коментира държавният глава. "В Русия спада БВП, спаднаха цените на петрола в света, в Русия днес сериозно се свиват социалните плащания", отбеляза Порошенко.

По думите му, Киев е убедил света, че Украйна спазва изцяло своите ангажименти, а Русия лъже. "Извоювахме доверие и отношението към Украйна е различно от това преди година. Изпълнихме своите ангажименти да започнем конституционен процес", подчерта украинският президент.

"Сега има опасност на 18 октомври или 1 ноември окупационната власт в Донецка и Луганска област да произведе незаконни избори. Това е много опасно за споразуменията от Минск", заяви Порошенко, цитиран от ТАСС. Той увери, че ако сепаратистите организират избори, Киев ще настоява Западът да наложи по-строги санкции на Русия, допълва "Лента".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тъпий ми близачо на краварски задницивчера се подписа за северен поток 2 още две директни тръби до германияот германски концерни - нашия го от*хаот началото на годинта има договор на сащ с руснаците на стойност 1 милиард за доставка на руски ракетни двигатели щото с американските ракетите не го дигат достатъчноа твоя народ си хапва от санкциите и неможе да продава в русия - а ти си плюй рашкитеи си бий голия ***- а може да не си *** ада си платено соросоидно мекеренце с пълно шкембе
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 години българите го духат и се напълниха с джамиии след време тая територия дето я наричат държава ще се опразни от към истинко българско население ще останат обратните и близачите на краварски *** дето се плюнчат по форумитежалко е но е истина - а за руснаците не се грижете - те не оставят като българите друг да им решава съдбата - ресурси си имат и джепане си имат е може да им натегне година две ама след това жална им майка на селките тарикати от краваршингтон - ще *** ***
104
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украинците са много корав народ и с кръв плащат за независимостта си. Но неизбежно се приближават към цивилизованият свят и един ден ще им дишаме прахта, а майдана се приближава към Москва.
103
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този Потрушенко сасипа държавата си с война върху собствения си народ.Да проведе референдум за Домбас и да му каже народа какво иска а не да обвинява Русия..Цял свят го вижда какво прави но няма да бъде късно когато вероятно ще му се потърси отговорност...
102
2
 
14
 
! Отговори
До Боби 149 преди 8 години
Е, и какво му обясняваш на този полуумен тинейджър. Аз разбирам да не е същото и при нас, на наш гръб изпитахме същата икономическа вакханалия и разграбване, те седнали да бърборят за укруината. Харесва им на нашите недоносчета без работа, ами така е по-лесно и по-хубаво. Защо да се гърби в рудника, завода, в строителството, в лабораториите, да се мъчи да твори наука....Да не е луд! Ей така, откраднал, обрал, продал някоя и друга контрабанда, да не говорим за наркотиците и т.н. Рай брато...
101
4
 
16
 
! Отговори
До 147 преди 8 години
А ти, "мило" неграмотно момче, преди само да си позволиш да коментираш недостъпни за твоя ум и разум(???)геополитически материи,първо се върни в училище,научи правописа и още много полезни неща.Там още се учи история, география, международно право, психология и т.н.И може би тогава СИГУРНО (пише се с У) може би ще започнеш да ВДЯВАШ някои неща,а не да плещиш *** каруцарски изречения!Ех,де ги тия "московски терористи", при тях страната ни беше с пета икономика в света.Е и сега, ама наобратно
100
4
 
20
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 147Умнико БВП на Украйна е спаднал заради Управляващите в Киев *** на САЩ1.1.2014г над 65% от вноса и износа и към 90% от военното производство отива за РФ.1.9.2015 купуват се някакви количества въглища, ток и Газ от РФ и почти нищо не се изнася а практически нищо като стоки не се внася заради Бойкот на руските стоки организиран от правителството. Украйна няма технологии, сертификати и качество да изнася за ЕС като алтернатива и като цяло Икономиката фалира. Укр се разпродава
99
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 141Разбрах за какво се възмущавашена Български е "Руски" във всички случаина Руски е "Русский" с двойно С. което е и прилагателно и съществителнона Руски също така има и "Руски" което е само съществително.
98
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спаднал бил брутния вътрешен продукт на . Украйна ,ми спаднал е то и у нас ако се стоварят московските терористи и узурпират половината страна и я доведат до рана на гражданска война и наши ще спадне другарю съветски агент . Е това за вас не е проблем даже сигорно бихте били щастливи
97
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 141en*wiktionary*org/wiki/рускийХората си го обясняват че е и прилагателно и съществително.
96
4
 
21
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Брутният продукт на Русия е спаднал с 3 %, което е нормално предвид цените на нефта. В други страни износителки на петрол е спаднал и повече. Същевременно брутния продукт на Украйна е спаднал с 16 %, без да зависи от нефта, без санкции и с финонсови инжекции от САЩ и ЕС. Това са фактите.
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО РАСПУТИН 142ТОВА Е СБСТАНТИВИРАН ПРЕХОД НА ПРИЛАГАТЕЛНО В СЪЩЕСТВИТЕЛНО (АКО Е "Я РУССКИЙ"- ТО ТОГАВА Е СЪЩЕСТВИТЕЛНО") .САМО В РУСКИ ТОЗИ ЕТНОНИМ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ЧРЕЗ ПРИЛАГАТЕЛНО (НЕМЕЦ. СЪРБИН. БЪЛГАРИН....). В ДРУГИ СЛУЧАИ ТАЗИ ДУМА Е ПРИЛАГАТЕЛНО
94
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОРОШЕНКО ПОПАДА В АД. СЛЕД ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ДЯВОЛИ ЗАПОЧВАТ ДА СЕ КАТЕРЯТ ПО СТЕНИТЕ НА РАЯ И ДА ВИКАТ "ПУСНЕТЕ НИ". АРХАНГЕЛИТЕ ГИ ГЛЕДАТ И СИ ПРИКАЗВАТ " БРЕЙ. ОТКАКТО СЪЩЕСТВУВАМЕ НЕ СМЕ ИМАЛИ ТАКИВА БЕЖАНЦИ ОТ АДА. ЗАЩО БЯГАТЕ ПРИ НАС?" -"АМИ ОТКАКТО ТОЯ *** ОТ УКРАИНА ДОЙДЕ -ЗАМРЪЗВАМЕ ВСИЧКИТЕ"
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Използвай първия вариант, направи един поход към Москва :)))
92
5
 
6
 
! Отговори
1 преди 8 години
Порошенко загуби 1/3 от територията на Украйна включително безценния от стратегическа гледна точка Крим. По добре да направи нещо по въпроса, а не само да плаче като момиче по медиите. Нали имате армия - вземете си обратно Крим бе какъв е проблема?
91
0
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 114РазПутин май ти БЪЛГАРСКИ не знаеш "Руски" и "Български" са прилагателни не съществителни. Виж че в Руския език "Я Рускии" (Аз съм Руснак) се пише по същия начин както прилагателното е стечение на обстоятелствата. Има подобни неща и в други езици не толкова фрапантни.
90
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БРЕЙЗа Путин ли говориш? Много си прав.
89
12
 
5
 
! Отговори
Дедо Сорос преди 8 години
До Анонимен 131Вашите са влажни чедо, дето сънувате, че няма такава държава Украйна и че принадлежи на Русия. Ами що *** не си я вземе като е руска? Май не му стиска на джуджака?
88
5
 
16
 
! Отговори
БРЕЙ преди 8 години
ТОЯ ТОЛКОВА СЕ Е ОЗЛОБИЛ ЧЕ ГОРКИТЕ УКРАИНЦИ НИЩО ДОБРО НЕ ГИ ЧАКА..." В УСТАТА МУ ГЛУПОСТИ , В ОЧИТЕ МУ ЗЛОБА....ТОЙ ТАЯ ВЛАСТ ЩЕ Я СТИСКА ДО ГРОБА"
87
6
 
6
 
! Отговори
Предоволен преди 8 години
Два братски народа - руски и украински, се колят взаимно, Русия поема санкции една след друга, руската рубла се срутва, всеки украинец има вече само една мечта - да убие поне един руснак. Кво по-готино от това? То и нарочно да искаш, по-добре не можеше да се нагласи.