Белгия и Холандия дават пари за бежанските лагери

Надяват се да се включат и други европейски страни
8 сеп 2015 17:34,
12
Белгия и Холандия дават пари за бежанските лагери
Снимка: архив, Reuters

Белгия и Холандия обявиха намерение да създадат фонд в помощ на бежанските лагери в Турция, Йордания и Ливан, където се намират над 4 млн. сирийци.

Белгийското правителство съобщи, че ще задели 30 млн. евро, а Холандия ще се включи с 48,5 млн.

Според Върховния комисариат за бежанците на ООН една от основните причини хората да напускат лагерите и да поемат към Европа са лошите условия в тях. ООН има средства да осигури съществуването само на една трета от хората, които живеят в лагерите. Световната организация призова ЕС да увеличи финансовата си подкрепа за съседите на Сирия, където все още се намират 9 от всеки 10 бежанци.

Брюксел и Хага се надяват и други европейски държави да последват примера им, като целта е да се съберат 2 млрд. евро. „Заедно искаме да насърчим останалите европейски държави да осигурят подобно финансиране. Така можем бързо и ефективно да помогнем“, заяви белгийският министър за развитието Александър Де Кро при огласяването на инициативата.

Двете държави искат ЕС да организира извънредна сбирка на министрите за развитието, за да се обсъди как може да се помогне на съседните на Сирия държави да задържат емигрантите там и да не предприемат опасното пътуване по море към Европа.

По данни на ООН от началото на годината повече от 300 000 души са поели към ЕС по море, над 2600 са се удавили.

Междувременно утре се очаква председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да предложи фонд от 1,8 млрд. евро за Африка, чрез който да се помогне да задържат икономическите емигранти, насочили се към Европа в търсене на по-добър живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
do 1 преди 8 години
ko si sa razvikal, kat iztarvan...odi na ushen doktor da ti izmie ushite ot kalta
6
0
 
13
 
! Отговори
666 преди 8 години
Докато тези "бежанци" идват със стотици хиляди насам, освобождават терен за ИД там. Следва ние да храним здравеняците дето вандалстват на наш гръб, после ние да ходим да се бием, а те тук да се плодят. Няма да стане. За мен 90% от т.н. "бежанци" неса добре дошли.
5
0
 
2
 
! Отговори
divan преди 8 години
bg e mnogo bedna darjava s mnogo tejki finansovi problemi, ima mnogo tejka kriza v trudovia bg sektor, ikonomikata, transporta, selskoto stopanstvo, manifakturnoto proizvodstvo, gorskata industria poveche ot 26 godini. obache v tesi trudni vremena bg narod moje da pomogne na siriiskia narod kato osiguri chist i siguren koridor na siriiskia narod kam jelanite ot tiah evropeiski darjavi. ako jelaiat v rbg po bg standart i bg bednost da jiveiat, dobre sa doshli. bg narod e dobar i otzivchiv narod.
4
0
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
До кога ще ДАВАТ/МЕ? Все някога ще свършат социалните помощи,системите ще издъхнат,защото НЯКОЙ трябва и да работи! И тогава какво ще правим???"Ако искаш да нахраниш човек, дай му риба. Ако искаш той никога да не остане гладен, научи го да лови риба!"
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
........ц, докато не се включат Англия, Швейцария, Оае, Израел,катар, Саудитите ,Сащ в помощ на горките обругани бежанци няма как да е добре , тези страни са такива,такива... меценати...........
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе защо никой не ще да отвори въпрос за една наистина сериозна международна операция под егидата на ООН срещу ИД и веднъж завинаги да се приключи с причината за тия проблеми?! Лагерите щели да подпомагат, да си стоят хората там, пълни глупости, а в същото време ИД укрепва и разширява територията си под приятелския огън на прелитащите отгоре американци.
1
0
 
18
 
! Отговори
и сащ преди 8 години
и САЩ не чуваме колко ще даде. И Англия и Израел...