"Таймс": Мигрантите тръгват през България

"Гардиън": Сбогом, европейски ценности - здравей, Крепост Европа
Обновена: 15 сеп 2015 10:45 | 15 сеп 2015 10:44, Елка Василева
178
"Таймс": Мигрантите тръгват през България
Снимка: Reuters

Мигрантите намериха нов път към Европа през България, пише в. "Таймс" в кореспонденция от България.

Вестникът разказва за новите маршрути за влизане в Европа, избирани от много бежанци в момент, когато редица страни от ЕС затягат граничния си контрол.

Отдавна действащата погранична мафия в източната част на Балканите не е новост за никого, пише вестникът, цитиран от руската редакция на Би Би Си.

Балканският сухопътен маршрут от доста години преминава от Северозападна Турция през България, а оттам в сърцето на Европа. По този път отдавна е разположен епицентърът на наркотрафика, контрабандата и търговията с хора, пише "Таймс".

Този маршрут бе популярен сред сирийските бежанци преди две години, когато в разстояние на два месеца над 10 хиляди сирийци проникнаха незаконно на територията на България. Той изгуби от популярността през изминалата година, когато цените за нелегалния морски път в Гърция значително се понижиха, което направи този по-кратък маршрут достъпен за бедните мигранти. Сега обаче, след като контролът по границата на Турция и Гърция отново се засили, старият български маршрут отново стана популярен, отбелязва вестникът.

"Таймс" разказва историята на Сана от сирийски град Камишли, която платила на каналджии 1700 евро, за да закарат нея и сина й от Турция в Германия. Сътрудници на европейската гранична агенция Фронтекс обаче я арестували при пресичането на българската граница. На жената било съобщено, че трябва да поиска убежище за петгодишен срок именно в България. Сана обаче не е съгласна с това и иска да намери начин да се добере до Германия.

Независимо от усилването на граничния контрол мнозина намират начин да проникнат навътре в Европа. Това става благодарение на пограничната мафия, която се държи съвсем безцеремонно, подмамвайки клиенти направо на автобусната спирка при ГКПП-то пред очите на граничарите, отбелязва вестникът.

Положението допълнително се затруднява от това, че понякога е невъзможно да се различи каналджията от бежанеца, пише кореспондентката на "Таймс" в България Ханна Люсинда Смит.

Тя разказва, че се запознала с мъж, който се представил за сирийски бежанец, но говорел подозрително добре и турски, и български. Тя окончателно се усъмнила, че той е бежанец, след като видяла във Facebook снимки, които го показват на неотдавнашни посещения в Германия, Холандия и Норвегия.

"Сбогом, европейски ценности - здравей, Крепост Европа", е заглавието на редакционна статия на в. "Гардиън" за развитието на миграционната криза на континента.

Европейците се разкъсват между състраданието и страха. Балансът между тези две емоции силно варира от седмица на седмица и от държава на държава.

Едва когато броят на пристигащите в Германия мигранти започна да расте, стана ясно, че може да дойдат милиони души. И поведението на държавното ръководство на Германия, а след нея и на други страни започна да се променя: граничен контрол, разговори за създаване на нови бежански лагери в Италия, Германия и извън ЕС. . .

Квоти може да се утвърдят, но те няма да действат, докато не станат задължителни не само за страните от ЕС, а и за новите мигранти. Точно това имаше предвид германският вътрешен министър Томас де Мезиер, когато каза, че искащите убежище трябва да разберат, че не могат да избират в коя държава да търсят убежище. Мигрантите обаче искат точно обратното!

За жалост нито квотната система, нито дипломатическите усилия ще решат тази криза. Мигрантите ще продължат да пристигат в голям брой. А Европа ще продължи да прави грешки, разкъсвайки се между грижата за страданията им и страха от бъдещето, което ще е по-различно, отколкото е изглеждало преди мигрантската криза.

Отчаяно се нуждаем от решение, но все още не сме го намерили, смята "Гардиън".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очевидно най-голямата европейска "ценност" са двойните стандарти или казано по-просто - лицемерието!
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой ще може ли да декларира европейските ценности, че не ги знам с точност.
92
1
 
12
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Незабавни мерки-затваряне на границата с Турция,миниране на същата,довършване на оградата с екстра пускане на ток,извънредно положение до окончателното връщане на емигрантите там от където са дошли!
91
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бог, да ни е на помощ!
90
1
 
21
 
! Отговори
vivian преди 8 години
Единственият успешен начин да опазиш границата, доказан по времето на бай Тошо а и не само от него, е стрелбата на месо.Няма друг вариант.Виктор Орбан в момента се опитва да измисли нещо компромисно, с вкарване в затвора на нелегални бежанци, но едва ли това ще остане крайна мярка.
89
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво стана с тълпите гладни българи и ремънци с които плашеха англичанитеСега -други тълпи ги чакат
88
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Кравария" е с 50 пъти по-висок жизнен стандарт и качеството на живот от дупката на ***
87
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работата в Европа отива към война...няма да се размине. А може би всичките тия млади здрави "бежанци" само това и чакат?
86
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента в сайта се трудят едни смешни тролчета ***, но горките , са доста неграмотни...Повтарят като папагали това, което са им написали, но ако ги питаш друго, се на.кват!хах
85
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 133Явно са те унищожили, като ти гледам правописа!
84
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези които унищожават и.употребяват са твоите господари в москва ,да то напомням ли в какъв клозет бяха превърнали . Полша . Чехия . Словакия . Унгария . Ромъния . България . Г . Д . Р .. Литва. Латвия . Естония . Словакия . Та дори и най вече собствената си държава . Сега сигорно ще кажеш че не е верно ,верно е и затова сега няма . Берлинска стена ,защото на хората на исток им беше писнало да ги унищожавате и употребявате
83
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А другарю ти не забелязваш ли че почти целия трафик е добре организиран и тръгва имено от турция ,официално реализира от турски трафиканти ,тоест мафията а не официално от приятели на путин президента на турция . И те питам каде видя тук америка
82
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е лесни ей така милион хора да тръгнат в една посока без някой да да ги насочи ,нали другари русофили
81
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До русофилПредлагам ти още сега да изчезнеш за Рюссея!На никой няма да липсваш....чайник!
80
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам как така наречените русофили ,или по точно казано съветските предатели злорадства от случващото та въобще не ми е чудно кой е режисьора на филма ,,бежанци ,,
79
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако си забравил другарю или пък така ти е по удобно ,да ти припомня в историята на двайсти век има само една империя на злото ,по думите на президента . Рейгън това е ссср чийто наследник е путиновата русия ,ай честито
78
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето тези заплахи като бежанската вълна и ислямска държава бяха най нужни на русия ,затова другарю ти казах че имено точно кремъл стои здраво зад цялата тази провокация и то все повече си личи . Е признавам ви другари царе сте на схемите . Успех в . Сирия дано да стане като в . Авганистан желая ви го все сърце
77
3
 
21
 
! Отговори
Демократ РБ преди 8 години
Звяра име име викат му САЩ или импперията на злото!
76
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия веднъж ни отърва от турците, после от Хитлер... Проблема е, че ние все се набиваме в ситуация да ни отървават. И става все по-трудно. Сега чакаме отърваване от бежамци, от ИД, от ЕС, от САЩ... Дано не се измори Дядо Иван все да ни спасява.
75
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само един звяр като този от исток може да действа по този начин ,жертвата е ясна целта също . Разпадане на европа за да бъде по лесна жертва всяка една от страните ,знаете на кой звяр