Минните полета в Хърватия на пътя на бежанците

Западният печат за парализата в ЕС при кризата с мигрантите
17 сеп 2015 10:55, Елка Василева
27
Минните полета в Хърватия на пътя на бежанците
Снимка: Reuters

Хиляди отчаяни бежанци, отклонени от унгарската граница, може да се окажат принудени да се опитат да преминат през смъртоносните минните полета в Хърватия в търсене на безопасност в Европа, отбелязва британският в. "Индипендънт" във връзка с неотслабващата бежанска вълна, заливаща европейските държави.

Останали от войните на Балканите през 90-те години на миналия век, в Хърватия има между 60 и 100 хиляди противопехотни мини. Усилията по обезвреждането им бяха преустановени през 2014 г. заради големите наводнения и днес е неизвестно колко от тях са останали и са още активни, отбелязва вестникът.

Това създава смъртоносна опасност за бежанците, които от вчера сутринта пристигат в Хърватия на път към Австрия и Германия.

Още по темата

Сапьорски екипи са изпратени спешно в районите по границата със Сърбия, а доброволчески организации в социалните медии, подпомагащи бежанците в Хърватия, публикуват указания как да се избягват мините и карти, показващи къде се намират главните минни полета.

Унгарската реакция на бежанците допринесе за нарастващото чувство на недоверие към властите, а смесените послания на хърватското правителство означават, че най-малкото някои от онези, които влизат в страната, ще минат през нея, избягвайки пътищата, и следователно, полицията. Онзи ден хърватското правителство заяви, че мигрантите, влезли в страната незаконно, ще могат да избират - или да поискат убежище там, или да бъдат връщани в Сърбия, допълва всекидневникът.

Най-голямата бежанска криза в Европа от Втората световна война насам навлезе в нова фаза вчера, след като хиляди притиснати бежанци за кратко нахлуха през портал на вече затворената сега унгарска граница, което доведе до сблъсъци с унгарската полиция, докато стотици други си проправят нов път през Хърватия, посочва в. "Гардиън", описвайки разигралата се вчера драма на унгарската граница.

Унгарската мярка за контрол на външните граници на Европейския съюз е отговор на неспособността на ЕС да се справи с масовата миграция, пише в. "Дейли телеграф".

Парализата в Евросъюза относно кризата с мигрантите е пряк резултат от крайно непоследователната политика на граничен контрол. Чак миналата седмица президентът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа се нуждае от повече усилия за гарантиране на сигурността на външните си граници. Всъщност Шенгенското споразумение за свободно движение през вътрешните граници има смисъл само ако се контролира стриктно кой да влиза в ЕС, отбелязва вестникът.

Докато съюзът се разширяваше на изток и на юг, патрулирането по този удължаващ се периметър стана почти невъзможно. Една страна членка - Унгария - се хвана за думите на Юнкер и издигна ограда, за да попречи на нелегалните имигранти да влизат в ЕС от Сърбия. Сега обаче унгарското правителство бива критикувано от останалите европейски лидери за действията си. Щом възразяват срещу оградите, те ще трябва да обяснят до какво води осигуряването на външните граници на ЕС и как те предлагат да го гарантират.

Обратното мнение изразява в редакционна статия в. "Вашингтон пост": Европейските лидери трябва да се противопоставят на унгарската политика на нетърпимост, гласи заглавие във вестника. Европейският съюз показва, че не е на висотата на основните си ценности и отдаденост на човешките права с реакцията си на бежанската вълна от Сирия и другаде. Вместо това той позволява политиката му да бъде иззета от една от най-малки страни членки, Унгария, чийто премиер действа въз основа на идеология на омразата, която свързваме по-скоро с Европа от 30-те години на миналия век, отколкото с 21 -ви век, посочва редколегията.

На фона на мигрантската криза в Европа френският премиер Манюел Валс огласи отпускането на 613 милиона евро през 2016 и 2017 г. за финансиране на приема на бежанци и кандидати за убежище във Франция, съобщава френският в. "Фигаро".

Когато става дума за споделяне на проблема, ЕС не успява да се справи. Националната чувствителност на страните членки блокира всички изгледи за бързо разработване на широка стратегия за справяне с кризата. Междувременно мигрантите прииждат през Гърция, Унгария, Сърбия, Хърватия, Румъния, коментира вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
унгарците са лидерите на Европа - малка държава но с дух морал и кураж, която се опълчва на аморфната, продажтна, двулечна, корумпирана, *** ***, упрваляваща евросъюза. Всички ние трябва да вземем пример от Унгарците! за съжаление тиквата не живее на една планета с Орбан...
18
2
 
4
 
! Отговори
биров преди 8 години
войната в сирия я започна европа,не америка..европа иска да е независима от руския газ..затова е войната и в украйна..америка беше принудена да се включи за да не се обединят европа и русия и да я изхвърлят на ***..всеки иска да е с европа и в европа,а европа винаги е искало едно нещо в цялата история на човечеството,да е навсякъде..
17
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 8 години
Естествен подбор
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...доброволчески организации в социалните медии, подпомагащи бежанците в Хърватия, публикуват указания как да се избягват мините и карти, показващи къде се намират главните минни полета"За тия затвор, КОГА?
15
1
 
10
 
! Отговори
смях преди 8 години
сърбите протестират защо унгарците пускат газ зад оградата т.е. в тяхната земя. те явно са забравили че до Нови сад всичко е на маджарите и отнето след войната както и при нас.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цитирам друг пост "От какво са отчаяни вече на територията на Европа? Че не могат да стигнат до Германия ли?"
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето, сега ще видим дали призивите да минираме границата си с Турция са били основателни. Ако успеят да преминат безпрепятствено - значи не е имало смисъл от тях.
12
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА СА ИСЛЯМИСТИ! Не са бежанци а ислямисти готови да колят по улиците на Европа при най-малкото споменаване на пророка им педофил!
11
2
 
49
 
! Отговори
Пламен преди 8 години
Тези хора не са бежанци. Бежанците са милионите хора в бежанските лагери в Турция, Ливан, Ирак, Йордания и т.н. Тези, които идват към Европа са тарикати, които са имали пари да си платят на каналджиите да ги прекарат до тук. Целта им не е да бягат от войната - влизайки в Турция, вече са го направили. Целта им е да дойдат в Европа на сладкото, защото вече в тяхната държава не им е сладко. И покрай тях се пласира всякаква *** от Афганистан и околията. Това са икономически мигранти не бежанци.
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси американците как са загрижени за правата на емигрантите които те създадоха с политиката си на унищожаване на арабските и африкански държави. Като са толкова хуманни що не си отворят границата за всички мексиканци и други южноамериканци желаещи да дойдат в САЩ ми ги ловят и връщат обратно?
9
50
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Не пожелавам на никой от по-долу оставилите коментари да преживее това, от което тези хора бягат! Как може да нямате грам съчувствие! А иначе, на Великден ще обиколите църквата и ще кажете, че сте християни!
8
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам да се сложат мини и на нашата граница!Аз съм служил на граница и едно време се стреляше на месо. Докато не стане пак така тази пасмина няма спиране.
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука ми мирише на барут, точно това е било целта да ги пренасочат през минните полета, с един удар два заека
6
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се преустанови политиката на търпимост към мигрантите.А също така трябва да се прекрати всяко партньорство със САЩ, докато същите водят непрекъснати войни.
5
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейските ценности трябва да се отнасят само за гражданите на Европейския съюз, а не за целия свят. Много нелепи доводи се изтъкват.
4
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Сапьорски екипи са изпратени спешно в районите по границата със Сърбия, а доброволчески организации в социалните медии, подпомагащи бежанците в Хърватия, публикуват указания как да се избягват мините и карти, показващи къде се намират главните минни полета."Луди ли сте бе, оставете мините, така няма да ви се налага да строите стена в този регион.
3
0
 
20
 
! Отговори
222 преди 8 години
Да минават кой ги спора.Колкото по-малко толкова по-добре.
2
3
 
80
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Проблемът с мигрантите е много довре решен на законодателно ниво в ЕС и в отделните държави.Защо не се спазват законите това е вече друг въпрос.Вчера по CNN гледах видео от сблъсиците на унгарската граница - хвърлят, трошат, крещят "Аллах акбар"...Вече навсякъде говорят за нелегални имигранти, а не за бежанци.Граница се защитава със зъби и нокти, а не с меки китки като на нашите ръководители!Да живее Виктор Орбан!
1
5
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Хиляди отчаяни бежанци, отклонени от унгарската граница"Днеса, опорната точка с "отчаяните" "бежанци" "бягащи от ужаса на войната" отдавна се изтърка, това са нелегални имигранти.