НАТО и Киев решиха: Алиансът стъпва здраво в Украйна

Не искаме конфронтация с Русия, подчерта Столтенберг
Обновена: 22 сеп 2015 16:47 | 22 сеп 2015 16:35,
295
НАТО и Киев решиха: Алиансът стъпва здраво в Украйна
Украинският президент Петро Порошенко и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Ройтерс

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и украински представители подписаха споразумение за разширяване присъствието на алианса в Украйна, съобщи президентът Петро Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Бяха подписани три важни споразумения - за статута на офиса на НАТО в Украйна, декларация за разширяване сътрудничеството с НАТО и пътна карта в сферата на стратегическите комуникации", каза президентът.

Съществуващите в Украйна цивилен и военен офис на НАТО ще бъдат обединени и разширени, а пълномощията и функциите на новия офис на НАТО ще бъдат разширени, съобщи по-рано специалният представител на генералния секретар на НАТО за Кавказ и Централна Азия Джеймс Апатурай.

Подписването на документите има за цел укрепване на сътрудничеството между НАТО и Украйна в стратегическите комуникации, военноморските въпроси и провеждането на специални операции.

Украинският президент Петро Порошенко заяви пред съвета за национална сигурност, че оставането на Украйна извън НАТО е престъпна политика и правителството му е готово да я преразгледа, предаде Асошиейтед прес.

Порошенко, който днес председателства заседанието на съвета за национална сигурност в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, обяви намерението си да промени решението против влизане на Украйна в алианса. Той обаче добави, че членството на страната в НАТО ще се реши на референдум.

Официални представители на НАТО са заявявали, че Украйна трябва да извърши политически, икономически, социални и военни реформи преди да се обсъжда членството й, отбелязва АП.

НАТО ще изпрати съветници в министерството на отбраната и генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, съобщи шефът на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

"Това е много важно за модернизацията на армията ви, важно е за Украйна и също така е част от нашето развиващо се сътрудничество и част от оперативното ни съдействие", добави той.

 Столтенберг подчерта, че е важно да се зачитат минските споразумения.
 
"Минските споразумения са единственият начин за преодоляване на кризата. Приветстваме всички усилия за зачитане на тези споразумения. Режимът на прекратяване на огъня (в Източна Украйна) като цяло се спазва. Това дава надежда, но ситуацията все пак остава деликатна", каза той.

Шефът на НАТО отново обвини Русия, че подкрепя сепаратистите в Източна Украйна, позовавайки се на "многобройни източници и различни разузнавателни сведения".

НАТО не иска конфронтация с Русия, заяви Столтенберг.

"Работим за конструктивни отношения. Не се намираме в състояние на студена война с Русия, но нямаме и стратегическо партньорство. Поради това НАТО реши да преустанови стратегическото сътрудничество с Русия, като при това запазваме политическите канали отворени, за да продължи политическият диалог и изпълнението на минските споразумения, които са единственият път към решаване на ситуацията в Украйна", заяви генералният секретар на НАТО.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Da prehvarli 540 000 v ukraina ama njama da stignat dori da vidjat ukraina kak izglezda.
34
14
 
0
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
до 77 Кво ми дреме нa .. зa твоето ДОВСЕ ве москaль. НAТО е в Укрaiни и тaм ще е ВОВЕКИ, сaмо след няколко години Укрaiнa ще бъде чaст от НAТО, с Aрмия кaленa във войнaтa с руЗия!Бог с нaми
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
46 - "Стане ли война с Русия ще има масово дезертиране, в момента в който усетят що е то да се биеш срещу противник който има авиация, радари и балистични ракети."..................Изброеното от теб не е най-страшното за пиндостансите. Те изпадат в истински ужас, когато срещу тях наскачат руски морпехи с моряшки фланелки в ръката с шансов инструмент (липатка) и с гръмогласния вик "Ура". Е точно тук пиндоса се Нас*ра!
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Порошенко и без да е в НАТО е подписал 3 договора за разширяване присъствието на НАТО в Украно!Но Порошенко се оплаква : " Колко престъпно било , че Украйна не била член ... " Колко е престъпно другото , което прави и непрекъснато се оплаква ?Не нарушава ли Минските споразумения ?
31
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато руснаците изчистят сирийските "опозиционери" и ИД, Нато бързо ще се ометат от Украйна !
30
1
 
18
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
На тия им вярваме точно толкова колкото падар ще ни повярва ако ни хване в ябълковата градина да ядем ябълки, и да му кажем, че сме си ги купили от пазара, и просто сме отишли да ги изям под дървото на сянка. Абе краварска му работа.
29
1
 
9
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
До кирил"руснаците имат такава приказка- хубаво е там където нас ни няма.където сме отишли,всичко сме развалили" Не си познал... Приказката е "колкото и му дадеш на един човек, все му е малко ... все ще завижда на някой друг, все ще му се иска да бъде на някое друго место".
28
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
нато трябва да го обяват за терористична организация българия веднага да излизаслед преселението идва война в украйна нямат умора тези ***
27
1
 
12
 
! Отговори
нино преди 8 години
това трябва да изплаши много руснаците , тези сърдечни срещи са предимно за това... СМЕШНО
26
3
 
5
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
500 000 армия?. Те нямат толкова войници....
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тея дърпат дявола за опашката.
24
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските танкове са велики - изминават около 45 метра на един път. Честно!
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то от Украйна нещо остана ли. Фашистите я разпарчатосаха.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
просто си поделиха Украйна Русия взима крим- западняците западна Украйна а Донбас остават независими
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ще има бежанциГаранция бате!!!
20
1
 
13
 
! Отговори
Гей Разбойник преди 8 години
До Така бешеРусия и без ядрен арсенал ще разпердушини и НАТО, и американците без НАТО, щот викат че американците без НАТО били по-боеспособни и опасни! Сега вече с нов министър на отбраната на САЩ от средите на безполовите може и да станат мноо страшни! Като назначи за командващи на армията само от неговите, направо я превзеха Ресията!
19
1
 
14
 
! Отговори
Айде Путин преди 8 години
Време е да направиш военен алянс с южна и латинска Америка и да разположиш противоракетна отбрана в Куба. Разбира се това не е против САЩ.
18
1
 
16
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
До Шооп"Руснаците са европейски народ и заслужават да живеят цивилизовано, в Европа."Шопе, не знам дали ти е познат този виц: "не дай Боже да доживея". Искаме да сме в Русия, не щем никаква Европа, особенно след стотици исламисти, кончита и тн.
17
2
 
13
 
! Отговори
Ще има бежанци преди 8 години
Усещам че скоро ще има много фашисти да бягат от Украйна в Германия, и да търсят убежище. Германия да се готви за нова вълна бежанци от Украйна. Нали им трябва работна ръка.
16
4
 
23
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Ние от Нацистката Агресивна Тоталитарна Организация (НАТО), желаем само доброто на Москва. Искаме само да си разположим ядрените ракети в Украйна, това е за доброто на Русия.