Над 700 са загиналите на хаджа в Мека

Ранените са над 800, в спасителните екипи участват над 4000 души
24 сеп 2015 17:16, Елка Василева
96
Над 700 са загиналите на хаджа в Мека
Снимка: БТА

Най-малко 717 души от различни националности са загинали и 805 са ранени в днешното меле в долината Мина, близо до саудитския град Мека по време на един от ритуалите на годишното поклонение (хадж) по най-нови данни на саудитската гражданска защита.

В долината Мина са разпънати над 160 000 палатки, където поклонниците прекарват нощта по време на хаджа.

Още по темата

По официални данни около два милиона души участват в тазгодишния хадж, който започна във вторник. Мина е мястото, където поклонниците извършват символично пребиване с камъни на дявола, като хвърлят камъчета по три каменни стени.

Причина за днешната трагедия е станал сблъсъкът между два потока от хора, тръгнали от палатковия лагер на поклонниците към мястото на общата молитва в първия ден от Курбан байрама, предаде ТАСС.

Спасителни екипи, в които участват над 4000 души, оказват помощ на пострадалите. Повечето от пострадалите са възрастни хора и инвалиди.

През 2006 г. по време на ритуала по убиване на дявола с камъни (рами ал джамарат) загинаха 360 души. След този инцидент саудитските власти инвестираха милиони долари по модернизиране на ритуалните места, за да ги направят максимално безопасни за поклонниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото повикало, това се обадило.
5
4
 
12
 
! Отговори
Овце! преди 8 години
Както си колят овцете, така се колят и помежду си! Не намират сами разликата между себе си и овчия род, няма и кой да им го разкаже в понятна форма...
4
2
 
18
 
! Отговори
Аладин преди 8 години
Имало ли е летящи килимчета за всички или някой се ходили пеша до алахуутоо ?
3
6
 
23
 
! Отговори
?!?! преди 8 години
Религиа ли е, не ми го хвали.Колкото и да не ви хаерсва, поклонниците на която и да е религия са добре промити мозъци.Някои повече, други по-малко, но всички са промити...Това е истината, колкото и да не искат някои да го признаят.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господ наказва поганците заради изродщините които извършиха в негово име
1
2
 
44
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Всеки път едно и също,така ли не разбраха политиците в Европа,че ислямът няма място в нея и трябва да бъде спрян на всяка цена!Тая дивашка религия е несъвместима с Европа!Мюсулманите живеят още в тяхното си средновековие!