Франция разследва режима на Асад за престъпления срещу човечеството

Докладът "Цезар" - хиляди непоносими за гледане снимки
30 сеп 2015 15:46, Елка Василева
22
Франция разследва режима на Асад за престъпления срещу човечеството
Снимка: архив, Reuters

Франция е започнала наказателно разследване за престъпления срещу човечеството, извършени от режима на сирийския президент Башар Асад в периода 2011-2013 г., съобщи Франс прес.

Предварителното разследване е започнало на 15 септември и се основава на показанията на бивш фотограф на сирийската военна полиция, избягал от Сирия през 2013 г. Той има 55 000 снимки на тела на хора, починали от мъчения, съобщи френската прокуратура.

От съобщението не става ясно кой може да бъде обвинен и дали френски следователи ще пътуват до Сирия, посочва Асошиейтед прес и припомня, че Франция е твърд противник на президента Башар Асад.

Тайнственият "Цезар", чиито показания са в основата на внесена във Франция жалба срещу режима на Башар Асад за престъпления срещу човечеството, е бивш фотограф от документалния отдел на сирийската военна полиция, който е избягал от Сирия преди две години, предаде Франс прес.

Фотографът бил ужасен от хилядите снимки на изтезавани хора, които е направил между 2011 и 2013 г. в затвори и центрове за мъчения на режима. Той се свързал със сирийската опозиция, която поискала от него да събере възможно най-много такива снимки и организирала извеждането му от Сирия, след като пуснала лъжлива информация, че той е починал.

Днес той живее във Франция със свои роднини, инкогнито и под засилена полицейска охрана.

"В продължение на две години Цезар е работил в отдела по документация на военната полиция. Режимът го е превърнал във фотографа на едно от най-тежките престъпления срещу човечеството", заяви на пресконференция през март Хасан Шалаби, член на организацията, която е организирала бягството на фотографа.

"Установихме контакт на съвсем ранен етап с Цезар, който работеше в Дамаск. Впоследствие той искаше да избяга заради ужасите, но ние го убедихме да остане на работа", за да продължи да предоставя снимките, уточни Имадедин Рашид, който също е участвал в извеждането на Цезар от Сирия.

"Докладът "Цезар" - хиляди непоносими за гледане снимки, чиято автентичност е удостоверена от мнозина експерти и показват труповете на изтезавани и умрели от глад хора в затворите на режима - е свидетелство за системната жестокост на режима на Башар Асад", заяви френският външен министър вчера в Ню Йорк, където участва в сесията на Общото събрание на ООН.

Снимките на Цезар може да послужат и за основа на подготовката на обвинителен акт срещу сирийския президент Башар Асад пред международен съд. През юли 2014 г. фотографът е дал показания пред Конгреса на САЩ и е представил някои от снимките си.

Историята му е разказана от френската журналистка Гаранс Льо Кен в книгата "Операция Цезар - В сърцето на сирийската машина на смъртта", която излиза във Франция на 7 октомври, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
първо да се захванат с носителя на нобелова награда за мир
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Питам се дали някога ще дойде времето, когато ще бъдат разследвани главните престъпници срещу човечеството - режимите на САЩ?!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не срещу ид а срещу асад? ***. ид беси обезглавява изнасилва изгаря хората. разрушават истор. паметници стояли хилядолетия а тия умници асад ще обвиняват. аз нещо ли съм изперкал или целенасочено ни уверяват че бялото е черно????????????????
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОЗНАТ СЦЕНАРИЙ ЗА МАНИПУЛАЦИЯ КАТО "ХИМИЧЕСКОТО И ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ" НА САДДАМ ХЮСЕИН ИЗФАБРИКУВАНО ОТ САЩ!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Предварителното разследване е започнало на 15 септември"4 години след като беше обявен за "evil"! и 15 дни преди червената армия да почне да вади ИД отпод земята като картофи!Късно е!
10
1
 
18
 
! Отговори
ТТТ преди 8 години
Лош е Асад, как няма да е лош като при неговата власт Сирия е светска държава, независима, беше относително състоятелна, с добро образование и здравеопазване, религиите си съжителстваха мирно. Докато не решиха да го свалят с най-, най- демократична цел.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са пълни глупости. Нито военна полиция, нито която и да е полиция, никоя власт въобще няма да тръгне доброволно да документира зверствата си, че и щатен фотограф да си има за тая цел!
8
1
 
19
 
! Отговори
Гьобелс преди 8 години
А за търговия с роби, геноцид и канибализъм няма ли да съдят някого.Опа май тези са техни съюзници срещу Асад.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1. Франция трябва да разследва за престъпления срещу човечеството господарите си в Белия дом, които от десетилетия тероризират различни държави по целия свят /Корея, Виетнам, Камбоджа, бивша Югославия, Ирак, Афганистан, Либия и т. н./ 2. Трябва да отговорят на въпроса, защо в 21-ви век имат още колонии. И едва след това да коментират Башар Асад.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Франция и Великобритания под слуги на сатаната започнаха Втората световна война ,а на Хитлер бе скроен капан да нападне Русия,което направи за да спаси Европа от еврейските комисари и идеология,двете страни излъгаха арабите,че ще си имат голяма независима Сирия,ако помогнат срещу Отоманската империя вместо това подкрепиха окупация на Палестина от ционистките хазари,което правят и до днес относно варварския терор над Палестина.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еееее, този филм вече сме го гледали, а и много като него. От сега да знаят в САЩ, че няма да е блок бъстър!
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ааааа,това гнездо на лъжата,,,Франция извърши геноцид над милиони алжирци,между други престъпления като изтриване от картата на суверенна Либия,сега се вижда ясно как света е управляван от сатанисти,Чудят се от колко кладенеца вода да донесат за господаря си антихриста.Чудят се от колко кладенеца вода да донесат за господаря си антихриста.Русия обвинява Франция в нарушение на междунар.право в нарушение въздушното пространство на Сирия без разрешение на Сирийското правителство под претекст"самоотбрана от Идил"
3
0
 
26
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Такива платени фотографи всеки може да извади. Кой гарантира достоверността на снимките и дали жертвите на тях не са на ИД или на разните му там умерени опозиции?
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е много хубаво. А сега господата французи кога ще повдигнат обвинение и срещу ръководителите на Саудитска арабия? Или има едни престъпления, за които може, а други, които не може да се говори?Повръща ми се от двойни стандарти!
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сериозно, а ИД няма ли да я съдите?!