Унгария предлага световни квоти за бежанците

Призова ЕС да финансира бежанските лагери в Йордания, Турция и Ливан
30 сеп 2015 09:37, Елка Василева
9
Унгария предлага световни квоти за бежанците
Снимка: архив, Reuters

Унгария предлага да бъдат въведени световни квоти за приемане на мигранти и призовава ЕС да поеме финансирането на бежанските лагери в Йордания, Турция и Ливан, съобщи ДПА.

Унгарският външен министър Петер Сиярто, чието правителство бе критикувано за политиката му към мигрантите, заливащи Европа, каза пред журналисти, че на срещата за миграцията днес, организирана в ООН, той ще препоръча да се установят световни квоти за бежанците.

Всички големи играчи в световната политика трябва да участват в решаването на този проблем, "не е честно само Европа да носи това бреме", подчерта Сиярто.

Той изрази надежда, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун ще приеме унгарските препоръки и ще помогне да се създаде система, която да даде "глобален отговор" на проблема.

Унгарският външен министър заяви, че ЕС трябва да поеме издръжката на бежанските лагери в съседните на Сирия държави, така че хората, напуснали домовете си, да остават възможно най-близо до тях. Ако се наложи създаването на нови лагери, ЕС трябва да финансира и тях, заяви Сиярто. Европа не бива да очаква, че Турция, Ливан и Йордания сами ще носят този товар, добави той.

Ръководителят на унгарската дипломация призова също за създаване на общи европейски сили за опазване на гръцките граници, за да се овладее влизането на мигранти в Европа. Той отбеляза, че тази година Унгария вече е посрещнала 275 000 мигранти и каза, че се очаква броят им да се удвои до края на годината, тъй като с наближаването на зимата трафикантите минават към сухопътни маршрути.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...Всички големи играчи в световната политика трябва да участват в решаването на този проблем, "не е честно само Европа да носи това бреме", подчерта Сиярто..."Не е честно, ама на кого му пука. Ще има нещо палиативно за прах в очите, а бюрократска Европа ще си плати за надмеността, късогледството и неразбирането на проблема. Защото географски е най-близо, а и предлага достатъчно недодлежащи на контрол достъпни екстри. Лавината е тръгнала и ще трябват години, докато процесът започне да затихва
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мигрантите да ходят при Обама. И без това са братовчеди, защото неговия произход е от Кения и е мюсулманин - за тези, които не знаят.
2
11
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 8 години
Какво като са милион вече, това не са ли хора?
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аре стига с простотии вече. ЕС да се погрижи за външните си граници и да ги затвори и контролира със сила! Който успее въпреки това да влезе и бъде заловен някъде из ЕС, да бъде екстрадиран обратно, а трафикантите за по 10-15 години в затвора! Това не са единици бежанци, това са вече 1 милион хора! Арбските им псевдобратя, къде блеят. Да си ги прибират. Саудитска Арабия вместо да дава стотици милиони за джамии в Европа да даде пари за тази хуманитарна криза. Аман от ***. Кой ще ги храни?