Започна се! Руските самолети тръгнаха

Вече са нанесени първите авиоудари по обекти в Сирия
Обновена: 30 сеп 2015 16:21 | 30 сеп 2015 15:05, Елка Василева
519
Започна се! Руските самолети тръгнаха
Снимка: архив, Reuters

Самолети на руските ВВС започнаха провеждането на въздушна операция с нанасяне на целеви удари срещу терористите от Ислямска държава в Сирия, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Ударите се нанасят по военна техника, свързочни възли, транспорта, складове за оръжие, боеприпаси и гориво-смазочни материали, принадлежащи на терористите от Ислямска държава, предаде РИА Новости.

Русия е изпратила военна авиация в Сирия след отправено искане от Дамаск, съобщи по-рано руската агенция, като се позова на изявление на офиса на сирийския президент.

„Руските ВВС бяха изпратени в Сирия след искане от сирийска страна, (съдържащо се) в писмо на президента (на Сирия Башар) Асад до президента (на Русия Владимир)  Путин, в което се предлага изпращане на руските ВВС в рамките на инициативата на президента Путин за борба с тероризма“, цитира агенцията изявлението на офиса на президента на Сирия.

Още по темата

Русия нанесе първия авиоудар в Сирия – по предградие на Хомс, съобщи CNN от своя страна, като се позова на източник от администрацията на САЩ. Ударите са нанесени от руски бойни самолети, базирани на авиобазата в сирийския град Латакия.

САЩ имат данни, че Русия е започнала да нанася въздушни удари в Сирия, вероятно в района на град Хомс, съобщи също така Ройтерс.

Русия е уведомила САЩ за започващите нападения с един час предизвестие, предаде Ройтерс. Ударите били нанесени в района на централния сирийски град Хомс. Информацията за руските атаки е предварителна, заяви цитираният източник, който пожелал да запази анонимност и отказал да съобщи каквито и да било подробности.

Кюрдският новинарски канал Slemani Times обаче съобщи, че по негова информация два руски фронтови бомбардировача Су-24 са нанесли авиоудари по позиции на бунтовниците в района на град Хама, намиращ се на 213 км северно от Дамаск.

Междувременно руски журналисти изясниха, че една от главните цели на бомбардировките на Русия е пресичане на възможността за добиване на петрол от терористите и по-нататъшна контрабанда. По данни на „Новая газета“ военните вече са се консултирали със специалисти в областта на петрола.

По-рано днес Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент, разреши изпращане на руски войски в Сирия. Искането беше отправено от президента Владимир Путин, който е получил молба от президента Сирия Башар Асад  за оказване на военна помощ срещу Ислямска държава. Шефът на администрацията на руския президент Сергей Иванов подчерта, че става дума изключително за операция на руските военновъздушните сили в Сирия, не и за наземна операция.

Вижте първи кадри от бомбардировките:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Асад и янукович бяха легнали на Вангуард Груп(а те им се опънаха!),сега щяха да бъдат най-хубавите хора на света,а държавите им в лицето на Украйна и Сирия - най-спокойните места за живеене...обаче парите са пари,печалбите - печалби,интересите - интереси..Сирийския газ и донбаските въглища цяха до донесат печалби на Вангуард Груп в размер на близо 1 трилион долар в следващите 10 години.Горко на непослушните(обаче)...
235
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е изключително тревожно, май ИДИЛ е само за парлама.Кюрдският новинарски канал Slemani Times обаче съобщи, че по негова информация два руски фронтови бомбардировача Су-24 са нанесли авиоудари по позиции на бунтовниците в района на град Хама, намиращ се на 213 км северно от Дамаск.
234
27
 
2
 
! Отговори
Учителя преди 8 години
Руснаците, с тяхната допотопна техника, могат само да бомбардират на сляпо...наред. Както направиха в Чечня. Унищожиха всичко, и граждани и бунтовници. Тка ще пробват и в Сирия, но няма да имат токова бомби :)
233
17
 
4
 
! Отговори
123 преди 8 години
Честити още бежанци на Европа. Тия, както и ония другите, не разбраха ли, че с въздушни удари освен да подплашат местното население, друго нищо не могат да направят срещу ИДИЛ?
232
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИД държава,продава добития от нея петрол на Вангуард Груп.Това е и смисъла на нейното съществуване.След като закупи евтиния петрол от ИД,Вангуард Груп,чрез свои фирми-филиали го трасира по целия източен и западен свят на цени от 5-6 до 10 пъти по-високи от първоначално покупателната му стойност.Чистата печалба от "операцията" е 1000-1200%,изразена в десетки милиарди долари.Войната в Сирия цели следното - Вангуард Груп да заграби сирийските газови находища открити в сирийски води в Средиземноморе
231
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 331. Медийни партенки са това, че США и съюзниците им бомбели ИДИЛ. Няма никакви преки доказателства за това. ИДИЛ е проект на ЦРУ, финансиран от СА и Катар и обучаван от инструктори на САЩ, Израел и Турция. Целта им е да свалят светското правителство в Сирия и да заграбят пътя на енергийните потоци към Европа от силите на Евразия. Прекалено прозрачно, обаче ти като наивник им вярваш.
230
1
 
31
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Китайците и те са изявили желание да се включат, така че няма да има проблем и със сухопътното настъпление.
229
28
 
3
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Леко бе тия руските поклонници полудяха!Голяма работа -2 самолета ударили позициите!С бомби от 30-40 самолета няма да стане видно е!Йордански ,турски, американски почти 180 броя вече 2 години бомбардират ИД.Другари въодушевлението е хубаво нещо ама изчакайте малко да излязът опорните точки от рус.посолство.Леко ще умре някой от кеф.
228
3
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Един бегъл поглед на писанията убеждава че положението е неспасяемо.
227
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия акбар!
226
14
 
3
 
! Отговори
пешо преди 8 години
нали само хуманитарна помощ щяха да превозват??
225
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Похвално! Само да не казват на американците какво ще правят, даже и час предварително! Защото те директно ще информират ИД и атаките няма да са много ефективни.
224
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вангуард Груп е собственик на : Си Ен Ен,Ен Би Си,генно-инженерния гигант Монсанто,още десетки и стотици по-малки фирми от всякакъв отрасъл,почти целия сегашен Сенат на САЩ е от бивши служители на Вангуард Груп.А пък отказа на Янукович,нанесе огромни щети на компанията...Ако украинските въглища от Донбас бяха транспортирани и продавани из цяла европа от компаниите-поставеници на Вангуард Груп,годишните печалби от тях щяха да са около 11,2 милиарда долара...Но Вико отказа и беше наказан жестоко..
223
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вангуард Груп - първата в света частна компания,разполагадща де факто с цяла една ядрена държава в лицето на САЩ.Целите САЩ де факто са собственост на Вангуард Груп.Авоарите на Вангуард Груп възлизат на около 3,4 трилиона долара.Федералния резерв е изцяло под неин контрол.Барак Обама също е бивш служител на Вангуард Груп,Дик Чейни и Джон Кери,съшо са работили навремето в нея.Вангуард Груп разпали и войната в Украйна,след като...Янукович и отказа транзита и добива на въглища в Донбас...
222
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес сайтовете на Пеевски имат по-големи поръчки за публикации, отколкото 1 седмица промоции на емаг...
221
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подготовката на пускането на бомбите от руските сили за сигурност е следната: 30 човекочаса за подготовка и изпълнение на полета. 30 000 човекочаса за тролене и писане на статии в интернет.
220
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега вече окончателно ще се докаже,че ИД в цялата й уродливост е рожба на американската Вангуард груп,нейното подразделение ЦРУ,израелската Моссад,турската МИТ и парите подкрепящите радикалния ислям навсякъде по света американски съюзници - Саудитска Арабия и Катар.Хак да им е!
219
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
УАУ, най-сетне от поне година рашките са пуснали 2 бомби. Каква новина. То само ние и македонците не сме пускали бомби още...
218
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пикливите американци 3 години лъгаха света , че се борят с тази УРОДЩИНА. Явно пак руснаците ще я свършат!
217
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ФатМангела ИсляМеркел!Бухахаххаха!Ама си й отива именцето де!Бабушкерата с най-голямата заслуга за превръщането на ЕС във (Ф)ЕС*!