Трети рунд от руско-чеченска схватка – в Сирия

Над 2 000 бойци от Кавказ се бият в близкоизточната страна
7 окт 2015 14:57, Елка Василева
39
Трети рунд от руско-чеченска схватка – в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Това не е основната цел на Владимир Путин, а косвен ефект от стратегията му: бомбардирайки Сирия и по-специално позициите на Фронта "Ан Нусра", авиацията на Русия удря фактически хилядите чеченци от руски Кавказ, сражаващи се там с Башар Асад от 2012 г., пишат  Карим Талби и Сами Кец от Франс прес.

Разгледаме ли подробно картата на бомбардировките, каквито руски бойни самолети водят от 30 септември, съмненията изчезват: нанасяйки удари главно в западната провинция Латакия, северозападната Алепо и в Идлиб на северозапад, руснаците се стремят да отблъснат въоръжените групировки, които държат под натиск сирийската армия.

В същите зони обаче действат и най-много бойци от Кавказ - например чеченци и дагестанци, също и от бивши съветски републики в Средна Азия като Узбекистан и Таджикистан.

Участието на чеченски бойци - често пъти руски граждани, "изглежда не определя решенията на Русия"; при все това на сирийска земя се играе "трети рунд от руско-чеченската схватка", забелязва Тома Пиере, експерт по Сирия, преподавател в Университета на Единбург.

Първата чеченска война в Русия продължи от 1994 г. до 1996 г.; втората, избухнала през 1999 г., прерасна през новото хилядолетие в ислямистки бунт и се разля из цял руски Кавказ, обхващайки най-вече Ингушетия и Дагестан.

Първите бойци от Кавказ се появиха в Сирия през лятото на 2012 г., предимно по време на битката край Алепо. Прочути като добри войници, мнозина от тези мъже - неизменно наричани чеченци от арабите и афганистанците, дори да идват от други региони в руски Кавказ - бяха натрупали боен опит в Ирак и Афганистан.

Тази част от Близкия изток исторически е свързана с Кавказ, напомня Григорий Шведов, главен редактор на специализирания сайт за кавказки проблеми www.kavkaz-uzel.ru.

Също както в Йордания, в Северна Сирия живеят доста на брой малцинства от руски Кавказ, навлезли там през 70-те и 80-те години на 19-и век покрай събитията от руско-турската война. "Някои райони са населени с компактни маси кумики, лаки, авари и даргинци. Има естествено и черкези", отбелязва Шведов, говорейки за етносите в Дагестан и Кабардино-Балкария.

В момента има "най-малко 2000 бойци, пристигнали от Чечения, Дагестан и други региони на Русия", сочат данни на Рами Абдел Рахман, оглавяващ Сирийския център за наблюдение на правата на човека, който разполага с обширна мрежа източници в Сирия.

През юни ръководителят на Антитерористичния център към ОНД Андрей Новиков цитира данни за 2000 руски граждани в редиците само на една групировка - "Ислямска държава".

"Събрани са предимно в провинциите Идлиб, Алепо и Латакия", по-специално в отрядите на "Джунд ал Шам ал Шишан", съюзени с Фронта "Ан Нусра", сирийския клон на Ал Кайда, посочи той.

Друга групировка - "Аджнад Кавказ" ("Воините от Кавказ"), е разположена в провинциите Идлиб и Латакия.

Накрая, една групировка от провинция Алепо, включваща главно чеченци, узбеки и таджики - "Джаиш ал Мухаджирин уал Ансар", постепенно се разцепи: повечето се присъединиха към ИД, другите се заклеха във вярност на Фронта "Ан Нусра".

"Руснаците са решили да насочат усилия по-скоро към Фронта "Ан Нусра", в който има чеченци и кавказци, защото си казват, че коалицията (начело със САЩ) вече се е заела с ИД", в чиито редици се бият повечето чеченци в Сирия, пояснява Ромен Кайе, специалист по ислямизма.

Руското ръководство засега не споменава изобщо за това кавказко присъствие. Нека обаче припомним какво заяви Владимир Путин през първия ден на ударите. Трябва "да действаме изпреварващо, да се бием и да ликвидираме бойците и терористите в териториите, контролирани от тях, без да чакаме да дойдат у нас", каза Путин.

А кой друг освен кавказците би могъл да дойде "у нас", с други думи в Русия, където неведнъж бяха извършвани атентати през първото десетилетие на века, а и през 2013 г. - в южния Волгоград?

Според Рами Абдел Рахман "руснаците вземат на прицел чеченските бойци в Сирия, за да ги премахнат като заплаха, преди те да предприемат терористични акции в Русия".

Нови атентати в Русия? Според Алексей Малашенко от центъра "Карнеги", "има такава възможност; във всеки случай, трябва да сме готови за това".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
21
 
! Отговори
БРЕЙ, ЧЕ ЕКСПЕРТИ! преди 8 години
ФРАНСЕТАТА ДА СИ ГЛЕДАТ РАБОТОТА. ЧЕЧЕНСКАТА ВОЙНА В РУСИЯ БЕШЕ СПОНСОРИРАНА ОТНОВО ОТ САЩ И ТЕХНИТЕ ПОМОЩНИЦИ, КАТО "УМЕРЕНАТА ОПОЗИЦИЯ" СЕГА.ЧЕЧНЯ СЕ ОТЪРВА ОТ ТЕРОРИСТИТЕ И РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМ, СПОНСОРИРАН ОТ САЩ И СЕГА Е ПРОЦЪФТЯВАЩА СТРАНА. ТИЯ ЧЕЧЕНЦИ В КАВКАЗ, ГРУЗИНЦИ И ТЕМП ПОДОБНИ ГЛАВОРЕЗИ ИМ СЕ ПЛАЩА ОТНОВО ОТ САЩ ДА СЕ БИЯТ СРУЩУ РУСИЯ! ФРАНСЕТА ***, САМО ГЛЕДАЙТЕ КАКВО ЩЕ НАПРАВИ АРМИЯТА НА КАДИРОВ С КАВКАЗКИТЕ БОЙЦИ!!!
21
4
 
20
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Сигурно е гадна работа да си журналист, обслужващ американците - все пак осъзнават, че изглеждат смешно, когато разтръбяват пропагандата на господар, който не може да предвиди събитията и я кара само "на желания и пожелания".И нормално, как да се оправят в случващото се - когато им се искаше руската армия да влезе в Украйна, не го направи - а като не искаха да влезе в Сирия, те са там..?
20
1
 
7
 
! Отговори
ууу преди 8 години
Пост 2 се отнася за авторката. Обръщението е изтрито от редакцията. Благодаря за "коректността" на слугите!
19
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 29то това и става в момента в България ...само че го правят САЩ ...Бойко ом играе по свирката ...парламента е в краката на американския посланник !
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 29Когато човек има плитки разбирания по дадена тема, не е необходимо да ги демонстрира, а за тези които го слушат не е необходимо да спорят с него. Глупостта, във всички свои измерения, населява единствено хората.
17
1
 
13
 
! Отговори
ЯСНО Е КАТО ДЕН: преди 8 години
НА ТЕРОРИСТИТЕ/чеченски и грузински / ИМ СЕ ПЛАЩА .....ЗА ДА ОТИДАТ ДА СЕ БИЯТ В СИРИЯ!НЕ СЛУЧАЙНО ---ЧЕЧЕНИЯ СЕ ГОТВИ ДА ПРАТИ ДОБРОВОЛЦИ НА ПУТИН....!/...пъзела се нарежда , сам.../ВЕЧЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО ...СРЕЩУ КОГО, СА РУСКИТЕ ВЪЗДУШНИ АТАКИ!
16
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гнус ме е от българските медий ....една дума им не вярвам ...то все едно слушаш Псаки от Гос.Департамента на САЩ
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха сега ново 20 , Русия не се борила с ИД ами трепела чеченците там . Аман от експерти дето коментират само това дето се вижда на повърхността и си нямат и представа от военна тактика и стратегия . Едва ли не ,според тях Русия трябва да избие само ИД за ден и да си ходи , е ще им се , ама не става толкова лесно това.
14
1
 
4
 
! Отговори
odessa преди 8 години
mnogo na gadno schte se razmirische iz pustlniata, ako persite idat.
13
2
 
22
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Руснаците ги почнаха с крилати ракети от ....КАСПИЙСКО МОРЕ ...това е от другата страна до кавказ ...растоянието е около 1500 км ...ей това руснака е опасно нещо ... ако се закучат нещата ....може да ги почнат с балистически ракети от ...Камчатка ...ей така да си направят едно военно учение ....
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужасите в Чечня не започнаха с вкарване на войските през 94-та и 99-2000, а със систематичното и буквално изколване на 150,000 руско население от 91-ва насам. Елцин е *** не защото въведе войска през 94-та, а защото не го направи през 91-ва. Путин спря войната, изтегли войската и възстанови Чечня. Логично е извергите от 90-те да нямат място обратно там
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да м, а Турция бомби нейните си. *** тогава -нищо. Сиреч за 2000 чеченци, дет могат да ги поликвидират и без много шум-самолети, бомби и ракети. Ха-ха-ха.
10
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2000 бойци пристигнали от Чечения Деагестан и други руски провинций .....ИГИЛ има около 80 000 бойци ....демек по малко от 3 процента са от бивши съветски републики .....А другите ...са от европа ..Иран...и тренировъчни лагери в САЩ...и какво лошо има такива хора да бъдат премахвани ....да ги приберем в България ли ....да ни колят и бесят ....Добре прави Русия ...добре ги премахва !
9
1
 
3
 
! Отговори
odessa преди 8 години
srechtu nechoveci, se puskat takiva. bez milost, kphato zad teb e kyschtata ili semeistvoto ti.
8
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kadirov da kaje kolko ruski glavi e otrqzal 'predi Putin da go podkupi s miliardi dolari godishna renta
7
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Па руските *** тук си мислеха, че руснаците отиват в Сирия за да спасят Европа :)
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧЕЧЕНЦИ ,ГРУУЗИНЦИ , АРМЕНЦИ ,ТАДЖИКИ ,ДАГЕСТАНЦИ, АФГАНЦИ И....ВСЯКАКВА ДРУГА *** ----СА ГЛАВОРЕЗИТЕ НА ЕВРОПА!!!!ДА ВИ ПРИПОМНЯ......СТАЛИН Е ГРУЗИНЕЦ!!!/...чист грузински терорист и обирджия---санал "КОМУНИСТ"---- все такива са кадрите на КПСС и БКП/
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може би светът щеше да разбере най-края, с каква ужасна заплаха Русия е била във война преди 15 години в Чечения? А днес - в Сирия!
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 7 ДА ПУСНАТ КАДИРОВ. ХЕМ ИМАТ ОПИТ. МАНТАЛИТЕТА И ВЯРАТА ИМ Е ЕДНА НО ЩЕ ВОЮВАТ ВСЕКИ ЗА ТОВА ЗА КОЕТО СЕ Е КЛЕЛ- ТАМ НЯМА ПЕТ ШЕСТ. НО ПУТИН Е КАЗАЛ ЧЕ НЯМА ДА ПРАЩА СУХОПЪТНИ ВСЙСКА
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕ ВСИЧКИТЕ СА НАВЪРЗАНИ И СВЪРЗАНИ ПОМЕЖДУ СИ. И СА РЪКОВОДЕНИ ОТ ЕДИН КУКЛОВОД. ЗАТОВА ДА СЕ ТРЕПЯТ ВСИЧКИТЕ.ЗА ДА НЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ НА ДРУГИ МЕСТА. И ЕДВА ЛИ ЩЕ ТРЪГНАТ В РУСИЯ-ТАМ 100% СЛУЖБИТЕ ГИ ЗНАЯТ. В ЕВРОПА КАВКАЗ -ВЕРОЯТНО. НО ОТ ТАМ ТЕ ЩЕ ВЕРБУВАТ ПАК ДРУГИТЕ И НОВА ПЕСЕН НА СТАР ГЛАС